© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
09.10.2014 12:52:30

Če ne bi vedel, ne bi niti prišel

Nikola Miljković

"Još jedna pobeda! Team spirit! Bravo Olimpija, idemo dalje!! (Še ena zmaga! Ekipni duh! Bravo Olimpija, gremo naprej!!, op. p.)," je na twitter po srečanju s Cedevito zapisal Marko Marinović.

Organizator igre Uniona Olimpije je tudi sam prispeval pomemben delež k uspehu, še bolj kot z devetimi točkami s kar desetimi asistencami, po katerih so njegovi soigralci dosegali koše.

Prav asistence so ena največjih odlik tega 31-letnega košarkarja, ki bi v tem trenutku pravzaprav moral biti v Sofiji. Vse je bil namreč dogovorjen z Levskim iz Sofije. "Res je, podpisal sem že pogodbo, a zaradi finančnih težav sploh nisem odšel tja. Glavni sponzor je zabredel v težave, pristal je za zapahi in denarja ni bilo več. Potem sem prišel sem," se je nasmejal.
Poklical sem Hukića in Brezca, o Ljubljani sta mi povedala vse najlepše, oba sta mi svetovala, naj pridem.

Zanj so se sicer zanimali tudi nekateri drugi klubi, toda "ponudba Olimpije je bila najboljša, pa ne mislim v finančnem smislu, in zato sem jo sprejel, nisem veliko premišljeval," je dejal in dodal, da ima Olimpija v Srbiji še vedno ugleden status: "Velja, da je najboljši klub v Sloveniji, prava inštitucija, kot so Partizan, Zvezda, Cibona, znani klubi iz nekdanje Jugoslavije."

Preden je pristal na prihod, se je o Olimpiji in Ljubljani na hitro pozanimal še pri dveh nekdanjih soigralcih. "Poklical sem Hukića in Brezca, o Ljubljani sta mi povedala vse najlepše, oba sta mi svetovala, naj pridem." In je.

Olimpija je že njegova 11. postaja v karieri, za katero si po lastnih besedah nikoli ni predstavljal, da bo tako uspešna. "Glede na to, kakšne fizične predispozicije imam, sem lahko izjemno zadovoljen s tem, kar sem dosegel in kam sem prišel. Osvojil sem evropski pokal, pokal eurochallenge, ligo ABA, bil sem v reprezentanci. Lahko rečem, da imam odlično kariero. Ni pa še končana, imam še ambicije. Vsako leto želim narediti čim več, bomo videli, kaj bomo storili s soigralci v Olimpiji," je povedal lani drugi najboljši asistent lige ABA.

Zaveda se, da navijači zmajev od njega pričakujejo veliko: "Vse bom dal od sebe, da bomo dosegli čim boljše rezultate in čim več zmag. Igram na položaju ena, ki je zelo odgovoren. Žoga je večino časa pri tebi, vsi gledajo vate, kaj boš naredil. Trudil se bom, da bodo vsi soigralci ob koncu sezone boljši, kot so zdaj."

KRKA NAS JE UMIRILA
Začel je dobro, tako kot celotna ekipa. Malokdo je pričakoval, da bodo imeli zeleno-beli ob razporedu na začetku sezone lige ABA po dveh krogih maksimalen izkupiček. "Pokazali smo, da smo resna ekipa. Po zmagi nad Cibono je morda kdo mislil, da gre za naključje, toda iz tekme v tekmo igramo boljše. Super je, da smo začeli z dvema zmagama. Imamo neverjetno težak razpored, tako da ni časa za proslavljanje. Zmago nad Cedevito smo proslavili v garderobi, ko smo prišli iz nje, pa smo misli že usmerili k Zvezdi," je pol ure po torkovem uspehu dejal Marinović.

Vseeno smo se želeli še malo pomuditi pri uspehih nad zagrebškima moštvoma, lanskima finalistoma lige ABA. Posebej Cedevita tudi letos sodi med glavne kandidate za nastop v finalu, Ljubljančani pa so jo gladko premagali, tudi v Zagrebu s Cibono pa v nekem trenutku že imeli 17 točk naskoka in le po lastnih napakah dopustili tesno končnico.

Mar to pomeni, da je Olimpija tako močna? "Že ob koncu priprav smo v Novem mestu premagali Cibono za 25 točk, pa so takrat vsi govorili, da Zagrebčani nekaj skrivajo, da niso želeli pokazati adutov. Le kaj bi lahko toliko skrivali? V Zagrebu smo pokazali, da lahko igramo dobro, da imamo kakovostno moštvo. V superpokalu s Krko smo imeli padec, nismo se prilagodili na igro tekmeca, Krka nas je umirila. Bili smo v krču in izgubili. Prvi dve tekmi v ligi ABA pa smo odigrali, kot je treba. Dobro delamo, treniramo, vsi vedo, kaj je njihova naloga," je zadovoljen dirigent igre zmajev, ki pa je dovolj izkušen, da pozna rek o prvi lastovki, ki še ne prinese pomladi.
Glede na to, kakšne fizične predispozicije imam, sem lahko izjemno zadovoljen s tem, kar sem dosegel in kam sem prišel.

DRUGAČE NA DVEH FRONTAH
Tako tudi noče napovedovati, kam sodi letošnja Olimpija v ligi ABA. "Težko je reči. Če bi igrali le v jadranski ligi, bi vedel, tako pa nas ti dve zmagi ne smeta zavesti. Še vedno je začetek sezone, ne smemo pozabiti, da se še ni začel evropski pokal. Ko se bo, bo prišla do izraza tudi fizična pripravljenost, pomembno bo, kako se bomo znali osredotočiti na vsako tekmo. To ne bo lahko, v Olimpiji slednje tako ali tako vedo, ker praktično vsako leto igrajo v Evropi, tudi sam sem to izkusil večkrat, nazadnje lani v Radničkem. Igrati na dveh frontah in biti na obeh uspešen je težko. Imaš ekipe, ki se sedem dni pripravljajo nate, ti pa igraš med tednom in nimaš dovolj časa ne za počitek ne za pripravo. Videli ste v prejšnji sezoni, ko je ob novem letu kazalo, da bo Cibona ugasnila, potem pa je postala prvakinja. Mi smo z Radničkim začeli z dvema zmagama, vsi so govorili, kako dobri smo, potem pa smo imeli na polovici le eno zmago več. Težko je napovedovati in videli bomo, kako nam bo šlo od rok," ostaja previden srbski organizator igre.

Ostaja pa tudi optimističen, saj ve, da se v ekipi še skrivajo rezerve. "Imamo mlado moštvo, za zdaj je vse, kot mora biti. Vsak igralec, ki pride v igro, ima svojo vlogo v moštvu. Vseh deset, enajst daje svoj prispevek k uspehu. Videli bomo, kako dolgo bo ostal Mirza. Če bomo dolgo ostali v tej postavi, lahko naredimo dober rezultat. Vsi vemo, kaj je cilj, v tej smeri delamo. Igramo dobro," pravi Marinović, ki pričakuje, da bo imela Olimpija v ligi ABA več zmag kot v prejšnji sezoni in da bo v evropskem pokalu prišla daleč. "V Sloveniji pa osvojila naslov. V Olimpiji so cilji vedno visoki. Sezona bo dolga, veliko bo tekem."

Med omembo rezerv ni težko poiskati tiste največje. Tudi Marinović jo je izstrelil kot iz topa: "Prosti meti so res neverjetna težava! Od tekmeca moramo biti boljši za 25 točk, da bi zmagali za deset točk, vsaj tako kaže. Na tekmi s Cedevito smo zgrešili 16, s Cibono 19 prostih metov. To ni normalno, da mečemo pod 50 odstotki. Za to ni opravičila. Moramo trenirati, da se to ne bo več dogajalo. Saj treniramo že zdaj, a eno je, ko mečeš na treningu, drugo pa na tekmi. Če bomo to popravili vsaj za polovico, potem bo že precej bolje. Cedevito bi v tem primeru premagali za 20 točk," je prepričan najstarejši košarkar v vrstah zmajev.
Pokazali smo, da smo resna ekipa. Po zmagi nad Cibono je morda kdo mislil, da gre za naključje, toda iz tekme v tekmo igramo boljše.

OLIMPIJA KOT ZDA
Kljub 31 letom se mu ni bilo težko prilagoditi na hitro igro, kakršno želi uveljaviti trener Aleš Pipan. "To je moderna košarka. Če ne bi vedel, da bo tako, ne bi niti prišel. Igra se hitro, agresivno, ekipa je mlada. To je recept, kakršnega uporabljajo najboljša moštva. Videli ste svetovno prvenstvo in to, kako so Američani dobesedno pregazili vse ekipe. Vsi moramo težiti k temu, da se skušamo čim bolj približati takemu načinu igre. Če imaš takšno ekipo, kot jo imamo, moraš igrati agresivno v obrambi ter nato hitro prehajati v napad," je povedal Marinović. Olimpija torej kot slabša kopija ZDA ... "Bomo videli," se je zasmejal.