© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
bk
bk
17.11.2014 22:46:48

Selänne uradno upokojenec

Reuters

Finski blisk zagotovil, da se ne bo vrnil v tekmovalni ritem.

Teemu Selänne je pred lansko sezono svoji družini obljubil, da bo spomladi drsalke obesil na klin. To je 44-letni Finec tudi storil, ko so 16. maja Anaheim Duckse v drugem krogu končnice lige NHL iz te izločili Kralji našega Anžeta Kopitarja.

Vrata lige NHL je trdno zaprl za sabo, a pozno poleti se je finski blisk spet začel poigravati z mislijo, da bi pa mogoče še malo igral. Sicer ne v Združenih državah, pač pa v Evropi, v njegovi rojstni deželi tisočerih jezer.

Dolgo časa se je ugibalo, ali se bo Finec, ki so ga na OI v Sočiju, kjer si je okoli vratu obesil bronasto kolajno, razglasili za MVP, odločil in se za to sezono pridružil klubu, kjer je naredil svoje prve profesionalne korake - helsinškem Jokeritu. A iz te moke ni bilo kruha, zdaj pa je dokončno postalo jasno, da se je sijajni napadalec, ki je v ligi NHL igral na 1451 tekmah, na katerih je dal 684 golov in 773-krat še podal, poslovil od hokeja.

"Moja kariere je nepreklicno konec," je Selänne danes povedal finski televiziji in dodal: "Povsem sem se oddaljil od hokeja. Da, bil sem na nekaj NHL tekmah in spremljal tudi tekme, na katerih igrajo moji sinovi. Dobro je, ker se mi ni treba več držati urnika."

Sijajni napadalec je za finsko izbrano vrsto nastopil 96-krat, na olimpijskih igrah nikoli ni osvojil zlata, se pa je enkrat okitil s srebrom in dvakrat z bronom. Na SP je osvojil srebrno in bronasto odličje.

Stanleyjev pokal je z Rački osvojil v sezoni 2006/07.