© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
11.08.2015 10:48:02

Nekdanji lastnik LA Clippersov udarja nazaj

vszi

Nekdanji lastnik moštva lige NBA Los Angeles Clippers Donald Sterling je šestnajst mesecev po izbruhu rasističnega škandala, zaradi katerega je ostal brez lastništva v klubu iz mesta angelov, osramočen in z dosmrtno izključitvijo iz lige, vložil civilno tožbo proti nekdanji ljubici in tračarskemu portalu.

Škandal je izbruhnil, ko je Sterlingova ljubica V. Stiviano ameriškemu spletnemu mediju TMZ poslala posnetek njegove izjave, v katerem ga je zmotilo njeno druženje in prijateljevanje s temnopoltimi košarkarji. Posnetek, na katerem Sterling med drugim zahteva, naj mu Stivianova "ne vozi črncev na tekme njegovih Clippersov ter ne objavlja fotografij z njimi na socialnih omrežjih," je prišel v javnost in povzročil medijski vihar.

Objavljeni posnetek je izzval splošno javno zgražanje, ne le med pripadniki afro-ameriške skupnosti, ampak je doživel takojšen odziv vodstva NBA, ki je denarno kaznovalo bogatega nepremičninskega mogotca judovskega rodu ter mu izreklo dosmrtno izključitev iz lige NBA.

Zaradi škandala je Sterling izgubil tudi lastništvo v klubu Los Angeles Clippers, Sterlingova žena Shelly je namreč delež v klubu za dve milijardi dolarjev prodala nekdanjemu glavnemu izvršnemu direktorju Microsofta Stevu Ballmerju, potem ko ji je sodišče prižgalo zeleno luč za prodajo in pritrdilo njenim navedbam, da je Sterling zaradi starostne demence neprišteven ter zaradi tega nesposoben ukvarjanja s posli.

Sterling se je po nizu spodrsljajev in ko ni uspel preprečiti prisilne prodaje svojega deleža v košarkarskem klubu, odločil zadoščenje za vse krivice poiskati na sodišču. Kot poročajo severnoameriški mediji, je Sterling vložil tožbo zaradi kršitve zasebnosti tako proti nekdanji ljubezenski spremljevalki kot tudi proti spletnemu novičarskemu portalu TMZ, ki je objavil sporni posnetek in s tem Sterlingu povzročil "nepredstavljivo škodo neprimerljivih razsežnosti".

Sterling v tožbi trdi, da je Stivianova nezakonito prikrito posnela njun zasebni pogovor, ona oziroma njeni predstavniki pa so nato posnetek brez njegove odobritve poslali portalu TMZ. Pravni zastopnik Stivianove je sicer tožbeni zahtevek označil za neutemeljenega, češ da ni šlo za zasebni pogovor, ampak da je sporne rasistične opazke izgovoril Stivianovi v družbi njene sestre.

Galerija