© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
06.08.2024 10:42:32

Olimpija odprla sezono, a trener bo čez dva tedna ostal brez polovice ekipe

Martin Metelko

Olimpija Ljubljana s prvim moštvom odprla sezono 2024/25.

Čeprav je poletje še na vrhuncu svojih moči, je začetek avgusta, kot je že v navadi, prinesel začetke sezone hokeja na ledu. Tivoli je že leden in zelo mrzel, tak, kot mora biti, da je 27 hokejistov – v tem primeru Olimpije Ljubljane – začelo priprave na novo sezono.

olimpija hokej 24 mm
Martin Metelko

Olimpija 2024/25
Vratarji: Lukaš Horak (Češ), Luka Kolin, Lan Kavčič
Branilci: Arvin Atwal (Kan), Rožle Bohinc, Aljoša Crnović, Jan Ćosić, Wyatt Ege (ZDA), Blaž Gregorc, Tian Hebar, Bine Mašič, Žiga Pavlin
Napadalci: Miha Beričič, Maris Bičevskis (Lat), Rok Kapel, Kale Kerbashian (Kan), Lovro Kumanović, Alexandre Lavoie (Kan), Marcel Mahkovec, Žiga Mehle, Žiga Pance, Robert Sabolič, Nik Simšič, Jaka Sodja, Blaž Tomaževič, Luka Vodlan, Miha Zajc
Glavni trener: Antti Karhula
Pomočnik trenerja: Andrej Tavželj
Trener vratarjev: Miro Seppänen

Prva ekipa kluba iz Spodnje Šiške je tako startala v sezono, pred katero se je precej stvari spremenilo. Za to je poskrbel novi vlagatelj, Kanadčan Alexandre Lefebvre, njegove poteze pa so moštvo s Celovške 25, vsaj na prvi pogled, že spravile na višjo raven. V slačilnici je več slovenskih reprezentantov, tuje okrepitve so vsaj na papirju boljše kot lanske, spremenjena je podoba kluba, ki bo ponujal nove in veliko bolj raznolike navijaške artikle, slačilnica je bolje opremljena, tekme se bodo začenjale s šovom …

Novosti je veliko, a hkrati smo včeraj na hodnikih tivolske dvorane videli mnogo že znanih obrazov. Na prvem treningu sta manjkala dva igralca, kapetan reprezentance Robert Sabolič, ki je zbolel, ter kanadski napadalec Kale Kerbashian, ki mu je klub zaradi osebnih obveznosti namenil še nekaj prostih dni.

miha zajc olimpija hokej 24 mm
Martin Metelko

Ostali zmaji so napolnjeni z energijo vstopili v novo sezono. Poškodbe so pozdravljene, Miha Zajc po operaciji rame za zdaj nosi rumeni dres, ki prepoveduje telesni stik, Rok Kapel, ki je z zlomom noge sezono končal že decembra, bil dolgo na berglah, ki spomladi še ni mogel niti zadrsati, je včeraj mimo nas skoraj priskakljal in tako pokazal, da je z njim vse v najlepšem redu.

DOBILI, KAR SO SI ŽELELI
Take stvari najbolj veselijo šefa klopi, Anttija Karhulo, ki se je Olimpiji pridružil v zadnjih izdihljajih sezone 2022/23, pred njim je druga polna sezona. "Zelo lepo se je vrniti. Zadnja sezona je bila nekoliko prekratka, poletje je bilo zelo dolgo. Vsaj zdelo se je dolgo, a saj veste, kako je na Finskem, kjer ni tako toplo; topli dnevi so šli hitro mimo (smeh). Lepo se je bilo vrniti sem in na led," je bil ob vrnitvi dobro razpoložen.

olimpija hokej 24 mm
Martin Metelko

To sezono bomo spremljali sedem novih obrazov, 18 je istih kot lani, kar Finca veseli. "Dobro je, da imamo kar nekaj starih obrazov, saj ni bilo treba veliko menjati. Seveda smo veseli, da smo pripeljali nekaj novih fantov, tako domačih kot tujih," je nadaljeval in prikimal ob vprašanju, če so novinci za zdaj zadovoljili njegove želje. "Vsaj na papirju smo dobili tisto, kar smo si želeli, v to smo vložili veliko ur dela in klicev. Na papirju se ekipa zdi nekoliko močnejša, imamo več globine, ampak igramo na ledu, kjer je vseeno, kaj je na papirju."

NI IDEALNO, A NI DRUGE
Proces treninga bo drugačen kot lansko poletje, razlog pa so kvalifikacije za olimpijske igre. "Proces bomo pospešili. Moramo ga. Čez dva tedna bom za dva tedna ostal brez polovice moštva. Je, kar je. Upam, da bo Slovenja prišla na olimpijske igre, to bi bilo za fante fantastično. Prilagodili se bomo tej situaciji, že prvi teden se bomo tako posvečali osnovnim idejam naše igre," kar sicer nikoli ni navada: "Ni idealno, a ni druge. Čim prej želim vse igralce imeti na isti valovni dolžini, upam, da bomo imeli dovolj časa."

karhula olimpija hokej 24 mm
Martin Metelko

Liga ICEHL se bo začela 20. septembra, zato ga po prvih ocenah ne bi smelo zmanjkati, priprave bodo ravno prav dolge, ker bi sicer prišlo do zasičenosti, pravi Antti, ki bo svojo četo v poletnem času preizkušal na osmih tekmah. Ob pogledovanju v september in kasnejše mesece je jasno, da bodo ob večjih finančnih vložkih rezultatska pričakovanja prav tako višja. Tega se zaveda vsa slačilnica in strokovni štab: "Zagotovo bo nekaj pritiska, vsi fantje že čutijo, da so pričakovanja višja. To je normalo in tudi pravilno. To je edina pot."

Pripravljalne tekme Olimpije
16. avgust, Tivoli: Olimpija – KAC Celovec (19.15)
17. avgust, Tivoli: Olimpija – Gyergyoi (19.15)
30. avgust, Gradec: Graz – Olimpija (19.15)
6. september, Augsburg: Augsburg – Olimpija (20.00)
7. september, Landshut: Landshut – Olimpija (16.00)
13. september, Tivoli: Olimpija – Asiago (19.15)