© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
11.10.2014 08:56:42

Derbi vodilnih

Arsen Perić

Že četrto sezono zapored je prvi dvoboj Uniona Olimpije s Crveno zvezdo na sporedu v uvodu sezone lige ABA.

Tokrat njun obračun pomeni derbi kroga, saj se bosta v Beogradu danes ob 21. uri pomerila prvo- in drugouvrščeno moštvo na lestvici.

Tako kot Krka in Budućnost sta edini še neporaženi, Zvezda je na prvem mestu zaradi impresivne koš razlike, Levskega je doma odpravila s 30 točkami naskoka, Cibono v gosteh s 24. Za primerjavo, Olimpija je v Zagrebu zmagala za pet točk, lahko bi tudi za precej več, če bi Ljubljančani bolje izvajali proste mete, pri katerih so zelo grešili tudi v torek ob slavju s Cedevito.

"To je stvar vsakega posameznika. Res je, da smo bili v prvih dveh krogih slabi v tem elementu, a mogoče bodo prišle tekme, ko bomo zadeli vse. Tega ne gre obešati na velik zvon. Slabo izvajanje smo nadoknadili s kakšnim drugim elementom, ki smo ga izvajali bolje, kot bi ga drugače," je dejal trener Aleš Pipan, ki je lahko še kako zadovoljen z uvodom v sezono, posebej če se spomni na prejšnje leto, ko so zmaji potrebovali kar sedem krogov, da so prišli do prvega uspeha.

"Dobili smo štiri točke na tekmah, v katerih nismo bili favoriti. Seveda je prisotno zadovoljstvo, da smo sezono začeli drugače kot lani, a vse skupaj je treba čim prej pozabiti. Liga je dolga, nobene evforije ne zganjamo. Najpomembneje bo, da bomo premagovali Mega Vizuro, Zadar, MZT, Metalac, ekipe, ki bodo skušale presenetiti nas. Takrat bomo morali dokazati svojo čvrstost," je že malce pogledal v prihodnost Celjan na Olimpijini klopi.

Sedanjost pa prinaša drevi nov obračun z udeležencem lanskega zaključnega turnirja in prvim favoritom letošnje sezone. Zvezda se je poleti okrepila z Američanom Marcusom Williamsom, Nemcem Maikom Zirbesom ter kar tremi srbskimi reprezentanti: Nikolo Kalinićem, Nemanjo Dangubićem in Stefanom Jovićem.

Med tistimi, ki so ostali, je tudi nekdanji zmaj Jaka Blažič, ki je lani s soigralci obakrat premagal Olimpijo, rdeče-beli pa so tako v Beogradu kot Ljubljani slavili tudi predlani. Olimpija vseeno ostaja uspešnejša v medsebojnih obračunih v ligi ABA, vodi s 14:13 v zmagah, pet jih je dosegla v srbski prestolnici, zadnjo pred tremi leti.

"V Beograd gremo lahko sproščeni, vendar ne z belo zastavo. Dobro se bomo pripravili in še enkrat skušali presenetiti. Želimo si pokazati še boljšo predstavo kot na naših zadnjih dveh tekmah. Crvena zvezda je velika favoritinja, še posebej na domačem parketu, ogromno so investirali v ekipo, želijo osvojiti ligo ABA. Ampak to je košarka, ne zmaga vedno najboljši. Izjemno pomembno bo kontrolirati skok in igrati agresivno obrambo. Koncentracija in energija morata biti na visoki ravni, če želimo presenetiti nasprotnika," pravi Pipan, ki bo morda lahko računal tudi že na Gregorja Hrovata, Primorec si je pred dobrim tednom v Zagrebu zlomil nos.