© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
25.10.2014 12:25:00

Najboljši dvojec lige

Nikola Miljković

Pred košarkarji Uniona Olimpije je danes ob 21. uri tretje gostovanje v ligi ABA.

Po zmagi v Zagrebu nad Cibono in porazu pri Crveni zvezdi jih čaka obračun z Mega Vizuro, najmlajšo ekipo lige, ki je zmagala na obeh dosedanjih tekmah na svojem parketu.

"Uf," je dejal Joffrey Lauvergne, krilni center Himkija, ki je v sredo v evropskem pokalu premagal zeleno-bele, na vprašanje o primerjavi med letošnjo in lansko ekipo Olimpije. Francoz je še kako poklican za primerjavo, saj je prejšnji dve sezoni nosil dres Partizana, odlične igre pa so mu prinesle ponudbo ruske ekipe. "Olimpija ima to sezono veliko boljše moštvo kot lani," je nato nadaljeval in dodal še stavek, ki bo všeč navijačem zmajev: "Mislim, da ima lepe možnosti priti med najboljše štiri v ligi ABA."

Bo najbrž kar držalo, a če hočejo v vrh, potem morajo Ljubljančani danes zmagati v Sremski Mitrovici. Tam od letošnje sezone igra Mega Vizura, ki zaradi pravila o največ dveh ekipah iz enega mesta ne more igrati v Beogradu, od koder je klub. Lani je bilo njeno domovanje v ligi ABA Smederevo, letos pa se je preselila v Sremsko Mitrovico.

Tam sta že padla MZT in Cibona, to sta tudi obe zmagi, ki ju je dosegla Mega Vizura. Je prepričljivo najmlajše moštvo v ligi, nekdanji srbski reprezentant Marko Kešelj, ki je prišel nedavno, je s svojimi 26 leti krepko najstarejši, med preostalimi sta le še dva rojena leta 1992, vsi drugi pozneje, kar šest med njimi leta 1995.

Med njimi je tudi krilni center Nikola Jokić, trenutno najkoristnejši igralec lige. Igra moštva trenerja Dejana Milojevića sloni na njem in organizatorju igre Nenadu Miljenoviću, drugem najkoristnejšem igralcu lige. Njuno sodelovanje je izjemno, zato je jasno, da bo obramba Olimpije največ pozornosti gotovo namenila tej dvojici.

"Pred nami je izjemno pomembna tekma v gosteh. Mega Vizura je mlada in nadarjena ekipa, ki je nevarna za vsakega nasprotnika. Igra hitro in agresivno košarko. Ima spoštovanja vredno ekipo, ki je zelo dobro pokrita na vseh položajih. Zaustaviti moramo predvsem njeno tranzicijsko igro in pristopiti čvrsto v obrambi ter skoku. Osredotočenost in energija morata biti na visoki ravni," pravi trener Aleš Pipan, ki je v Srbijo popeljal isto ekipo, kot je v sredo igrala s Himkijem.