© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
20.09.2024 11:54:32

Cedevita Olimpija ob začetku sezone: Spet leto nič
Plus

alesfevzer.com

Pri Cedeviti Olimpiji povsem prenovljeni štartajo v sezono, polno pričakovanj.

Pri Cedeviti Olimpiji je spet leto nič. Znova je bilo to poletje, ko se je skoraj vse začenjalo od začetka. Težko rečemo, da tega nismo vajeni, saj je bilo praktično v vseh dosedanjih sezonah od združitve ljubljanskega in zagrebškega kluba enako. Remont ekipe in/ali štaba je pač v Stožicah (edina) stalnica. No, poleg upanja, da bo prihajajoča sezona tista prava, uspešna.

Letos pri tem niti ne bi smelo biti velikih težav. Porazna sezona v eurocupu s serijo izgubljenih tekem in eno samo zmago ter izpad v četrtfinalu lige ABA, ko je bila Mega dvakrat zanesljivo boljša, bo težko ne preseči. V prejšnji sezoni je šlo od začetka vse narobe. 'Eksperiment' s Simonejem Pianigianijem na klopi se je povsem ponesrečil. Bile so tudi objektivne okoliščine, ki so pripomogle k takemu razpletu – in včasih se res zdi, da je bila Cedevita Olimpija 'rojena' pod nesrečno zvezdo –, a glavni problem je bil vseeno strateg, ki je veliko govoril, a povedal malo. In to očitno velja tako v komunikaciji z novinarji kot igralci. Tisto prvo bi že nekako preživeli, ekipa pa je nekaj drugega. Ta ni funkcionirala, vedno znova je bil občutek, da so se igralci dobili pet minut pred tekmo, izpod stropa dvorane v Stožicah pa se je tudi videlo, da na parketu med njimi ni nikakršne kemije. Brez tega pa seveda ne gre.


Prejšnja sezona, ki naj bi bila prehodna in začetek novega obdobja, je bila preprosto udarec mimo, da ne rečemo kakšne težje besede. Tudi v klubu so precej hitro spoznali, da vse skupaj vodi v prepad in začeli iskati rešitve. Triletna pogodba s Pianigianijem je bila pri tem velika utež, ki je stvar otežila in zavlekla. Ko je končno prišlo do razhoda, je kot 'gasilec' vskočil Zoran Martić, vodstvo pa je naprej iskalo rešitev za novo sezono. Športni direktor Vlado Ilievski je bil brez vpliva na pomembne odločitve praktično od začetka svojega mandata, tudi zanj se je kmalu bolj ali manj vedelo, da po sezoni odhaja. V teoriji je bilo tako, v klubu pa ga ni bilo že pred njenim koncem, prisotnost je bila v bistvu nepotrebna in kvečjemu moteča obema stranema.