© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ps
ps
20.09.2024 10:02:19

Začetek lige ABA: Nedotakljiva in ostalih 14

ABA league j.t.d. / Dragana Stjepanović

In spet so tu. Maratonci lige ABA začenjajo tek v novem krogu.

Velikokrat se je že govorilo o zadnjem, častnem, če hočete, a se klubi še kar vrtijo in liga funkcionira. To bo njena 24. sezona, znova v razširjeni izvedbi s 16 klubi, med njimi sta Cedevita Olimpija in Krka.

Novomeščani so prejšnjo sezono zasedli zadnje mesto in izpadli, a, kot že kdaj v preteklosti, se je v ligi ABA 'ad hoc' spremenilo število klubov. Liga se je razširila na 16 članov, kar je rešilo Krko in jo obdržalo med elito. Razlog za širitev je prihod Dubaia, ki na poti do evrolige potrebuje uvajanje in prilagajanje, to bo za začetek počel 'na Jadranu'. Da z njegovo priključitvijo liga ne bi imela neparnega števila klubov, se ob koncu prejšnje sezone niso igrale kvalifikacije za obstanek, predzadnji Mornar je brez boja z drugouvrščenim iz ABA 2 prav tako obstal, novi prvoligaš pa je prvak druge lige Spartak iz Subotice.

1. krog
V petek: Cibona – Zadar (21.00); V soboto: Split – Igokea (18.00), Mornar – Budućnost 20.00); V nedeljo: Dubai – Crvena zvezda (17.00), Krka – Mega (19.00), FMP – Cedevita Olimpija (21.00); 25. 9.: Partizan – Borac (19.00); 26. 9.: SC Derby – Spartak (19.00)

Dubai je razširil kakovostni vrh, saj je jasno, da klub iz Združenih arabskih emiratov – ki je vstopnico za ligo ABA plačal, denar se bo razdelil med klube – ni vstopil v ligo zato, da bi v njej vedril nekje na sredini. Čeprav iz Dubaja sporočajo, da naj pričakovanja javnosti ne bodo prevelika, so že s sestavo ekipe pokazali, da mislijo zelo resno. Trener Jurica Golemac ima na voljo spoštovanja vredno zasedbo, res pa je, da gre za povsem novo ekipo, ki bo potrebovala čas, da se uigra in vse sede na svoje mesto. Toda, ta zadnji stavek bi tako ali tako lahko uporabili še pri marsikaterem drugem moštvu. To je bilo poletje velikih sprememb v številnih klubih.

Totalni remont je po neuspešni sezoni izvedel Partizan. Željko Obradović je skoraj na istem kot Golemac, začel je graditi na novo. Črno-beli so, tako kot že nekaj let, skupaj s Crveno zvezdo svoja kasta v ligi tako kar zadeva proračun kot igralski kader. Ne predstavljamo si, da bi lahko kdorkoli ogrozil njuno prevlado in preprečil, da se še četrtič zapored srečata v finalu. Tistega v zadnji sezoni je gladko dobila Zvezda, a Obradović se ni pretirano vznemirjal in že takrat govoril, da bo tudi Partizan igral v evroligi. Žoc je že vedel. Beograjska kluba sta očitno pravočasno skočila na evroligaški vlak, država polni njuna proračuna in v ligi ABA sta praktično nedotakljiva.

Po 30 krogih bo najboljših osem napredovalo v končnico. Zadnjeuvrščeni bo izpadel, predzadnji igral kvalifikacije z drugim iz ABA 2.

Prepelič kapetan
V Podgorici sicer najbrž razmišljajo drugače in sanjajo o tem, da bi tudi z manj denarja lahko zmešali štrene Zvezdi in Partizanu. Na klopi Podgoričanov še vedno sedi Andrej Žakelj in ima na voljo zelo kakovostno ekipo, katere ogrodje iz prejšnje sezone je ostalo, kar je velika prednost. To zadnje velja tudi za Zvezdo, rdeče-beli so med tistimi, ki so najmanj menjali. Cedevite Olimpije in Krke ni med njimi, oba slovenska kluba sta poleti prav tako izvedla veliko prenovo in povsem zamenjala ekipi in trenerska štaba. Ljubljančani sodijo pod vrh med prvo peterico, Krka še vedno gravitira k dnu lestvice.
Poletje je bilo spet nemirno v Ciboni, ki pa se je na koncu kot mačka z devetimi življenji nekako postavila na noge in sestavila ekipo, tokrat na pogled celo (precej) boljšo kot lani. V velikih težavah je bil tudi Mornar, grozil je celo izstop iz lige oziroma propad, a brata Pavićević sta zbrala denar in na hitro nabrala igralce, ki pa so priprave začeli šele v začetku septembra. Zadar je ostal brez dvakratnega zaporednega MVP-ja lige Luke Božića, a računa na mirno plovbo v sredini lestvice, tako kot še večina ostalih klubov. V njih je letos še nekaj Slovencev, Klemen Prepelič je kapetan Dubaia, v Megi sta Sergej Macura in Urban Kroflič, Matic Rebec v FMP-ju.

aba2

aba1

aba3

aba4

aba5