© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
02.04.2015 11:41:12

Rok Tičar: Vsi trije na naslednji postaji

vszi

Nazadnje smo z njim govorili konec septembra, ko je šele dobro zakorakal v ligo KHL, zdaj je krstna sezona zanj že končana in Rok Tičar je pod to z nami potegnil črto. Ob tej priložnosti smo se dotaknili tudi izziva, od katerega so risi oddaljeni še 31 dni.

Rokov delodajalec Slovan iz Bratislave je drugo leto zapored ostal brez končnice v ligi KHL. Od slovaške prestolnice se je 25-letni mladenič poslovil z dobrimi vtisi, a grenkim priokusom. "Končnice nismo dosegli. Imeli smo težave s poškodbami, več pomembnih. In tekme, na katerih smo vodili, smo izgubili, prišlo je tudi do finančnih težav," je uvodoma povedal Rok, ki se je po sezoni s klubom razšel v dobrih odnosih, sicer z nekaj dolga, za katerega pa verjame, da bo kmalu poravnan.

rok ticar gw
Grega Wernig

Slovan je, odkar je del tega močnega tekmovanja, letos finančno vložil največ, zato so bili cilji tudi visoki. "Na koncu je šlo za male stvari. Nismo imeli globine, nič nam ni šlo na roko, nič se nam ni izšlo, pri manjših klubih v ligi, kot je naš, pa moraš biti stoodstoten, da se prebiješ v končnico. Mi nismo bili," je iskreno priznal. 

BRATISLAVA ŠE NI ZAPRLA VRAT LIGE KHL
Čeprav ekipno ni bil uspešen, pravi, da je zadovoljen s svojim napredkom pri "majhnih" stvareh. Sezono je sicer končal s 30 točkami (11 + 19) na 59 tekmah. "Statistika pove nekaj, s točkovnim izkupičkom sem zadovoljen, a jaz gledam tudi na druge stvari, ki so del igre centralnih napadalcev." Bolj natančno gre za naloge v obrambni igri in za marsikdaj spregledan, a še kako pomemben dejavnik igre – boj za sodniške mete.

Nismo imeli globine, nič nam ni šlo na roko, nič se nam ni izšlo, pri manjših klubih v ligi, kot je naš, pa moraš biti stoodstoten, da se prebiješ v končnico. Mi nismo bili.

Proti koncu rednega dela je bilo skoraj gotovo, da Bratislava v ligi KHL prihodnjo sezono ne bo sodelovala. A kot pravi Rok, končna odločitev še ni padla. "S stoodstotno gotovostjo je bilo že rečeno, da Slovan izstopa iz lige KHL, zdaj pa kaže ravno obratno," je razkril naš sogovornik, s katerim smo se takoj dotaknili njegove prihodnosti. "Najprej bom počakal, brez zveze je špekulirati. Z Žigo sva bila tu zelo zadovoljna, še preden je prišlo do govoric o izstopu iz lige, so naju hoteli obdržati še za naslednjo sezono, a se je nato vse ustavilo. Bomo videli. Če bodo ostali v ligi KHL, obstaja možnost, da bova ostala tudi midva," pravi Jeseničan.

ticar
vszi

SUPER, ČE BI SE PRESELILA
Pred kratkim je Ekipa24 v Pragi obiskala tretjega člana našega sijajnega reprezentančnega napada JTS, Roberta Saboliča. Ta ni skrival želje po tem, da bi trojka v prihodnje tudi v klubu združila moči, čeprav v praški Sparti. Kaj pa na to pravi Tičar? "Če bo mogoče, si želim ostati v ligi KHL kar se da dolgo, če ne bo, bi bilo super, če bi se preselila k njemu," ni skrival Tiki. Čarovnij na ledu, ki jo vselej ustvari ta trojka, pa se tako in tako ne bi branil noben klub. "Od Jesenic dalje klubsko nismo igrali skupaj. Lani sta Žiga in Robi igrala skupaj, zdaj Žiga in jaz, upam, da bomo na naslednji postaji igrali skupaj vsi trije."

Od Jesenic dalje klubsko nismo igrali skupaj. Lani sta Žiga in Robi igrala skupaj, zdaj Žiga in jaz, upam, da bomo na naslednji postaji igrali skupaj vsi trije.

Po zadnjih tekmah si je Tičar privoščil že nekaj oddiha. Za deset dni je odšel v Prago k dekletu, mini počitnice so bile še toliko bolj prijetne, ker v Pragi živi tudi Sabla. "Obiskal sem tudi tekmo Sparte s Hradec Kralovim, z dekletom sva en vikend preživela še v Barceloni, potem pa sem že malo začel pogrešati led," se je zasmejal.

608-18-ticar jeglic nt
arhiv Ekipe

PRIPRAVLJENI IN ZAGRETI
V nedeljo bo uraden začetek priprav reprezentance, na neuradnih, ki jih je reprezentantom, ki so končali klubske sezone, na Bledu in zadnji teden na Jesenicah omogočila HZS, pa Tiki sodeluje že dobra dva tedna. V sredo se je risom na ledu pridružil tudi selektor Matjaž Kopitar. "Začelo nas je pet. Smo v stiku z ledom, vzdržujemo kondicijo, nabiramo kilometrino, to zdaj najbolj potrebujemo. Nekaj časa bomo še garali, taktika in podobno pride na vrsto čez čas," je vadbo opisala slovenska številka 24.

Drugega maja rise čaka prva tekma na SP elitne divizije, že zdaj se Rok veseli naslednjega izziva. "Seveda. Ko bo prišel čas, vem, da bomo vsi zelo zagreti, pripravljeni na turnir v Ostravi. Bo zahtevno, vsi imamo svoje cilje in želje."
Cilj je seveda obstanek med elito, želja pa narediti več kot na preteklih prvenstvih. "Vemo, da smo sposobni, kot ekipa smo v zadnjih letih dozoreli, dihamo kot eno. Upam in želim si, da bi posegli po nečem več. Ni dvoma, težko bo. V primerjavi z lanskim SP v Koreji bo veliko več boljših igralcev, a mi bomo še boljši," je trdno prepričan.

ticar (3)
vszi

LAHKO SE KDO Z NAMI ŠALI, A …

Olimpijski turnir je bila še ena velika izkušnja, dobro je spoznanje z lanskega SP. Po slabem začetku so se fantje pobrali, pokazali, da so prava ekipa in so na koncu dosegli, kar smo želeli.

Nazadnje so se Slovenci z elito srečali na Švedskem, zgodba se leta 2013 ni dobro končala. V kolikšni meri lahko zdaj na tak ali drugačen način pomaga ta izkušnja, kruta "stockholmska šola"? "Ogromno. Zadnji dve sezoni večina fantov igra v dobrih ligah, ima v klubih pomembne vloge, kar je zelo pomembno. Olimpijski turnir je bila še ena velika izkušnja, dobro je spoznanje z lanskega SP. Po slabem začetku so se fantje pobrali, pokazali, da so prava ekipa in so na koncu dosegli, kar smo želeli," je razpredal Tičar, ki zaradi igranja v finalu DEL v Gojangu ni igral.

ticar 8
vszi

Kaj pa samozavest, smo ga vprašali? Med elito ne bodo prvič, so jo predstave z OI še kaj dodatno povečale? "Da, treba je biti samozavesten, a hkrati paziti, da ne pogoriš v želji. Z nami se lahko kdo malce pošali, a verjemite mi, da jim bomo mi takoj pokazali, kako se stvarem streže. Zadnja leta so nam veliko dala, odrasli smo tudi v hokejskem smislu, nismo več avtsajderji. Smo samozavestni, da, a morali bomo biti tudi z glavo pri stvari, veliko napak si ne smemo privoščiti," se zaveda.

Treba je biti samozavesten, a hkrati paziti, da ne pogoriš v želji. Z nami se lahko kdo malce pošali, a verjemite mi, da jim bomo mi takoj pokazali, kako se stvarem streže. Zadnja leta so nam veliko dala, odrasli smo tudi v hokejskem smislu, nismo več avtsajderji.

MELJEJO, MELJEJO IN OSVOJIJO
Seznam kandidatov za rise še ni znan, a glavnina ostaja ista. Mogoče Slovenija na Češkem nastopi tudi z največjo možno okrepitvijo Anžetom Kopitarjem. Kingsi še niso v končnici, ali tudi Tičar te dni kaj več pogleduje proti ligi NHL? "Kdo si takega igralca ne bi želel v ekipi," se je nasmehnil in dodal: "Vemo, koliko nam pomeni, vemo pa tudi, kako Kralji igrajo. Komaj se prebijejo v končnico, potem pa meljejo in meljejo ter pridejo do Stanleyjevega pokala. Želim jim, da bo letos tako, če jim ne bo uspelo, pa se nadejam, da nam bo prišel Kopi pomagat."

881-23-mursak pm
Profimedia

Ob koncu našega pogovora smo se dotaknili še ene končnice, v kateri so ostale le štiri moštva. V ligi KHL je sinoči Jan Muršak s CSKA odigral četrto tekmo finala zahodne konference, videti je, da ga bo težko ustaviti na poti do Gagarinovega pokala. "Že na začetku sezone, ko na svoji koži spoznaš, kako igrajo druga moštva, sem rekel, da bo CSKA najbrž zmagal. Ekipa je res kompaktna, imajo dober sistem, igrajo dober hokej in takoj sem predvideval, da bodo favoriti. Upam, da bodo zmagali, še posebej ker tam igra Jan, in mislim, da jim bo to tudi uspelo, saj so res odlični."