© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
bk
bk
18.11.2014 20:27:40

Tudi risi na velikem odru

Reuters

Svetovni pokal pred obuditvijo

V ponedeljek so v Torontu znova "odprli" vrata hiše slavnih, v katero so letos dodali eminentna hokejska imena, kot so Peter Forsberg, Mike Modano, Dominik Hašek in Rob Blake.

Ob višku dogajanja pa so se v največjem kanadskem mestu najbolj pomembni možje v svetovnem hokeju pogovarjali tudi o drugih zadevah, natančneje tudi o hokejskem svetovnem pokalu.

Komisar lige NHL Gary Bettman pravi, da ga je treba nujno postaviti v urnik tekmovanj in liga NHL se je o tem že pogovarjala s predstavniki sindikata igralcev NHLPA, zdaj so k pogovorom povabili še IIHF.

Svetovni pokal se je do zdaj igral samo dvakrat. Prvič leta 1996 (zmagala so ZDA), drugič in zadnjič pa leta 2004 (Kanada), zdaj bi ga spet radi organizirali septembra 2016 in nato na vsaki dve leti. Kot rečeno, potekal bi septembra, torej pred začetkom sezone NHL, glavni poudarek pa je na tem, da bi se hokejisti dobro pripravili na sezono ter da bi s tem hokej še bolj popularizirali.

V tem tekmovanju, ki je nastal kot naslednik Canada Cupa (ta je trajal od leta 1976 do 1991), ima šest moštev praktično že zagotovljeno mesto; to so Kanada, ZDA, Rusija, Švedska, Finska in Češka, saj v ligi NHL igra toliko njihovih reprezentantov, da bi zlahka sestavili moštva iz samih enhaelovcev.

A idejni možje tega projekta so hkrati prepričani, da je treba priložnost dati še drugim sijajnim hokejistom, ki ne igrajo za zgoraj omenjene države. Zato so predlagali, da bi dodali še dve all-stars moštvi, v katerih bi bili hokejisti različnih držav med sabo pomešani.

Do tega, da so sploh začeli razmišljati o tem, so jih pripravili igralci, kot so Marian Gaborik, Marian Hosa, Jonas Hiller, Nino Niederreitter in seveda naš Anže Kopitar. Ni pa seveda nujno, da bi slovenske barve zastopal le Kopi, obstaja namreč tudi ideja, da bi v moštvi uvrstili največje hokejske talente, kjer bi priložnost morebiti dobil še kakšen ris.