© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
23.08.2024 14:13:41

Olimpijska reprezentanca dobiva podobo, selektor Edo Terglav prečrtal prvi imeni

alesfevzer.com

Slovensko reprezentanco v soboto čaka druga testna tekma v pripravah na kvalifikacije za olimpijske igre, ki bo hkrati tudi generalka za turnir v Rigi.

V latvijski prestolnici bodo naši hokejisti proti domačinom, Francozom in Ukrajincem naslednji konec tedna lovili svojo tretjo vstopnico za olimpijske igre v samostojni Sloveniji.

Kratke priprave, nepopolna ekipa, dve pripravljalni tekmi, avgust. Vse to je zdaj sicer že dodobra utečena praksa v hokejskem svetu, tretjič bodo ta tako izredno pomemben turnir Slovenci odigrali na višku poletja, a kljub tem izkušnjam izziv ni prav nič lažji.

tomazevic slovenija hokej reprezentanca af
alesfevzer.com

RAZPORED TURNIRJA V RIGI

Četrtek, 29. avgust

ob 15. uri: Francija – Ukrajina

ob 19. uri: Latvija – Slovenija

Petek, 30. avgust

ob 15. uri: Francija – Slovenija

ob 19. uri: Ukrajina – Latvija

Nedelja, 1. september

ob 12. uri: Slovenija – Ukrajina

ob 16. uri: Latvija – Francija

Od ponedeljka selektor Edo Terglav varovance uri na Bledu, kjer so v četrtek odigrali prvo pripravljalno tekmo, ki je slabim tisoč gledalcem postregla z bojem visokega ritma z veliko naleti, ki so jo po preobratu z dvema goloma ob številčni prednosti dobili Avstrijci.

"Pristop je bil pravi. Fantom smo pred tekmo povedali, da rezultat nima tako velikega pomena kot igra sama. V igri pet na pet smo dobro delovali, dobro smo igrali v igri brez ploščka. Da, Avstrijci so imeli več strelov, a večina teh ni bila nevarna za gol. V tretji tretjini pa nam je padla energija, Avstrijci so več drsali, imeli so več zaleta, dobivali pomembne sodniške mete. Prej smo se dobro držali igri, bili agresivni, a v napadu smo bili premalo konkretni, premalo smo streljali. A vseeno, za prvo tekmo je bilo vse bolj kot ne spodbudno," je selektor podčrtal prvi pripravljalni obračun.

Brez šesterice

Tega je odvodil brez šesterice napadalcev, ki bodo imeli v Rigi glavne vloge. Naš 'Finec' Matic Török je na Bled prišel v četrtek zvečer, član Fehervarja Anže Kuralt se bo izbrani vrsti pridružil v soboto, a v Gradcu, kjer rise čaka generalka, ne bo igral. V latvijski prestolnici se bodo moštvu pridružili še naši največji aduti – 'Nemci' Jan Urbas, Miha Verlič in Žiga Jeglič ter kahaelovec Jan Drozg.

Avstrijci naj bi pogrešali le še tri igralce; kot Anže Kopitar pa je tudi njihov prvi mož Marco Rossi udeležbo v olimpijski akciji odpovedal.

simsic slovenija hokej reprezentanca af
alesfevzer.com

Na tej ravni ni veliko prostora

"Veliko imamo še rezerve v ofenzivi, predvsem v igralcih, ki jih v četrtek ni bilo v ekipi. V power playju pa še posebej, s tem smo se sicer do četrtka ukvarjali zgolj kakšnih 10 minut. To bomo popravili pred soboto. Želim, da še hitreje plošček damo od sebe, da smo nevarnejši pred golom, da si v bližini tega priigramo priložnosti. Na tej ravni ni veliko prostora, vse gre zelo hitro," se zaveda Terglav.

slovenija hokej reprezentanca af
alesfevzer.com

S prihodnostjo potrpežljivo

Je sicer v četrtek v igri Slovenije kaj pogrešal? "Več kreativnosti v napadu, a veliko je tu mladih, ki morajo na tej ravni odigrati več takih tekem. Preveč smo se zapletali s ploščkom, v napačnem času naredili potezo preveč. Da, napak je bilo kar nekaj, a z mladimi moramo biti potrpežljivi, ker je to naša prihodnost," je razložil šef slovenske klopi.

Da jih vidimo nasmejane

Ta je še enkrat izpostavil izredno pomemben dejavnik – ekipni duh, nekaj, kar to reprezentanco krasi že vrsto let, na temelju katerega so risi večkrat presegli vsa pričakovanja, še posebej v povezavi z olimpijskimi igrami. "Ekipni duh mora biti močan to veliko lahko pripomore moštvu, še posebej, ko pride to težkih trenutkov. Tudi zdaj se je na klopi videlo, da so bili vseskozi pozitivni, da si pomagajo, se vzpodbujajo," je tega še kako vesel naš sogovornik: "Fantje morajo biti zadovoljni, da imajo pravo energijo, da jih vidimo, da zjutraj z nasmeškom pridejo na zajtrk, in take jih vidimo, nasmejane."

kroselj slovenija hokej reprezentanca af
alesfevzer.com

Dva že odpadla

Terglav, ki bo v ponedeljek razkril končno postavo reprezentance, ki se bo borila v Latviji, je moral s širšega seznama že predčasno prečrtati dve imeni. Napadalec Rok Kapel, ki ga je nadomestil Žan Jezovšek, je na tekmi Olimpije dva dni pred zborom Slovenije utrpel poškodbo, sicer poskušal trenirati z risi, a preprosto ni zmogel naporov. Enako je doživel tudi branilec Miha Štebih, ki iz Trebiča v Slovenijo sploh ni pripotoval.

V Latvijo lahko Slovenija sicer pelje 25 igralcev, torej po sistemu, ki ga dovoljuje elitna divizija. Terglav bo na koncu na seznam napisal imena 13 napadalcev, osmih branilcev in treh vratarjev.


Širši seznam kandidatov za olimpijske kvalifikacije

Vratarji: Gašper Krošelj (Brno, Češ), Matija Pintarič (Grenoble, Fra), Žan Us (Jesenice)

Branilci: Rožle Bohinc (Olimpija), Aljoša Crnović (Olimpija), Kristjan Čepon (Amiens, Fra), Jan Ćosić (Olimpija), Blaž Gregorc (Olimpija), Aleksandar Magovac (Amiens, Fra), Bine Mašič (Olimpija), Matic Podlipnik (Kitzbühel, Avt), Žiga Pavlin (Olimpija)

Napadalci: Miha Beričič (Olimpija), Jan Drozg (Habarovsk (Rus), Luka Gomboc (KAC Celovec (Avt), Žiga Jeglič (Bremerhaven, Nem), Anže Kuralt (Fehervar, Mad), Rok Macuh (Olomouc, Češ), Marcel Mahkovec (Olimpija), Luka Maver (brez kluba), Žiga Mehle (Olimpija), Ken Ograjenšek (brez kluba), Robert Sabolič (Olimpija), Nik Simšič (Olimpija), Rok Tičar (Graz, Avt), Blaž Tomaževič (Olimpija), Matic Török (KooKoo, Fin), Jan Urbas (Bremerhaven, Nem), Miha Verlič (Bremerhaven, Nem)
Selektor: Edo Terglav
Pomočniki selektorja: Mitja Šivic, Gorazd Drinovec, Domen Ramšak (video)