© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
dm
dm
05.02.2015 22:19:08

Stepel sem se z Mourinhem

Reuters

V času aktivne kariere je veljal za zelo nadarjenega, a hkrati težavnega napadalca, med drugim se je - če gre verjeti zapisom v njegovi avtobiografiji - stepel tudi z Josejem Mourinhem.

Ko je branil barve nizozemskega PSV-ja, je veljal za enega najbolj perspektivnih napadalcev na svetu. V deželi tulipanov in mlinov na veter je rušil rekord za rekordom - med drugim je v rdeče-belem dresu zabil več zadetkov kot slovita Ronaldo in Romario - in v svoje vrste ga je kot enega prvih nakupov zvabil londonski Chelsea, na čelu katerega je takrat že bil Rus Roman Abramovič, s klopi pa je Londončane vodil karizmatični Jose Mourinho. 

Nogometni strokovnjaki so pričakovali, da se bo kariera Srba v Londonu dokončno razcvetela, a zaradi neprofesionalnega načina življenja Mateja Kežman nikoli ni dosegel višav, ki so mu jih napovedovali. Po Chelseaju je se je preizkušal med drugim še pri Atletico Madridu, Fenerbahčeju, PSG-ju in Zenitu, toda predstav iz časov PSV-ja ni uspel nikoli ponoviti. 

Kežman se je odločil, da o svojih dogodivščinah v času profesionalne kariere spregovori v svoji avtobiografiji, ki je v Srbiji dvignila veliko prahu. "Velikokrat sem bil tiho in nisem želel komentirati raznih bedarij, ki so se pisale o meni. Zdaj sem se odločil, da končno povem svojo zgodbo," je v intervjuju za srbski Nedeljnik razloge za objavo avtobiografije navedel Kežman, ki je priznal, da je včasih zelo težek človek: "Nisem bil rožica. Z menoj se je bilo včasih nemogoče pogovarjati. Sem zelo težek človek. Vso svojo kariero sem zgradil zaradi karakterja, drznosti in nesramnosti. To je dobro pri igranju nogometa, za življenje je pa zelo slabo." 

kezman3 re
Reuters


SRBSKA MAFIJA GA JE ŽELELA UGRABITI
35-letni nogometaš je s svoji avtobiografiji razkril marsikatero sočno podrobnost. Tako je zapisal, da so ga - ko je bil še pri PSV-ju - želeli ugrabiti. Zgodilo naj bi se, ko je priletel v Amsterdam, kjer bi se morali rdeče-beli pomeriti z Ajaxom. V letalo naj bi prišla policija in ga privedla na policijsko postajo, kjer so mu razložili, da so prišli do ugotovitve, da nekdo načrtuje njegovo ugrabitev. Privedli so moškega iz Arnhema, za katerega se je izkazalo, da je Srb, ki dela za srbsko mafijo. Od takrat naprej, pa vse do odhoda v London, je Kežman imel zmeraj ob sebi varnostnike. 

Z MOURINHEM STA SI SKOČILA V LASE
Kežman je v svoji avtobiografiji govoril tudi o odnosu s "posebnim", z Josejem Mourinhem. "Bil sem nervozen, ker me Mourinho ni poslal v igro. V slačilnici sva se stepla, nato pa sva šla na zagovor v pisarno k Romanu Abramoviču. Opravičil sem se, enako je storil tudi on. Od takrat naprej nisem imel z njim nikakršnih problemov. Mourinho ima rad ljudi z močnim karakterjem, še posebej igralce iz Balkana," je razkril Srb. 

kezman2 re
Reuters


Spregovoril pa je tudi o odnosu z Romanom Abramovičem. "Ko sem podpisal pogodbo, me je povabil na svojo jahto. Meni je bilo vse skupaj zelo fascinantno, ne nazadnje sem bil še vedno le mladenič, star 24 let. Ta svet je bil meni nepoznan. Pričakoval sem vse živo, nato pa sem zagledal mirnega, zadržanega človeka. Takrat še ni znal angleško, zato je imel zraven sebe zmeraj prevajalca. Bil je zelo skromen, nevpadljiv. Recimo, na roki je imel Casio uro," je dejal Kežman, ki je povedal še, da je bil edini takratni nogometaš Chelseaja, ki se je z Rusom dobil nekajkrat na kosilu. Kot pravi sam, zaradi bratskih vezi med Srbijo in Rusijo.