© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Tamara Pocak
Tamara Pocak
24.10.2014 12:29:54

5 najbolj vročih pred prvim el clasicom sezone

Reuters

V soboto ob 18. uri se bo ustavil čas. No, vsaj tisti nogometni, vse oči pa bodo uprte v Santiago Bernabeu, kjer si bosta nasproti stala Real Madrid in Barcelona.

Ker gre za prvi letošnji el clasico, eno največjih ne nogometnih, temveč športnih rivalstev na svetu, smo za vas pripravili seznam petih najbolj vročih stvari stvari, ki so in še bodo, pred prvim sodnikovim najpogosteje predmet debate med navijači in nogometnimi sladokusci. 


1. Luis Suarez se predstavi

Torat uradno in čisto zares. Urugvajski zvezdnik, ki je poleti okrepil Barcelono, je moral zaradi slavnega in zloglasnega ugriza na svetovnem prvenstvu, glavo hladiti kar štiri mesece. V tem času so se morali Katalonci zadovoljiti s tem, da so ga spremljali na prijateljskih tekmah in treningih, na najbolj pričakovani tekme sezone pa bo vendarle uradno oblekel dres Barcelone. Malo verjetno je pričakovati, da bi ga Luis Enrique uvrstil v prvo enajsterico, vendarle zaradi pomanjkanja tekem ni stoodstotno pripravljen, veliko večja verjetnost je, da bo na zelenico stopil šele v drugem polčasu.  Zanimivo bo videti, kako se bo Lucho znašel že v tako zvezdniški ekipi Barcelone, ki ima že Lea Messija kot Neymarja. Po številnih kaznih se je v preteklosti Urugvajec že znal pobrati, kaj pa tokrat? Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da bodo tokrat vse oči uprve vanj (in njegove zobe). 

luis suarez
Reuters


2. Kje se lahko ustavi Ronaldo?

Neverjetno, toda resnično. Cristiano Ronaldo je v letošnji sezoni v prvenstvu dosegel že 20 zadetkov na 13 tekmah v vseh tekmovanjih vključno s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo v dresu portugalske reprezentance. To je več kot jih je dosegla večina klubov v najboljših petih prvenstvih. Da bi bil ta podatek še bolj nor, naj vam postrežemo s statistiko, da v španskem prvenstvu na tekmo v povprečju dosega dva gola (7 tekem, 15 golov). Seveda bo rojeni zmagovalec storil vse, da se ta trend nadaljuje tudi v soboto, ko mu bo nasproti stal Lionel Messi. Čeprav Portugalec poudarja, da 'el clasico' ne bo osebna bitka med prvima zvezdnikoma ekip, pa je ta, v to smo lahko prepričani, tam nekje v podzavesti. Pa čeprav zelo globoko skrito. 


3. Messija le gol loči od rekorda

Enako velja tudi za argentinskega zvezdnika Lionela Messija, ki lovi svoj rekord. Še en zadetek ga loči do izenačitve rekorda po doseženih zadetkih v španskem prvenstvu. z 251 zadetki je trenutno na vrhu Telmo Zarra, ki je v 40. in 50. letih prejšnjega stoletja blestel v dresu Athletica Bilbaa. To mu je uspelo na zgolj 277 tekmah, s zavidljivo učinkovitostjo pa se lahko pohvali tudi v dresu španske reprezentance, ko je na 20 tekmah dosegel prav toliko zadetkov. Messi je za številko 250 potreboval 285 tekem, jasno kot beli dan pa je, da pri 27 letih ne bo le dosegel nov rekord, temveč ga bo v takšni formi krepko presegel in psotavil nov mejnik prihodnjim generacijam. Kako sladko zanj bi bilo, če bi mu to uspelo pred polnim Santiagom Bernabeum, stadionom, kjer se od vseh gostujočih počuti najbolj domače. 

telmo zarra


4. V soboto ob šestih? Se šalite?

Nogometaši madridskega Reala so v sredo zvečer gostovali v Liverpoolu na derbiju 3. kroga lige prvakov, že v soboto popoldne ob (za tak derbi nedvomno zgodnji) 18. uri pa bodo morali vse sile usmeriti v eno najpomembnejših tekem sezone. Ne bo sicer odločilna, daleč od tega, a vendarle je iz psihološkega vidika izjemno pomembna. "Ne razumem, zakaj je tekma v soboto. Je izjmeno zahtevna in nogometaši vemo, da dodaten dan počitka pomeni ogromno. Pokalne tekme niso tako pomembne. Kljub temu nočem iskati izgovorov, saj je ekipa dobro pripravljena in samozavestna," je o še eni pereči tematiki, ki buri duhove, spregovoril Cristiano Ronaldo. 



5. Skrb, ki je postala sladka

Še pred začetkom sezone si je Luis Enrique belil lase z vprašanjem prvega vratarja, a kot kaže v tem trenutku, je zadel žebljico na glavico. Claudio Bravo se zdi kot popoln odgovor na vse težave, za nameček pa čilski reprezentant že 720 minut ni prejel zadetka. Če kdaj, potem bo tokrat pod daleč največjim pritiskom, njegova vrata bo namreč ogrožal kdo drug kot Cristiano Ronaldo. "Trema? Ah, dajte no. Santiago Bernabeu me bolj kot karkoli na tem svetu motivira. Prav tako kot igranje proti Ronaldu, ki v meni še veča lakoto in motivacijo," je Bravo samozavesten pred sobotnim 'el clasicom'.