© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
28.10.2014 14:35:56

V novi sezoni lige NBA trije Slovenci

Reuters

Po treh sezonah z zgolj dvema predstavnikoma bo Slovenija v novi sezoni lige NBA, ki se začenja danes ponoči po slovenskem času, spet imela tri košarkarje v najmočnejšem tekmovanju na svetu.

Benu Udrihu, ki začenja že svojo enajsto sezono onstran luže, in Goranu Dragiću, ki se podaja v sedmo leto igranja med najboljšimi, se je pridružil še mlajši bratov Dragić, Zoran.

758-18-dragic gogi
vszi

GORAN DRAGIĆ
(Phoenix Suns)

rojen: 6. 5. 1986
višina: 191 cm
kariera: Ilirija, Slovan, Murcia (Špa),
Union Olimpija, Phoenix (ZDA), Houston (ZDA), Laboral Kutxa (Špa), Phoenix (ZDA)
plača 2014/15: 7,500.000 $
pripravljalno obdobje 2014/15:
7 tekem, 23,5 minute, 12,4 točke


S tem bosta Zoran in Goran postala prva slovenska bratska naveza v ligi NBA, in kot bi bil za to posebej spisan tipični ameriški scenarij, kariero v ligi NBA Zoran začenja prav v Phoenixu, torej sta postavila mejnik tudi v igranju bratov Slovencev za isti klub.

Vprašanje je sicer, koliko igralnega časa bo trener Sonc Jeff Hornacek namenil drugemu Dragiću v ekipi. Če so pripravljalne tekme pokazatelj, potem ne prav veliko, in tudi kakšna selitev Zorana v Bakersfield, podružnično ekipo Phoenixa v razvojni ligi, med sezono ne bo presenečenje. Povsem drugače je seveda z Goranom, ki je bil lani prvi igralec Phoenixa, enako se od igralca, ki so ga direktorji ekip pred sezono postavili na četrto mesto med tujimi košarkarji v ligi, lani pa je bil uvrščen v tretjo peterko lige, pričakuje tudi letos. 

V prejšnji sezoni Phoenixa ni nihče uvrščal med resne kandidate za uvrstitev v končnico, letos pa bodo na ekipo, ki je lani preboj med osmerico zahodne konference zgrešila le za eno zmago, gledali drugače. Tudi zaradi Dragića, ki bo skupaj s še enim organizatorjem igre Ericom Bledsoejem spet tvoril eno najboljših zunanjih linij v ligi.

Pravzaprav bodo zdaj trije. Največja poletna okrepitev Phoenixa je namreč Isaiah Thomas, ki igra na mestu ..., da, organizatorja igre. Očitno želi trener Hornacek lansko taktiko igranja z dvema 'plejmejkerjema', ki je bila zelo uspešna, letos še izpopolniti in jo dodatno posodobiti. Pomanjkanja inovativnosti mu ne moremo očitati, prav tako ne tega, da nima poguma, saj igra s tremi košarkarji, med katerimi je Dragić s 191 centimetri najvišji, prinaša na obrambni strani parketa veliko mero tveganja. 

758-18-dragic zoki
vszi

ZORAN DRAGIĆ
(Phoenix Suns)

rojen: 22. 6. 1989
višina: 196 cm
kariera: Ilirija, Janče, Slovan, Krka, Unicaja (Špa), Phoenix (ZDA)
plača 2014/15: 1,962.103 $
pripravljalno obdobje 2014/15:
2 tekmi, 4,8 minute, 1,5 točke


Phoenix bo imel tudi letos težko delo uvrstiti se v končnico, že samo v svoji pacifiški konferenci ima v Los Angeles Clippersih in Golden Statu tekmeca, ki ju bo težko prehitel. In potem sta tu še dve diviziji ... Zdi se, da ima več možnosti Beno Udrih z Memphisom. Še en slovenski organizator igre se po nekaj selitvah v zadnjih dveh sezonah v ekipi iz kraja, ki je zaslovel zaradi Elvisa Presleyja, spet počuti dobro, čeprav je njegova minutaža skromna. A to vlogo je Udrih sprejel, vse za dobro ekipe, ki ima visoke ambicije. Ne naključno, moštvo je dobro zapolnjeno, njegova glavna vrlina pa je odlična obramba, torej prav tisto, kar prinaša uspeh v končnici. 

Phoenix je imel lani smolo – in jo ima, tako kot še nekaj ekip v tej konferenci, tudi letos –, da je Zahod poln dobrih ekip. S svojim lanskim izkupičkom bi v vzhodni konferenci zlahka videl končnico, tako pa se je obrisal pod nosom.

Tudi letos skoraj vsi glavni kandidati za boj za naslov prihajajo iz levega dela ZDA. Od tam so San Antonio, Oklahoma City, Los Angeles Clippers, od tam sta tudi Portland in Houston, pa Dallas, ki ga med favoriti marsikdo spregleda, Telički, ki so že lani v prvem krogu končnice prisilili San Antonio v sedem tekem, pa so letos še močnejši za odličnega Chandlerja Parsonsa

Seveda tudi vzhodna konferenca ni kar tako, celo nasprotno, zdi se, da je vse boljša, da je tudi tam vedno več moštev, ki tudi v skupnem merilu nekaj pomenijo, in se ne konča vse le pri klubu ali dveh, kot smo bili vajeni prejšnja leta.

Tako ne bodite presenečeni ob dobrih izkupičkih Washingtona, Charlotta, ki je z dobro obrambo vzhodna protiutež Memphisu, ali pa Atlante, za katero v malo skromnejšem merilu velja nekaj podobnega kot za Dallas. 

758-18-udrih beno
vszi

BENO UDRIH
(Memphis Grizzlies)

rojen: 5. 7. 1982
višina: 191 cm
kariera: Polzela, Union Olimpija, Maccabi Tel Aviv (Izr), Saratov (Rus), Milano (Ita), San Antonio (ZDA), Sacramento (ZDA), Milwaukee (ZDA), Orlando (ZDA),
New York (ZDA), Memphis (ZDA)
plača 2014/15: 2,077.000 $
pripravljalno obdobje 2014/15:
6 tekem, 15,6 minute, 6,3 točke

Glavno vlogo pa bosta zelo verjetno imela predvsem dva. Eden je Chicago, ki je bil že zadnja leta praviloma del omenjene formulacije 'klub ali dva', Miami, v zadnjih sezonah drugi del te formulacije, pa je zdaj zamenjal Cleveland. Slednji je kraljeval v prestopnem roku, z LeBronom Jamesom in Kevinom Lovom pobral smetano in jagodo, zdaj mora v pravi orkester združiti le še ostanek moštva.

To je naloga za Davida Blatta, ki se prvič preizkuša v ligi NBA. Potezo vodstva Clevelanda, da takšno moštvo, ki je eden največjih, za mnoge kar prvi kandidat za naslov, zaupa v roke zelencu v najmočnejši ligi, je marsikdo označil za, milo rečeno, čudno. A dostikrat je bilo že izrečeno, da veliko trenerjev v ligi NBA ni najboljših in ker so nekateri najboljši že bili zasedeni, so se pri Konjenikih pač odločili za Evropejca.

Da, Blattu lahko v košarkarskem razmišljanju rečemo tudi tako, saj je rojeni Američan praktično vso igralsko in trenersko kariero preživel na stari celini. Blatt bo zdaj imel priložnost pokazati, ali imajo prav tisti, ki trdijo, da bi najboljši evropski trenerji z lahkoto bili uspešni tudi onstran luže. 

Cleveland je sicer eden od devetih klubov, ki so se pred začetkom 69. sezone v ligi NBA odločili za zamenjavo na trenerski klopi. To potezo so storili tudi v New Yorku, Minnesoti, Milwaukeeju, Brooklynu, Utahu, Golden Statu, Detroitu in Los Angeles Lakersih

Slednji so še leta 2010 osvojili svoj drugi zaporedni naslov in skupno 16., zdaj pa so pri dnu. Slaba ekipa tudi letos napoveduje enega od najslabših izkupičkov, podobno kot velja še za drugega velikana lige Boston. A tako se vrti svet lige NBA, enkrat si zgoraj in drugič spodaj.