© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ps
ps
28.10.2014 11:07:37

Navdih Pearl Jama za rešetkami

vszi

Nekdanji znani košarkar lige NBA Mookie Blaylock bo zaradi uboja v prometni nesreči moral za tri leta v zapor.

K njegovi prepoznavnosti je precej pripomoglo njegovo malce nenavadno, a dobro zveneče ime. Glasbena skupina Pearl Jam se je sprva imenovala prav Mookie Blaylock, a je potem bila prisiljena spremeniti ime, je pa svoj prvi album poimenovala Ten oziroma Deset, kar je bila številka, ki jo je na svojem dresu nosil Blaylock, slednji je pozneje morda tudi zato postal oboževalec Pearl Jama.

Ni pa bilo seveda le ime tisto, zaradi katerega se je velikokrat govorilo o njem. Blaylock je 13 let igral v ligi NBA in to vse prej kot slabo. Leta 1989 ga je kot 12. izbor prvega kroga nabora izbral New Jersey, v katerem je bil nato do leta 1992. Takrat je prestopil v Atlanto in tam odigral svoje najboljše sezone. Dvakrat zapored je bil najboljši v ligi v ukradenih žogah, postal je najboljši igralec Atlante vseh časov v ukradenih žogah in zadetih trojkah. Leta 1994 je bil zaradi odličnih predstav izbran tudi na All-Star tekmo. Zadnja tri leta kariere, ki jo je končal leta 2002, je bil član Golden Stata.

V igralskem pokoju se je očitno dolgočasil in, tako kot nemalo drugih, podlegel skušnjavi jemanja drog in pitja alkohola. Nemalokrat je pretiraval in že večkrat prišel navzkriž z zakonom, pogosto je omamljen od prepovedanih substanc tudi sedel za volan in povzročil težave v prometu.

Lanskega 31. maja je prav tako sedel za volan svojega kadilaka. Ni bil pijan, prav tako ni prej vzel česa prepovedanega, vseeno pa so mu zdravniki prepovedali voziti, saj je jemal sredstva za zdravljenje napadov. A jih ni poslušal in končalo se je tragično. Med vožnjo je zavil na nasprotni pas ravno v trenutku, ko je tam s svojim kombijem vozil zakonski par. Moški jo je odnesel brez težjih poškodb, žal pa ne tudi žena, ki je umrla na kraju nesreče. Zelo jo je skupil tudi Blaylock, ki je bil nekaj časa v kritičnem stanju, a se je izmazal in okreval. Telesno, vprašanje je, kaj bo s psiho.

Za svoje dejanje je bil obtožen uboja, možna kazen je bila tudi 15 let v zaporu. Po dogovoru s tožilstvom bo za zapahi preživel tri leta, osem let bo nato še na pogojni prostosti.