© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
29.07.2014 10:01:09

Tukaj je lepo, rad se vračam

Grega Wernig

Oktobra 2003 je Olimpija gostovala na kultnem Anfieldu, peščica slovenskih novinarjev pa je bila po tekmi prepričana, da je le še nekaj trenutkov oddaljena od pogovorov z največjimi zvezdniki Liverpoola. Toda Steven Gerrard in ostali so se brez besed sprehodili mimo njihovih iztegnjenih rok, v katerih so držali diktafone, še Hrvat Igor Biščan jih je pustil na cedilu. "Oprostite, fantje," je bilo vse, kar je izustil.

Slabih enajst let pozneje so se ljubljanski zmaji spet pomerili s klubom iz Anglije, tudi po koncu obračuna s Chelseajem pa so domači novinarji zaman čakali na to, da se bodo pri njih ustavili Fernando Torres, Cesc Fabregas, Diego Costa in John Terry.

Zvezdniki se niso zmenili za njih, usmilili so se le navijačev in jim podarili nekaj avtogramov. A vsi nogometaši londonskega velikana se le niso zavili v molk. Srba Branislav Ivanović in Nemanja Matić sta se usmilila "slovenskih bratov", po posredovanju Hrvata Mateja Delača je pred sedmo silo stopil še Petr Čech. Sprva zato, da bi se na samem pogovoril s hrvaškim novinarjem, toda kaj ko so ga hipoma obkolili tudi vsi ostali. In "ekskluziva" je splava po vodi ...

"Vesel sem, ker smo gostovali v Ljubljani. Vedno rad pridem sem, tukaj imam nekaj prijateljev in znancev, zato sem se res razveselil, ko je postalo jasno, da se bomo pomerili z Olimpijo," je razkril Branislav Ivanović, ki je dan prej v miru spil kavico tudi s slovenskim reprezentantom Daliborjem Stevanovićem.

"Prepričan sem, da je bila za tukajšnje ljudi in nogometne navdušence to velika tekma. Tudi nam je bilo prijetno, ker je bilo na tribunah toliko naših navijačev. Zanimivo, očitno je Chelsea v Sloveniji kar priljubljen klub. Seveda sem slišal tudi to, kako so vzklikali moje ime (smeh). Skratka, res mi je všeč, ker smo obiskali Ljubljano. Že prej smo bili v Avstriji, vse to je blizu mojega doma ... Bolje je, da se pripravljamo v Evropi, kot da bi potovali na drugi konec sveta," je pristavil Ivanović.

Ta je tokrat domov oziroma naprej na Nizozemsko, kjer se bo Chelsea pomeril z Vitessejem, odšel kot zmagovalec, ko je bil kot nogometaš pred tem nazadnje v Sloveniji, pa ni imel razloga za zadovoljstvo. V Mariboru je kot srbski reprezentant namreč moral priznati premoč Sloveniji. "Takrat res ni bilo preveč lepo, ostal je grenek priokus. Lahko bi šli v dodatne kvalifikacije za evropsko prvenstvo, a smo izgubili. Ampak tako je v nogometu, enkrat izgubiš, drugič slaviš," je nadaljeval 30-letni nekdanji član moskovske Lokomotive.

Ko se bo sezona v Angliji začela zares, bodo navijači od svojih ljubljencev seveda pričakovali precej boljšo predstavo od te, s katero so postregli v Ljubljani. "Smo šele sredi priprav, noge so še utrujene," je v bran sebi in svojim soigralcem dejal Ivanović, ki sicer pred začetkom novega tekmovalnega leta goji zelo visoke ambicije: "Osvežili smo ekipo, rekel bi, da smo zdaj še boljši. Res je, da bodo novinci potrebovali še nekaj časa, da se bodo povsem privadili na novo okolje, toda ker gre za kakovostne posameznike, verjamem, da bodo hitro ujeli pravi ritem. Menim, da bomo zdaj še bolj kreativni, dobili smo tudi nova orožja v napadu, kar je še kako pomembno. Vsekakor bi se morali v vsakem tekmovanju boriti za lovoriko, to je naš cilj. Imamo ekipo, ki lahko naredi korak naprej v primerjavi s preteklo sezono, jasno pa je, da bomo za to potrebovali tudi srečo. Včasih kakovost ni vse, včasih odločajo malenkosti, ki so, kot rečeno, povezane tudi oziroma predvsem s srečo," je prepričan Ivanović, ki je za konec odgovoril tudi na vprašanje, kako je vsakodnevno sodelovati s karizmatičnim Josejem Mourinhem: "Zame je najboljši trener, s katerim sem kadarkoli sodeloval. Čeprav je res, da je tudi precej zahteven, saj moraš biti vedno stoodstoten. Ne dopušča, da nisi."