© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
bk
bk
03.04.2015 22:24:07

Prekinil kariero, da bo rešil življenje

vszi

Iz Amerike prihaja nova zgodba, ki bo marsikomu orosila oko.

Jason Boulais je študent zadnjega letnika na univerze South Carolina Beaufort. V zadnjih letih pa se 24-letni Američan ni samo ukvarjal s študijem, temveč je tudi metalec pri univerzitetnem bejzbolskem moštvu.

Svoje zadnje sezone v študentski ligi najbrž ne bo izpeljal do konca. A ne zaradi poškodbe, temveč zato, ker se je tako odločil.

Boulais bo daroval kostni mozeg, saj so pred kratkim v ugotovili, da je ta ujema z mladim dečkom iz Francije, ki se bori z rakom.
Zaradi posega, ki ga čaka še ta mesec, bo moral Jason predčasno zaključiti sezono, saj ga čaka vsaj 20 dni strogega počitka.
Istočasno, ko bo on na bolniški postelji, bodo njegovi soigralci odigrali zadnje tekme v svoji konferenci, potem pa se bodo začeli pripravljati na zaključni turnir, ki jih čaka maja. Boulais bo verjetno vse to zamudil, a misel, da lahko nekomu reši življenje, je bila brez dvoma veliko bolj prepričljiva. 


"Nobena tekma, noben obijalec, ki mi je stal nasproti, se ne more primerjati s situacijo, kjer se gre za življenje in smrt. Da nekomu pomagaš ozdraveti, je veliko večje kot katerakoli tekma,"
je dejal Jason, ki je oktobra lani na univerzi sodeloval v akciji, v kateri so se prostovoljci vpisali v svetovno bazo morebitnih donatorjev kostnega mozga. 

jason boulais
vszi

"Očetu sem povedal, kaj sem storil in nekje podzavestno sem vedel, da bom nekega dne daroval kostni mozek. Ko so me poklicali in mi povedali, da bi bil lahko ustrezen darovalec, pa je vse samo postalo resnično," je povedal mladenič z velikim srcem, ki se je skoraj takoj odločil za poseg.

"Spomnim se dneva, ko mi je povedal," pa je dejal njegov trener Bryan Lewallyn: "Rekel sem mu, da ga lahko, če potrebuje prevoz, lahko peljem kamorkoli. Naredili bomo vse, samo da mu bomo v podporo in da bo šlo vse, kot si želimo."

"Vesel sem bil, ko sem spoznal, kaj lahko naredim, kako lahko pomagam. To je nekaj, na kar sem lahko ponosen, na to gledam kot na blagoslov. Da, zaradi tega zamudil nekaj tekem, a, če bo nekdo zaradi mene dalj časa živel, je to vsekakor bolj pomembno. Brez dvoma," je še dodal Jason.