© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
01.04.2015 10:17:01

DP: Ker sta tako hotela sama

Arsen Perić

Po drugem obračunu med Telemachom Olimpijo in Celjem v polfinalu domačega tekmovanja se bo zadnje dejanje v slovenskem hokeju nadaljevalo konec naslednjega tedna. Natančneje deset dni po zadnjem polfinalnem obračunu.

Boj za državnega prvaka je v Sloveniji v zadnjih letih, pa če si hočemo ali nočemo priznati, zvodenel. Pomemben je, a na koncu sezone se zanj zanima le malo najzvestejših hokejskih privržencev.

Odkar Jesenice niso več del lige EBEL, je pravi tekmovalni naboj v slovenskem prvenstvu upadel, Olimpija, ki je letos po novem odigrala tudi 12 tekem v rednem delu, se po vrhu v zadnjih sezonah v domačem tekmovanju ni srečala z moštvom, ki bi ji bilo resen izzivalec v boju za državno lovoriko.

Mnogi bi si zato želeli oziroma si želijo, da bi se DP tudi to leto hitro spravilo pod streho, da bi se hokejisti lahko začeli v miru pripravljati na pravi vrhunec sezone (SP elitne divizije) ali pa na drugi strani odšli na zaslužene počitnice.

olimpija jesenice ap
Arsen Perić

V nedeljo bo Matjaž Kopitar s svojimi kandidati za izbrano vrsto uradno začel priprave na majsko SP v Ostravi, šele štiri dni zatem se bo odigrala prva tekma finala DP.

Vprašanje, čemu, se nam je zdelo primerno! Jeseničani so namreč pretekli konec tedna zaključili svoje nastope v ligi INL, Olimpija jih je v ligi EBEL že na začetku marca, Celje pa so zmaji, kot že rečeno, ekspresno, v razmiku štirih dni, izločili iz končnice DP.

Zakaj torej že ta teden ni na vrsti vsaj eden, ne celo kar dva obračuna med večnimi rivali? Zakaj bodo hokejisti še deset dni buljili v zrak, še tisto peščico navijačev, ki jih derbiji še zanimajo, pa bo sčasoma od ledenega športa in mrzlih dvoran, če ne drugega, zvabilo sončno in tople vreme.

brus music
m24.si

Datumi finala DP so bili določeni pred sezono, a so bile ob njih tokrat zapisane tudi zvezdice, ki omogočajo spremembe v urniku. Zvezdice ob datumu, zvezdice, ki so pred dvema sezonama še malo bolj zagrenile finale med Olimpijo in Slavijo. Zaradi teh, takrat neobstoječih zvezdic, Olimpijina prošnja o prestavitvi tekem na zgodnejši termin ni bila uslišana, hkrati pa se Založani z njihovim predlogom zaradi sponzorskih obveznosti, vezanih na točno določene datume, niso strinjali.

Kot nam je pojasnil tehnični direktor HZS Bogdan Jakopič, bi zmaji in železarji prvo srečanje letošnjega DP lahko načeloma odigrali že včeraj. Če bi se s tem strinjali obe strani. A ob predlogu, ki je bil kluboma predstavljen pred kratkim, se ne ena in druga stran ni odločila za spremembo urnika.

Seveda bi lahko prišlo do zapleta, če bi se rdeče-beli prebili do finala lige INL, če bi v tem odigrali vseh pet tekem, ker bi se srečanja "pokrivala" z DP. Jeseničani bi imeli v tem primeru zelo naporen urnik, a to bi bilo, če bi bilo. Pa ni.

886-30-cvetek lahajnar OBREZ ap
Arsen Perić

Tako bo tudi zdaj prišlo do nove časovne luknje in čakanja. Predvsem v Ljubljani vedo, kako to gre. V sezoni 2012/13 so na polfinale zaradi slabega rezultata v ligi EBEL čakali kar 34 dni, lani je ravno tako brez uspeha v razširjenem avstrijskem tekmovanju moštvo izpod Rožnika na prvo tekmo v DP čakalo 19 dni, letos 24, zdaj jih bodo še deset. Sicer bodo to zmaji storili precej ležerno, saj vemo, da že ves mesec trenirajo le toliko, da vzdržujejo kondicijo in moč. Nič več, nič manj.

Obstaja pa v Ljubljani še en dejavnik, ki utegne ne nazadnje še najbolj vplivati na urnik spremembe tekem. V naši prestolnici se namreč uradniki rigorozno kot pijanci plota držijo pravilnika o prijavi javne prireditve. Deset dni traja, da prosilec dobi dovoljenje, da lahko organizira tekmo, to pa je na koncu ravno teh deset dni, ki jih bo minilo od zadnje polfinalne do prve finalne tekme.

SPORED FINALNE SERIJE 
Četrtek, 9. april: Telemach Olimpija – SIJ Acroni Jesenice
Sobota, 11. april: SIJ Acroni Jesenice – Telemach Olimpija
Ponedeljek, 13. april: Telemach Olimpija – SIJ Acroni Jesenice
Sreda, 15. april: SIJ Acroni Jesenice – Telemach Olimpija *
Sobota, 18. april: Telemach Olimpija – SIJ Acroni Jesenice *
* po potrebi