© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
07.10.2014 14:20:27

Olimpija je velik klub

Nikola Miljković

Hristo Nikolov je po Vasku Evtimovu, ki je bil član zeleno-belih leta 2005, drugi Bolgar v vrstah zmajev.

Do leta 2010 je krilni košarkar, ki je pred dnevi praznoval 29. rojstni dan, igral v domovini, nato pa se podal v svet, pot ga je letos pripeljala v Ljubljano.

"Agent me je poklical in mi dejal, da bi me v svojih vrstah rada imela Olimpija. Na tekmo reprezentance me je nato prišel gledat trener Pipan, kar je videl, moj pristop, mu je bilo všeč, in tako sem pristal v Ljubljani," je na začetku opisal, kako se je znašel med zmaji.

V prejšnji sezoni je igral za francoski Pau-Orthez, pred tem je bil po odhodu iz Bolgarije dve leti v Romuniji in sezono na Madžarskem. Olimpija je največji klub, v katerem je bil do zdaj. "Skupaj z Orthezom. No, čeprav ta morda ni tako velik. Da, mislim, da lahko Olimpijo postavimo na prvo mesto," se je zasmejal Nikolov, ki na prvi pogled marsikoga prestraši, a se za zunanjo podobo skriva prijazen fant.
Vse je na zelo profesionalni ravni. Dejstvo, da so imeli oziroma imajo finančne težave ter da klub še vedno dolguje nekaj denarja, ne pomeni, da ne bomo redno plačani. Vse bo v redu.

Ko je dobil ponudbo Olimpije, ni veliko premišljeval o prihodu v Ljubljano. "Nikakor. Olimpija je v Evropi res znan klub. V preteklosti sem jo gledal na nekaj tekmah evrolige, v čast mi je, da sem lahko postal njen član. Hkrati je to velik izziv, dobil sem priložnost igrati v dveh močnih tekmovanjih, evropskem pokalu ter ligi ABA, seveda pa vem, da je naša naloga ob koncu sezone vrniti naslov državnega prvaka v Ljubljano," je že seznanjen z letošnjim glavnim ciljem kluba.

Dobro tudi že ve, kako veliko je rivalstvo med Olimpijo in Krko. "V vsaki državi imaš ekipe, med katerimi obstaja še posebno rivalstvo. Vem, da zveni klišejsko, a menim, da je treba tako ali tako na vsaki tekmi dajati sto odstotkov. Ni pomembno, ali bomo igrali z zadnjo ekipo slovenske lige ali s Krko, zame bo enako, vsakič bom želel zmagati. Zaradi tega ne čutim nikakršnega dodatnega pritiska," je povedal kapetan bolgarske reprezentance, ki se za zdaj v Olimpiji odlično počuti. "Tukaj mi je res všeč. Takoj se vidi, da je Olimpija zelo dobro organiziran klub. Ko prideš v okolje, ki ima tako zgodovino, se takoj začuti drugačna energija, kar v zraku lahko čutiš vse uspehe, ki jih je klub imel v preteklosti. Olimpija je velik klub,« je dodal.

PREZGODAJ JE ZA VRNITEV DOMOV
V zadnjih letih je prejšnja slava sicer malce zbledela, Nikolov je bil pred prihodom seznanjen tudi s tem, da denarno stanje v Stožicah ni rožnato. "Vedel sem, da so imeli v zadnjih treh letih nekaj težav, zlasti finančnih, a vem, da se močno trudijo, da bi stvari uredili. Želijo si priti nazaj v evroligo," je dejal in dodal, da ga problemi niso niti najmanj odvrnili od tega, da bi prišel v Ljubljano.

"Nikakor, vse je na zelo profesionalni ravni. Dejstvo, da so imeli oziroma imajo finančne težave ter da klub še vedno dolguje nekaj denarja, ne pomeni, da ne bomo redno plačani. Vse bo v redu. Vodstvo se trudi urediti stvari za nazaj in hkrati graditi ekipo za prihodnost, ki bo spet igrala v evroligi," je popihal na dušo svojim delodajalcem.

Njegov neposredno nadrejeni je trener Aleš Pipan, o katerem ima zelo dobro mnenje: "Pri njem je disciplina najbolj pomembna, in to mi je všeč, saj tudi sam verjamem, da je ključna za uspeh. Igramo hitro košarko, preprosto, nimamo posebnih presenečenj za nasprotnike. Všeč mi je tak slog, upam le, da ne bomo imeli težav s poškodbami. Če bo tako, potem sem prepričan, da bomo med sezono vse bolj napredovali."

Sam v moštvo po lastnih besedah prinaša predvsem energijo in čvrstost. "Oziroma vse, kar bo treba, da bo ekipa uspešna, tisto, kar mi bo trener naročil. Imamo svoj sistem, slediti je treba navodilom, biti discipliniran in potem bodo prišli rezultati," je še enkrat poudaril Bolgar.

Letos bi lahko ligo ABA igral tudi v domovini, potem ko je Levski postal novi član jadranske konkurence in ga želel imeti v svojih vrstah. "Že v prejšnjih letih me je večkrat želel zvabiti k sebi, a nimam želje, da bi se vrnil v Bolgarijo. Vsaj za zdaj. Še nekaj let želim igrati v Evropi, potem pa ob koncu kariere morda še za kakšno sezono igrati doma. Košarka tam je še vedno na precej nizki ravni, organizacija klubov, raven košarke, miselnost. Vse skupaj mi ni všeč, zato je še prezgodaj, da bi se vrnil," je iskren Nikolov, ki ne bo imel težav igrati proti klubu iz domovine: "Vseeno mi je, če igram s klubom, ki je iz Bolgarije ali Nemčije. Zdaj sem član Olimpije in na vsaki tekmi bom dal vse od sebe, da zmaga."