© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
07.04.2015 17:34:31

Aleš Zavrl: Modela ne morem podpreti

Nikola Miljković

Na seji strokovnega sveta za šport so govorili o dodelitvi sredstev iz proračuna za športne organizacije, ki pa ga bodo težko namenili še v prvi polovici letošnjega leta.

Urediti bodo skušali tudi težave s opravljanjem mature, saj bi lahko po lani uvedenih spremembah le en športnik v državi splošno maturo opravljal po prilagojenem načinu.


Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) je 19. marca, ob ostrih opozorilih o nesprejemljivosti tako poznega sprejemanja, dal pozitivno mnenje k letnemu programu športa, po katerem bo lahko šport dobil denar iz državnega proračuna.

V tem letu bo na voljo 37.287.227 evrov, vendar le slabih 12 milijonov evrov za programe. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je imelo v postopku sprejemanja dve težavi, pozen sprejem rebalansa državnega proračuna, pa tudi odstop dveh ministric, pristojnih za šport.

Komisija za načrtovanje športa strokovnega sveta je prejšnji teden obravnavala razvrstitev športnih panog v razrede; ker je bilo sedem članov za, šest pa vzdržanih, dokument ni bil sprejet. Za leto 2016 so zato predlagali OKS, da začne s postopkom za pripravo novega modela, vendar tudi s sodelovanjem strokovnega sveta.

Člani strokovnega sveta so danes glasovali le o modelu razvrščanja panog v razrede in ga podprli z devetimi glasovi za ter po dvema proti in vzdržanima. Na naslednji seji bodo sprejemali razvrščanje panog v razrede.

"Modela ne morem podpreti. Proces odločanja je bil letos obrnjen na glavo, poleg tega pa model napačno opredeljuje uspehe glede množičnosti, konkurenčnosti in tekmovalne uspešnosti. Slednja se ne more meriti po merilih trenutne kategorizacije, ker več kot očitno kljub popravkom ne odraža sedanjega stanja. Tudi ni bilo opravljeno usklajevanje na nižjih ravneh, posebej pri nacionalnih panožnih zvezah," je dejal Aleš Zavrl, generalni sekretar Nogometne zveze Slovenije.

Klemen Benedik, nekdanji predsednik Gimnastične zveze Slovenije, je nastopno dejal, da bo glasoval za predlagani model, saj se "stvari peljejo v pravo smer". Direktor športa na OKS Blaž Perko je ocenil, da sta postopek in sprejemanje preveč zbirokratizirana.

Državni izpitni center je lani spremenil zakon o opravljanju splošne mature. "Doslej so lahko vsi kategorizirani športniki, vpisani v razvid Olimpijskega komiteja Slovenije, opravljali izpitne obveznosti po posebnih pogojih, v dveh delih, v dveh zaporednih izpitnih rokih. Po spremembi, ki je bila uveljavljena 3. oktobra lani, pa le športniki mednarodnega in svetovnega razreda. Po teh kriterijih bi lahko letos le en športnik v državi opravljal maturo po prilagojenem programu, po prejšnjem pravilniku pa je šlo za nabor okrog 450 mladih športnikov z vrhunskimi mednarodnimi izidi. Poskušali bodo doseči spremembo teh pravil," je navedel v. d. direktorja direktorata za šport Darko Repenšek.

Repenšek je dejal, so pravila o merilih za financiranje športa na državni ravni "pod streho" in bo razpis objavljen naslednji petek; predvideno je bilo že prej, pa je zaradi odstopa pristojne ministrice za šport Klavdije Markež to zavleklo.

Zakon o športu je bil prejšnji teden usklajen s pravno službo ministrstva. Počakalo se bo do imenovanja nove ministrice ali ministra, potem pa bo dokument dan v medresorsko usklajevanje. Repenšek je dodal, da do predvidenega roka, do parlamentarnih počitnic, zakon ne bo sprejet, "jeseni pa zagotovo".

Zakon o fundacijah, ki bo urejal financiranje športnih organizacij (FŠO) ter invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho) je v osnutku pripravljen in ga bo obravnavala posebna vladna skupina, da bo do avgusta pripravljen za nadaljnjo obravnavo. V skupino za usklajevanje so imenovali Bojana Rotovnika.

Zakon o premostitvenem zavarovanju športnikov, ki je bil lani sprejet v državnem zboru, je po besedah Repenška neizvedljiv. "Med drugim je bilo vloženih 22 amandmajev. Sedaj čakamo na pripravo pravilnika in nekaj drugih podzakonskih aktov za odločanje na vladi. Kar se investicij tiče pa potekajo dela v nordijskem centru v Planici in gradnja gimnastičnega centra Pegan, Petkovšek, Cerar," je navedel Repenšek.

Pri zakonu o omejevanju uporabe alkohola so predlagali, da se izenači športne, kulturne, izobraževalne in druge organizacije. Rado Pišot je ob zaključku predstavil mednarodno konferenco Trajnostni razvoj športnega turizma, ki bo 4. in 5. junija v Portorožu.