© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA, bk
STA, bk
22.08.2024 21:41:05

Risi na Bledu vodili do zadnje minute, nato pa so Avstrijci ...

alesfevzer.com

Slovenska hokejska reprezentanca je na prijateljski tekmi v pripravah na kvalifikacije za olimpijske igre leta 2026 na Bledu po podaljšku izgubila z Avstrijo, bilo je 1:2 (0:0, 1:0, 0:1; 0:1).

Slovenija – Avstrija 1:2 (0:0, 1:0, 0:1; 0:1) – po podaljšku
Bled – Športna dvorana. 800 gledalcev. Glavna sodnika: Groznik in Zrnić. Linijska sodnika: Arlič in Zgonc (vsi Slovenija).
Strelci: 1:0 Macuh (Mahkovec, Ograjenšek, 37.), 1:1 Kasper (Reinbacher, 60.), 1:2 Kasper (Unterweger, 63., PP1).
Kazenske minute: Slovenija 6, Avstrija 10.

Slovenija: Krošelj (62:40), Pintarič; Mašič, Magovac, Sabolič, Tičar, Maver; Ćosić, Crnović, Tomaževič, Macuh, Ograjenšek; Podlipnik, Čepon, Mahkovec, Simšič, Gomboc; Gregorc, Pavlin, Mahle, Beričič, Jezovšek. Selektor: Edo Terglav.


Slovencem v uvodni tretjini ni uspelo premagati vratarja Thomasa Höneckla, čeprav so imeli tekmeci med drugim tri izključitve, dvominutno kazen pa je pri gostiteljih dobil le Ken Ograjenšek.

V 37. minuti je Rok Macuh vendarle Slovenijo popeljal v vodstvo, odbitek je v gol poslal sekundo po izteku power playa risov. 

Močno je dišalo po zmagi risov, a so Avstrijci v zadnji minuti - 57 sekund pred koncem rednega dela -brez vratarja izzid izenačili, nato pa v podaljšku izkoristili power play, ko je bil zaradi oviranja izključen Nik Simšič.


Avstrijci so bili precej bolj podjetni, slovenski vratar Gašper Krošelj je zaustavil kar 39 strelov, Höneckl pa je od dvajsetih poskusov Slovencev, ki so pogrešali šest nosilcev igre, plošček iz mreže pobral enkrat.

Konec avgusta in v začetku septembra Slovenijo v Rigi čakajo kvalifikacije OI 2026, pred tem je na OI nastopila dvakrat, leta 2014 in 2018. Tekmeci Slovenije v latvijski prestolnici bodo 29. avgusta najprej gostiteljica turnirja, dan pozneje Francija, 1. septembra pa še Ukrajina. Le prvo mesto pa vodi na OI v Milanu in Cortini 2026, čeprav je velika verjetnost, da bo zaradi verjetnega podaljšanja suspenza Rusiji v Milano odšla tudi najboljša reprezentanca z zadnjih treh kvalifikacijskih turnirjev.

Pred odhodom v Rigo bodo Slovenci drugo prijateljsko tekmo prav tako igrali z Avstrijo, tekma bo v soboto v Gradcu.