© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
05.09.2014 13:53:45

Zahović: Nisem prevarant

Zlatko Zahović
Zlatko Zahović
Drago Wernig - TAKA

Športni direktor Maribora Zlatko Zahović je v teh dneh zelo zanimiv tujim medijem, predvsem tistim iz bivše skupne države, ki se kar ne morejo načuditi, kako je lahko Mariboru uspela uvrstitev v ligo prvakov, medtem ko so njihovi prvaki vsi po vrsti izpadli.

"Kako smo prišli v ligo prvakov? Cel odgovor se skriva v dveh besedah - sistematsko delo. Seveda nismo mi tisti, ki smo si ga izmislili, toda slepo mu sledimo vsi, ki smo zaposleni v klubu, od predsednika do delavcev, ki so najnižje po hierarhiji. Vsaka naša poteza, ki smo jo naredili, čeprav je bila v tistem trenutku še tako nepopularna, je bila storjena zaradi prihodnje dobrobiti in takšno razmišljanje se nam je izplačalo. Toda tudi zdaj nismo padli v evforijo. Res je, da smo lepo zaslužili z uvrstitvijo v ligo prvakov, a ne bomo se razmetavali z denarjem. Vsak pravi gospodar vedno misli tudi na hude dni. Maribor je včasih bil v dolgovih, zdaj pa vidite do kam smo prišli. In še si želimo rasti," je filozofijo kluba, ki domuje pod Kalvarijo, v obširnem intervjuju za srbski Mozzartsport razložil Zahović.

NAGRADA VEČJA OD BUDŽETA
Najboljši strelec slovenske reprezentance vseh časov je priznal, da je nagrada, ki so jo vijoličasti dobili za uvrstitev v naprestižnejše evropsko klubsko tekmovanje višja, kot je celoletni proračun Maribora: "Seveda je, in to kar nekajkrat. Zagarantirana imamo dva milijona od sponzorjev, ostalo zaslužimo sami. Kot cel svet, moramo tudi mi prodajati in kupovati igralce. Vedno pa imamo v mislih, da moramo pri prestopih biti v plusu. Ne trgujemo iz danes na jutri, ampak z jasno vizijo. Nihče iz kluba ne odide, če zanj že nimamo pripravljene zamenjave."

NIHČE VEČ KOT 100.000 €
Zahović je spregovoril tudi o zaslužkih najboljših mariborskih nogometašev, ki zaslužijo nekajkrat manj kot igralci Crvene Zvezde, Partizana, Hajduka ali Dinama: "Če govorimo o neto zneskih, potem nihče ne zasluži več kot 100.000 evrov. Ali bi lahko bili plačani več? Seveda, ampak potem bi te številke ostale samo na papirju. V mojem DNK pa ni, da dajem lažne obljube. Nisem prevarant. Kjerkoli sem igral, sem dobil dogovorjen denar, zato ne vidim razloga, da ne bi na enak način postopal tudi kot športni direktor. Morda naši nogometaši res zaslužijo manj kot ostali, toda njihove plače nikoli ne zamujajo. Niti za en dan! Kvečjemu je lahko denar na banko nakazan kakšen dan prej. In ko nam bo UEFA nakazala denar za uvrstitev v ligo prvakov, bomo del nagrade namenili igralcem. Logično in fer. Kakšna bo nagrada, naj ostane skrivnost, lahko pa rečem le, da bodo lepo zaslužili. Morda celo največ od vseh, ki so se uvrstili v ligo prvakov."