© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
09.07.2024 09:28:04

Vlagatelj Olimpije Alexandre Lefebvre malce drugače: Denar moji mami ni pomagal, želim pa, da bi v prihodnosti rešil koga drugega

Luka Vovk

Čeprav smo šele dobro krenili v poletje in se mnogi šele ukvarjajo s tem, kje bodo dopustovali, je v eni od pisarn športnih društev na Celovški 25 težko reči, da se ukvarjajo s to temo. Kajti ukvarjajo se s popolnoma drugačnimi. Mogoče se zdi, da je hokejska sezona še precej oddaljena, a ni. Že čez slab mesec bo namreč glavni trener Olimpije Ljubljane Antti Karhula že zbral svojo četo in začel projekt sezone 2024/25.

Finskega stratega ne bomo videli še nekaj časa, smo se pa pred nekaj tedni srečali z najnovejšo klubsko okrepitvijo, vlagateljem, novim partnerjem, kanadskim poslovnežem Alexandrom Lefebvrom, ki nas je presenetil že s tem, da se je julija pojavil v naši prestolnici. "S sinom sva šla za teden dni na dopust," je glavni razlog razkril Lefebvre in dodal še enega, seveda povezanega s hokejem. Kar je ob aprilski predstavitvi obljubil, se že uresničuje.

lefebvre 24 lv
Luka Vovk

Takrat je večkrat izpostavil, da želi v klub iz Spodnje Šiške vnesti boljše pogoje za vse igralce in tako je uredil, da so – o tem smo pred kratkim pisali tudi na naših straneh – tri selekcije v Borovljah opravile poseben drsalni kamp. "Poklical sem prijatelja Maxa Paciorettyja (napadalec Washingtona) in ga prosil, naj mi priporoči najboljšega trenerja za drsanje. Če kdo pozna najelitnejše strokovnjake, so to gotovo enhaelovci. Usmeril me je k dvema Švedoma," je razložil Kanadčan in tako poskrbel za poznospomladansko vadbo zmajev na ledu: "Tudi moj sin se jim je pridružil na treningih."

Takih ambicij ne ciljev nimam
Pred tedni je predsednik Olimpije Miha Butara postal član upravnega odbora lige prvakov CHL, zato smo tudi Lefebvra vprašali, ali tudi njega zanimajo taki položaji. "Ne, ne zanimajo me. Vesel sem za Miha, ker je to dobro za Olimpijo, jaz pa nimam takih ambicij ne ciljev, ker imam polne roke s službo, podjetjem," je dejal.

20. SEPTEMBRA BO VELIKO RAZKRITEGA
Od aprila, od našega prvega in hkrati zadnjega srečanja naprej, se je v zmajevem gnezdu veliko dogajalo. Ekipi so dodali še nekaj tujih okrepitev, moštvo je zgrajeno. Lefebvre verjame, da bo veliko bolj konkurenčno, in ob vsem tem ne skriva navdušenja. Kot tudi ne nad novim vodjem mladinskega pogona Mitjo Šivicem, za katerega verjame, da bo več dobrih sprememb. "Finančno bomo podprli mlada slovenska igralca in ju poslali v Ameriko, kjer bosta igrala v isti ekipi kot moj sin," je izpostavil še nekaj novega: "Veliko se ukvarjamo z navijaškimi artikli in z izkušnjo obiskovalcev svojih tekem, ki bo zelo drugačna, navdih za to smo črpali iz ZDA. Na prvi tekmi lige ICEHL, 20. septembra, bo veliko razkritega."

lefebvre 24 mm
Martin Metelko

BOLJŠA JE PRIMERJAVA Z LAS VEGASOM
V zadnjega pol leta, še bolj pa v zadnjih mesecih je poslovnež iz prve hokejske dežele sveta v celoti spoznal slovenski hokejski svet. Ta se korenito razlikuje od kanadskega, zato nas je zanimalo, ali ga je kaj še posebej presenetilo. "Težko je primerjati ta dva svetova, ker je hokej del nas, kot je nogomet del Brazilcev. Hokej definira Kanadčane," je razmišljal in dodal: "Zanimiva bi bila primerjava z Las Vegasom, kjer moji otroci hodijo v šolo, kjer sin igra hokej. Gre za okolje, ki je veliko kot Slovenija, je v puščavi, kjer je hokejska kultura zelo mlada in imajo okoli sedem lednih ploskev, a je hkrati najpopularnejši šport, ker so se tega projekta lotili na pravi način in ustvarili šampionsko ekipo."

lefebvre 24 lv
Luka Vovk

Alexandre je precej povezan z Zlatimi vitezi, ki jim to sezono ni uspelo ubraniti naslova prvakov Stanleyjevega pokala. "Ja, vem … Stanleyjev pokal je trofeja, ki jo je najtežje osvojiti, hokej je brutalen šport. Lani je šel Vegas vse do konca. Da bi to naredil dvakrat zapored, je ekstremno težko. Vsakič pač ne moreš zmagati," se je že sprijaznil.

EN ŠPORTNIK IN EN MALI GENIJ
V teh dneh se je Lefebvre že odpravil v Montreal, kjer so ga čakale službene obveznosti. V juliju se bo za dva tedna z družino vrnil v Evropo na dopust. Ta hip je v Evropi njegova 17-letna hčerka Juliet, ki se izobražuje v Cambridgeu. Lefebvre ima sicer še sinova, 15-letnega Williama in 13-letnega Elliotta. "William resno igra hokej, tudi Elliott ga igra, a se bolj odlikuje akademsko, je naš mali znanstvenik, ki tekmuje na tem področju. Imamo enega športnika in enega malega genija," je svoje otroke s širokim nasmeškom opisal 43-letni Kanadčan.

NE POVEJTE MU, DA SEM TO REKEL
Vsi otroci imajo tudi slovenski potni list, zato smo svojega sogovornika vprašali, ali ima(jo) željo, da bi William, če se mu v kanadsko reprezentanco ne uspe prebiti, nekega dne oblekel dres slovenske. "Zaigrati za kanadsko reprezentanco je nemogoče, a ne povejte mu, da sem to rekel. (smeh) Za Kanado namreč igra 20 kopitarjev," je opisal konkurenco, ki od nekdaj vlada med javorovimi listi: "Igranje za Slovenijo bi bilo zanj sanjsko. Seveda ga čaka še veliko garanja, da bi sploh prišel v poštev. A sanja o igranju za reprezentanco, zdaj že spoznava slovenske vrstnike, vse mu je zelo všeč. Sanja tudi o igranju za kakšno ameriško univerzo, a reprezentanca je veliko bolj posebna."

lefebvre 24 lv
Luka Vovk

SLOVENŠČINA JE DRUGAČNO POGLAVJE
Alexandrovi otroci slovensko ne govorijo, pravi, da tudi žena Nicole, katere oče je bil Slovenec, ni zelo podkovana v slovenščini. Tasta ni nikoli spoznal, saj je prej preminil, je pa ženina teta nekaj časa živela z njimi v Kanadi. "Ko je bila Nicole otrok, je v Kanadi, ki je, roko na srce, dežela imigrantov, bila drugačna situacija. Več kot polovica prebivalcev Toronta se v njem ni rodila, in tisti čas so govorili, da naj imigranti z otroki ne govorijo v svojem jeziku, ker da bodo imeli težave v šoli in bodo zmedeni. Danes je ravno obratno. S sestro sta se kot deklici poleti vračali v Slovenijo in se učili slovenščine, a če jezika redno ne uporabljaš, veliko pozabiš. Nicole malo govori, otroci še ne," se je razgovoril: "William se bo moral slovenščine gotovo naučiti, jaz pa tudi. (smeh) Kot otrok sem se hitro naučil portugalščine, a je podobna francoščini, slovenščina je drugačno poglavje."

lefebvre butara 24 mm
Martin Metelko

VELIKO STVARI, KI SE JIH LOTIM, JE MNOGIM NERAZUMLJIVIH
Alexandre z bratom in sestro vodi družinsko podjetje, in glede na vložek v slovenski hokejski klub – ki sicer tudi ob vnovičnem vprašanju o višini ostaja skrivnost – lahko rečemo, da mu gre dobro oziroma zelo dobro. A Lefebvre pravi, da v nasprotju z našim prepričanjem ni odraščal v bogastvu. "Tega res ne morem reči. Da, dobro nam je šlo, a oba z ženo prihajava iz preprostih, ponižnih družin in okolij, ne iz noro bogatih," je pojasnil vseeno zdaj precej premožni Kanadčan, ki pa si – to je zatrdil tudi ob našem prvem srečanju – močno prizadeva finančno pomagati drugim. "Moja mama je umrla zaradi raka in kasneje sva z ženo z raznimi akcijami zbrala okoli 700 tisoč dolarjev in ta denar namenila za boj proti raku. To pogosto počneva. Projekt z Olimpijo je zame predvsem zabaven, a hkrati s tem nekomu pomagam. Da pomagam v tem okolju, da krepim družinske vezi s Slovenijo, kar nam je nadvse pomembno. Denar moji mami ni pomagal, želim pa, da bi v prihodnosti z njim rešil koga drugega," je predstavil svoje misli.

lefebvre 24 lv
Luka Vovk

V Kanadi vedo, da je investiral v mali hokejski klub iz male evropske dežele, in res nas je zanimal odziv njegovih prijateljev, znancev, okolja … "Veliko stvari, ki se jih lotim, je mnogim nerazumljivih. (smeh) Najbolj pogosto vprašanje je bilo: 'Zakaj?' Temelj so ženine korenine, hkrati pa vedo, kako velika je moja hokejska strast. Če sem iskren, doma čisto vsi sanjajo o tem, da bi bili del hokejskega kluba. Mogoče so vsi celo malo ljubosumni," se je zasmejal Alexandre Lefebvre.