© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
bk
bk
20.11.2014 22:10:04

Ko te mama obere do kosti

Profimedia

Hokejist Columbus Blue Jacketsov in nekdanjih soigralec Anžeta Kopitarja pri Kraljih Jack Johnson je razglasil osebni stečaj.

Devet let Jack Johnson že igra v ligi NHL, kar mu je v tem času na bančni račun prineslo 18 milijonov dolarjev. Dovolj, da bi z racionalnim življenjem lahko bržčas brez kakršnih težav poskrbel za preživetje svojih otrok, vnukov in verjetno tudi pravnukov.

A, kot je videti, mu to ne bo uspelo, saj se je 27-letni ameriški branilec znašel v veliki finančni zagati. Najbolj tragikomično pri vsem tem je, da se v to sploh ni spravil sam, temveč, kot pravi, je zaupal napačnim ljudem. V njegovem primeru ljudem, za katere človek sklepa, da ti ne bodo nikoli škodili - staršem.

Ko je leta 2011 s Kralji podpisal sedemletno in 30,5 milijona dolarjev vredno pogodbo, ki so jo nato odkupili Blue Jacketsi, se je odločil, da za upravljanje svojega premoženja pooblasti svojo mater Tino Johnson. S tem je Tina povsem samostojno lahko upravljala z denarjem svojega sina, a je to počela tako slabo in neodgovorno, da je danes od zgoraj omenjenega zneska ostalo bore malo.

Jack trdi, da sta med drugim njegova mama in oče Jack st. z njegovim denarjem na Manhattan Beachu v Kaliforniji kupila hišo, česar ni ne vedel ne odobril. 

V njegovem imenu oziroma z njim kot porokom (in spet brez Jackove vednosti), sta na več koncih vzela kredit za skupaj 15 milijonov dolarjev. Največja napaka je bila storjena, ker sta si denar sposojala po visokih obrestnih merah, te so znašale od 12 do kar 24 odstotkov, zaradi visokih stroškov pa se je sčasoma zgodilo, kar se je.

NIČ NE SKRBI
Prav tako sta starša denar zapravljala za avtomobile, nadgradnjo hiše v Kaliforniji (800 tisoč dolarjev) in za stroške potovanja, ko sta sina spremljala tako na tekmah Columbusa, še prej pa Los Angeles Kingsov.

Vir je dejal, da se je Jacku prvič, o tem, da ni vse v redu, začelo svitati spomladi, ko je občasni kapetan ameriške reprezentance, prejemal klice ljudi, ki so od njega hoteli izterjati dolg. Večkrat je vprašal starša, kaj se dogaja, a vsakič je bil odgovor isti. "Nič ne skrbi, ti se osredotočaj le na hokej," je dejal vir.

jack johnson re
Reuters


V dokumentih o bankrotu, ki jih je Johnson vložil na sodišču v Ohiju, je razvidno, da mu od 18 milijonov ni ostalo veliko denarja, zaenkrat pa še ne ve, če bo njegov prihodnji dohodek dovolj visok, da bo lahko sploh odplačal stroške posojil, kaj šele dolgove.
Vsak njegov prihodek se namreč neposredno prenese za odplačilo dolgov, vendar pa naj bi bilo denarja, kot rečeno, dovolj le za pokritje stroškov obresti.

SKRBI GA ZA BRATA
Samo dolgovi do kreditodajalcev naj bi znašali kar 1,68 milijonov dolarjev, njegov celoten dolga pa naj bi znašal okoli deset milijonov dolarjev, če ne še več. Johnson je svoje trenutno premoženje ocenil na le 50 tisoč dolarjev.

Johnson je novinarjem časopisa The Dispatch, za katerega je spregovoril o svojih težavah, povedal, da je že prekinil vse stike s staršema. "Rekel bi, da sem zaupal napačnim ljudem, ki so me vodili po nepravi poti," je razočarano priznal in dodal: "Zdaj se s tem ukvarjajo ljudje, za katere verjamem, da bodo vse uredili. To je nekaj, kar bi moral narediti že dolgo časa nazaj."

Vir, ki je prvi opozoril na Johnsonove težave, pravi, da so se prvi opozorilni znaki, da ni vse v redu, pojavili že pred časom, prav tako pa je vir ESPN-ju dejal: "Takih primerov je več, kot pa si mogoče mislite."

Johnson je proti staršem in več kreditodajalcem vložil odškodninsko tožbo, tožbe zaradi kaznivih dejanj pa ne, je pa zelo zaskrbljen za dobrobit svojega mlajšega brata, ki je star 16 let, saj mladoletnik v Michiganu živi s staršema.