© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Andrej Miljković
Andrej Miljković
05.01.2015 10:21:44

Povabite jih za mizo in ponudite

Reuters

Na eni strani so neskončno bogati klubi, ki lahko za svoje okrepitve plačajo, kolikor je pač treba, in to tudi brez zadržkov storijo.

Na drugi strani pa je precej večja skupina zelo spodobnih klubov, ki skušajo vsaj približno držati korak z iznajdljivostjo namesto z razsipništvom in ki so še posebej pozorni na nogometaše ob izteku pogodb ali tik pred njim. Ti klubi danes vstopajo v obdobje, v katerem mora biti ta pozornost maksimalna, in zelo dobro poznajo seznam najboljših nogometašev, ki bodo (oziroma so) na voljo brezplačno.

Pravila verjetno poznate. Ogromna večina pogodb je sklenjenih do konca sezone (katerekoli pač), pri čemer so te pogodbe nedotakljive vse do začetka zadnjega zimskega prestopnega roka pred njihovim iztekom. Do tedaj lahko vanje posegajo le aktualni delodajalci in delojemalci, ki jih lahko sporazumno podaljšajo ali prekinejo, medtem ko je poseganje potencialnih novih delodajalcev najstrožje prepovedano in ga Fifa tudi neusmiljeno kaznuje.

812-10-11-alves re
Reuters

Če se omenjeni zadnji zimski prestopni rok začne, ne da bi se predtem zgodil kateri od posegov, pa se imajo nogometaši pravico povsem enakopravno in enakovredno pogovarjati z vsemi. Še vedno se lahko pogajajo za podaljšanje pogodb s svojimi klubi, a lahko povsem brez zadržkov sedejo za mizo tudi z vsemi snubci in prisluhnejo njihovim ponudbam.

Pa ne samo to. Z izjemo prestopov iz člana angleške premier lige v udeleženca istega nacionalnega tekmovanja lahko tudi podpišejo povsem obvezujočo (lahko tudi večletno) pogodbo, ki nekaj mesecev pozneje s koncem sezone avtomatično začne veljati.

812-10-11-milner re
Reuters

Kar v najbolj konkretnem in najbolj aktualnem primeru pomeni, da z današnjim vsesplošnim odprtjem letošnje zimske tržnice k mizam na pogovore in tudi morebitne podpise pogodb z novimi klubi lahko sede vsak igralec, ki mu trenutna pogodba poteče s koncem letošnjega tekmovalnega obdobja. Pri čemer je takih nogometašev cela kopica, sestavljanje seznamov najboljših in najbolj zaželenih med njimi pa je že nekaj dni zelo priljubljeno početje klubov, menedžerjev, navijačev in kajpak tudi medijev.

Še toliko bolj, ker je letošnji nabor precej širši in zanimivejši od lanskega, mnogi pa ga označujejo celo za enega najmočnejših in najbolj imenitnih v zadnjih letih. Sestavljanje seznamov je zato še posebej zabavno, rangiranje na njih vse prej kot preprosto, kljub temu pa že obstaja nekakšen vsesplošni konsenz glede prve deseterice.

Iz nje so po splošni oceni med drugimi izpadli dolgoletni kapetan Liverpoola Steven Gerrard, ki si je kot edini očitno že našel nov klub (Los Angeles Galaxy), dolgoletni kapetan Chelseaja John Terry, pa tudi še dva stara znanca velikih evropskih odrov Emmanuel Adebayor in Alberto Aquilani. Že ta imena vam zagotovo povedo veliko o tem, kako ugledni in cenjeni nogometaši so bližje vrhu seznama.

Denimo Nigel De Jong iz vrst Milana in še en član Liverpoola Glen Johnson, ki sta po mnogih ocenah še vedno vredna skoraj deset milijonov evrov (vsak od njiju, da ne bo pomote) in ju večina seznamov uvršča na dno deseterice najbolj zaželenih.

Za nekoč enim najboljših nogometašev na svetu Danielom Alvesem, ki bo poleti zanesljivo zapustil Barcelono in ki se tako kot vsi ostali od danes lahko pogovarja s komerkoli ter z njim podpisuje karkoli. Brazilski desni bočni branilec je še vedno vreden več kot deset milijonov evrov, a je zdaj uradno na voljo brezplačno in bi bil zagotovo uvrščen še nekoliko višje, če bi bila leta (dopolnil jih je 31) malce bolj na njegovi strani. 

812-10-11-lichtsteiner re
Reuters

Po splošni oceni je pred njim na seznamu le en nogometaš primerljive starosti, in sicer še en bočni branilec, član Juventusa Stephan Lichtsteiner. Pri čemer moramo vedeti, da so razlike med tretjim in osmim mestom resnično mikroskopske in da lahko nogometaše na njih zložite praktično kakorkoli. 

Tako zadnja dva omenjena kot precej mlajšo četverico, ki jo sestavljajo italijanski srednji branilec Interja Andrea Ranocchia, angleški vezist iz vrst Manchester Cityja James Milner, odličen ganski napadalec Marseilla Andre Ayew in švedski vezist, član moskovskega CSKA-ja Rasmus Elm

Možnost podaljšanja aktualnih pogodb je pri nekaterih med njimi bolj, pri drugih manj verjetna, zato pa je praktično nična v primeru nogometašev, ki ju najdemo na vrhu praktično vseh seznamov te vrste. Izjemno cenjeni ukrajinski ofenzivni vezist Jevgen Konopljanka bi zelo ugleden klub dobil, tudi če bi bilo zanj treba plačati odškodnino. Mladenič pa si je nabor snubcev še razširil s tem, ko je počakal in je zdaj na voljo zastonj. 

812-10-11-konopljanka re
Reuters

No, dragulj na brezplačni kroni nogometašev pa je vsekakor dolgoletni nemški reprezentant in član madridskega Reala Sami Khedira. Pri idealnih 27 letih ima obrambni vezist ogromno izkušenj, na trgu je vreden vsaj 25 milijonov evrov in mnogi menijo, da igralec takega formata brez odškodnine ni bil na voljo že celo večnost. Je torej sploh treba posebej poudarjati, kakšno gnečo lahko ta mesec pričakuje za svojo mizo?

PET DRAGULJEV NA BREZPLAČNI KRONI
ime in priimek država klub transfermarkt
Sami Khedira Nemčija Real Madrid 30 milijonov €
Jevgen Konopljanka Ukrajina Dnipro 16 milijonov €
Stephan Lichtsteiner Švica Juventus 15 milijonov €
James Milner Anglija Manchester City 14 milijonov €
Andre Ayew Gana Marseille 12,5 milijona €

PET (PRAV TAKO) VREDNIH POZORNOSTI
Rasmus Elm Švedska         CSKA Moskva 13 milijonov €
Andrea Ranocchia Italija         Inter 13,5 milijona €
Daniel Alves Brazilija       Barcelona 12 milijonov €
Glen Johnson Anglija         Liverpool 10 milijonov €
Nigel De Jong Nizozemska Milan 10 milijonov €