© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rb
rb
24.07.2014 22:49:11

Drama z nesrečnim koncem

Grega Wernig

Koprčani so se poslovili od mednarodnega prizorišča. Na sinočnji povratni tekmi z Nefčijem jim ni uspelo zadržati prednosti iz Bakuja, nogometaši Nefčija so po hudem boju na Bonifiki slavili z 2:0 in se s kupnim izidom 3:2 uvrstili v 3. krog kvalifikacij za ligo Europa, kjer se bodo pomerili s Čikuro, Gruzijci so presenetljivo izločili turški Bursaspor

LUKA KOPER - NEFČI 0:2 (0:1)
Koper - Stadion Bonifika. 1800 gledalcev. Glavni sodnik: Benoit Millot (Francija). 
Strelca: 0:1 Sejidov (20), 0:2 Cardoso (84). 
LUKA KOPER: Radošević, Blažič (od 63. Pučko), Halilović, Hadžić (od 89. Lotrič), Čovilo, Palčič, Guberac, Črnigoj (od 70. Gregorič), Ivetić, Galešić, Štromajer. Trener: Rodolfo Vanoli. 
NEFČI: Stamenković, Sejidov, Junuscade, Cardoso, Bruno Bertucci (od 68. Gurbanov), Caue, Ramos, Abdullayev (od 72. Masimov, Wobay, Flavinho, Nfor (od 93. Badalov). Trener: Bojukaga Hajijev. 
Rumeni kartoni: Guberac (25), Štromajer (28), Črnigoj (64), Galešić (75); Cardoso (18), Ramos (79).
Rdeči karton: Štromajer (51, drugi rumeni).


Bilo je jasno, da koprski stadion ne bo nabito poln. Uefa ni dovolila uporabe montažnih tribun, prostora je bilo za 2200 gledalcev, zbralo se jih je nekaj manj kot dva tisoč. V nasprotju z nekaterimi napovedmi vse stopnice torej niso pošle, toda takšnega ozračja bi si v pristaniškem mestu vsekakor želeli tudi na domačem prizorišču. 

Začelo se je z minuto molka v spomin na enega od največjih sinov Bonifike, nekdanjega vratarja in dolgoletnega športnega delavca Rajka Krašno, nadaljevalo pa s prevlado gostov na igralni površini. Takoj je bilo jasno, kakšen bo potek dogodkov. Zasedba iz azerbajdžanske prestolnice se je postavila avtoritativno in gostitelje prisilila v podrejeni položaj. Nogometaši Nefčija so narekovali ritem in nadzirali potek dogodkov, žoga je bila v največjem delu v njihovi posesti. Koprčani so bili neprepoznavni, v domačo vrsto se je naselil strah, varovanci trenerja Rodolfa Vanolija so očitno podlegli pritisku. Bili so zmedeni in premalo agresivni ter organizirani, takšni so se oprijeli načrta, rešimo, kar se rešiti da. Tehnično dovršeni gostje so stopnjevali pritisk, gol je visel v zraku in v 20. minuti se je zgodilo, kar se je prej ali slej moralo. Domača mreža se je zatresla, s strelom z osemnajstih metrov je desni spodnji kot zadel Sejidov, že prej je Radošević dvakrat preprečil veselje gostov. 


Razpoložen je bil zlasti odlični Wobay, ki je Hadžića in še koga spravljal v obup, na srečo gostiteljev pa je z nogometaši Nefčija to počel domači čuvaj mreže, ki je kar nekajkrat odlično posredoval in preprečil potop kanarčkov že v prvem polčasu. Pri rumeno-modrih je bil do odhoda na odmor Črnigoj edini, ki je sprožil proti vratom. Nadaljevanje se je za Koprčane začelo še bolj stresno. Z izključitvijo Štromajerja, ki je po zdrsu nenamerno storil prekršek za drugi rumeni karton. Deseterica rumeno-modrih je postala "jezna", odločnejša in fanatično borbena, v 60. minuti se je Galešić celo znašel v čudoviti priložnosti za izenačenje, vendar je Stamenković odlično posredoval. 

Zdelo se je, da je izključitev gorenjskega napadalca najbolj presenetila igralce v beli opravi, ki niso več s takšno lahkoto kot pred tem prihajali pred domača vrata, hkrati so postajali vse bolj živčni. Dogajanje je bilo vse bolj vroče, oživeli so tudi gledalci. Napetost se je zgolj stopnjevala, vse skupaj je bilo na meji incidenta, a ob nenehnih takšnih in drugačnih obračunavanjih je bilo za Koprčane najpomembnejše, da je začelo Azerbajdžancem zmanjkovati časa. Toda naposled jim ga ni zmanjkalo, v 84. minuti se je po podaji kota v gneči pred vrati najbolje znašel Cardoso in z natančnim strelom spravil žogo v mrežo ob desni vratnici. Za vodstvo z 2:0 in napredovanje v 3. krog kvalifikacij za ligo Europa. A bila je tudi priložnost za podaljšek, Pučko se je v izdihljajih dvoboja kar dvakrat znašel v priložnosti in v 94. minuti stresel celo prečnik, kar pa gostujočega veselja ni preprečilo.