© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
20.09.2024 10:36:34

Dovolj ima. Priznani športni novinar pustil 20 milijonov in odšel v pokoj ...

Športno novinarstvo je v razvitem svetu veliko bolj cenjeno (in plačano) kot v Sloveniji.

Poslanstvo športnega novinarja je po 37 letih dela končal eden najbolj vplivnih novinarjev lige NBA Adrian Wojnarowski. Ob tem pa se je odrekel 20 milijonom dolarjev, ki bi jih zaslužil v naslednjih dveh letih, če bi ostal pogodbeno vezan na medijsko hišo ESPN. 

Wojnarowski je ob upokojitvi zapisal: "Odraščal sem kot sin tovarniškega delavca tri kilometre od stavbe medijske hiše ESPN. Vedno sem sanjal, da bi si služil kruh kot športni novinar. Pred 37 leti mi je prvo priložnost ponudil Hartford Courant in od takrat naprej sem sledil svojim sanjam. Ta poklic je spremenil moje življenje, toda odločil sem se, da se poslovim od ESPN-ja in medijske industrije. Razumem, da je za to delo potrebna popolna predanost in sam nisem več pripravljen na to. Čas za človeka ni večen in odločil sem se, da zaživim življenje, ki me osebno bolj izpolnjuje. Poslavljam se z neskončno hvaležnostjo do nadrejenih, sodelavcev, zgodb, bralcev in gledalcev. Zadnjih sedem let, ko sem delal za ESPN je bilo res posebnih. Hvaležen sem vodstvu medijske hiše, da razumejo mojo osebno odločitev. Po vseh teh letih, ko sem poročal o vseh ekipah, se vračam k svoji," je zapisal Wojnarowski, ki bo zdaj direktor univerzitetnega kluba St. Bonaventure. 

Wojnarowski je bil znan kot najbolje obveščen novinar za ligo NBA in njegove novice so bile zanesljive in hitre, na družbenih omrežjih X in Instagram pa je imel skoraj deset milijonov sledilcev in več kot milijardo interakcij. 

Wojnarowski ni bil samo vodilni pri tako imenovanih 'breaking news', ampak jih je izmislil. Danes 55-letni Wojnarowski je za ESPN delal od leta 2017, za petletno pogodbo pa je takrat dobil 35 milijonov dolarjev. Pogoj? Moral je objaviti novico nekaj minut pred ostalimi. Wojnarowski se je upokojil, čeprav je imel še triletno pogodbo z ESPN in tako 'na mizi' pustil vsaj 20 milijonov dolarjev.