© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
hu
hu
03.04.2015 20:01:16

V ženskem hokeju nič novega

Reuters

V ženskem hokeju na elitni ravni nič novega: v finalu svetovnega prvenstva, ki se bo v soboto izteklo v švedskem Malmöju, se bosta pomerili stari znanki, ekipi ZDA in Kanade.

Njun finale bo že 16. zaporedni na svetovnih prvenstvih, v polfinalu so branilke zlata z zadnjega SP Američanke premagale Rusijo s 13:1, Kanada pa Finsko s 3:0.

Američanke so zmagale na petih od zadnjih sedmih tekmovanj za najboljše hokejistke, ki ga krovna zveza IIHF prireja od leta 1990. Še nikoli se nobena druga ekipa ni vmešala v severnoameriški obračun za zlato in tudi v soboto bodo na Švedskem o najžlahtnejši medalji odločale igralke z druge strani Atlantika.

Naslov branijo Američanke, ki so pred dvema letoma zmagale na terenu tekmic v Ottawi, so pa lani doživele boleč poraz v finalu olimpijskih iger v Sočiju.

Danes so v polfinalu Kanadčanke šele v zadnji tretjini strle odpor tekmic, izkazala se je finska vratarka Meeri Raisanen s kar 40 obrambami. A trikrat je vseeno morala po plošček v svoj gol. V drugem polfinalu pa so Američanke do vrha napolnile rusko mrežo, izid je bil kar 13:1.

Sobotni veliki finale tako ponuja ponovitev vseh dosedanjih, status favoritinj pa imajo Američanke, ki so dobile tudi dvoboj teh reprezentanc pred petimi dnevi v predtekmovalni skupini s 4:2.

V malem finalu se bosta pomerili Rusija in Finska, kar bo tudi ponovitev tekme za tretje mesto z zadnjega SP, takrat so bile boljše Rusinje.

Na SP elitne skupine sodeluje osem ekip, naslednje leto pa se bo v nižji razred preselila Nemčija, ki je danes odločilno tekmo za obstanek proti Japonski izgubila z 1:2 po podaljšku.