© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
20.08.2024 13:23:22

Sistem hokejskega DP spet spremenjen, sezona lahko mine brez enega večnega derbija

MPA

Medtem, ko bodo vse oči te dni uprte v našo reprezentanco, ki jo v Rigi čaka zadnji krog kvalifikacij za olimpijske igre v Milanu, ki bo leta 2026 gostilo vse športe, ki potrebujejo ledeno podlago, in ko spremljamo priprave klubov, ki bodo igrali v različnih mednarodnih ligah, je HZS poskrbela tudi za predstavitev sistema državnega prvenstva.

Kot v pretekli sezoni bo v domači članski ligi igralo šest klubov, Olimpija Ljubljana, Sij Acroni Jesenice, Celje, Triglav, Slavija Junior in Maribor.


Nezmožnost uskladitve

Strokovni svet HZS je sistem tekmovanja v primerjavi z lansko sezono spet spremenil. Glavni razlog je poznejši start tako lige ICEHL (ta je po novem ukinila decembrski termin prekinitve lige za reprezentančne akcije) kot lige AHL in posledično krajše okno za izvedbo lanske verzije DP, zaradi česar je prišlo do nezmožnosti uskladitve terminov v večini zimskih mesecev.


Brez drugega dela

V DP bo isto ostalo to, da bo Olimpija, član lige ICEHL, spet izpustila redni del DP, v katerem se bo peterica preostalih klubov borila po dvokrožnem sistemu.
Isto bo tudi to, da bodo pot v lovu na naslov nadaljevala najboljša tri moštva po rednem delu in da se jim bodo v tej fazi pridružili tudi aktualni prvaki izpod Rožnika. A v nasprotju s preteklo sezono, drugega dela, v katerem bi se četverica pomerila po dvokrožnem sistemu in tako določila finalista, v prihodnji sezoni ne bo.

Od septembra do decembra

Štirje klubi bodo tako avtomatično postali polfinalisti. Olimpija se bo kot prva nosilka v polfinalu pomerila s tretjim po rednem delu, drugi par bosta tako tvorila prvo- in drugouvrščena po rednem delu DP.

V finale bosta napredovali ekipi, ki bosta v polfinalu prvi prišli do dveh zmag, finale pa bo sledil potem, ko bosta finalista sklenila svoji poti v mednarodnih tekmovanjih. Šele takrat bo HZS določila, koliko zmag bo potrebnih za osvojitev državne lovorike. V pretekli sezoni je urnik dovoljeval sistem boljši v sedmih tekmah, Olimpija in Jesenice sta nato odigrala le štiri, toliko je bilo potrebnih, da so Ljubljančani osvojili 19. naslov najboljšega v državi.

olimpija jesenice
Profimedia

DP se bo sicer začelo v sredo, 18. septembra, v prvem krogu se bodo železarji pomerili z Založani, Triglav pa bo gostil Celjane. Dve od treh tekem, ki jih bosta Jesenice in Celje odigrala v ligi AHL, bosta šteli tudi v državnem prvenstvu. Redni del se bo tako zaključil 26. decembra prav s tekmo med slovenskima predstavnikoma v alpski ligi.

Polfinale se bo nato začel sredi januarja, v torek, 14. januarja, drugi tekmi v tej seriji bosta dva dni kasneje, morebitni odločilni tretji pa sta na sporedu v soboto, 18. januarja, ko bomo najkasneje dobili finalista.

Kompromis, ki gre na roko Olimpiji

Spremembi v tekmovanju – torej izbris drugega dela –, kateri ni bil naklonjen niti en klub, še posebej pa Jesenice, naj se ne bi moglo izogniti in tako je prišlo do kompromisa, ki pa gre na roko Olimpiji.

Jasno je, da bi v Ljubljani DP vsako sezono radi odigrali po čim hitrejšem in čim krajšem postopku, kar je bilo Olimpiji zdaj tudi omogočeno, ker ji v primerjavi z lansko sezono ne bo treba odigrati šest tekem. A s to potezo bi se lahko oškodovalo ostale klube, predvsem njihove največje rivale, ki prav na derbijih z zeleno-belimi najbolj napolnijo Podmežaklo (enako pa je tudi, ko železarji pridejo v Tivoli).

sž olimpija jesenice
Martin Metelko

V teoriji lahko sezona mine brez enega derbija

Kajti, če sta se lansko sezono večna rivala iz Ljubljane in z Jesenic srečala že na poletni ligi v avgustu in se nato dvakrat pomerila v drugem delu državnega prvenstva, bomo v sezoni 2024/25 precej dalj časa čakali na večni derbi. Oziroma v teoriji obstaja celo možnost, da se ne bo odigral niti en sam derbi med Jesenicami in Olimpijo!

Prvi možni spopad velikih rivalov bi lahko v teoriji potekal v polfinalu DP, če bi seveda Jeseničani redni del DP končali kot četrti (kar je sicer glede na papir malo verjetno).

Kot rečeno se lahko celo zgodi, da Olimpija in Jesenice v prihajajoči sezoni sploh ne bosta prekrižala palic, do česar bi prišlo, če se en ali drug ali celo oba sploh ne bi prebila v finale.

Čeprav možnosti v teoriji za to so, lahko hkrati zatrdimo, da so te precej majhne, a ne glede na te: manjko bitk največjih hokejskih rivalov bo še bolj opustošilo domačo hokejsko sceno, ki že tako in tako vrsto let diha na škrge.