© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
12.03.2015 08:30:12

Peter Prevc: Zgolj smola ali padec forme?

Arsen Perić

Do torka vodilni skakalec v svetovnem pokalu je že po dveh tekmah nordijske turneje moral predati rumeno majico.

Na zadnjih treh tekmah v svetovnem pokalu je osvojil zgolj 79 točk, kar je v primerjavi s konkurentoma za veliki kristalni globus Stefanom Kraftom in Severinom Freundom bistveno premalo, da bi se z njima lahko še naprej enakovredno kosal.

Petra sta potisnila nazaj predvsem spodrsljaja na drugi tekmi v Vikersundu in nazadnje v Kuopiu, ki pa sta bila oba dosežena na tekmah na meji regularnosti. Na drugi tekmi na vsaj za zdaj največji letalnici na svetu je Petra močan sunek vetra od zadaj sklatil na 110 metrov in padec s četrtega mesta po prvi seriji na končno 16. je bil neizbežen.

Torkova tekma v Kuopiu pa je bila več kot očitno izsiljena, kar je ugotovil tudi Peter, ki je ob tem dejal, da je potegnil napačen loterijski listek. Res je, da je imel spet precej slabši veter od konkurentov, kot je po drugi strani tudi res, da je v obeh primerih odskočil preveč na silo in si tudi zaradi tega zmanjšal daljavo.

DANAŠNJI SPORED

9.00 uradni trening
11.00 kvalifikacije
18.00 poskusna serija
19.00 prva serija

Uvrstitvi na 16. in 17. mesto skupno prinašata 29 točk, kar je seveda premalo ob dejstvu, da oba neposredna tekmeca posegata po najvišjih mestih. Kraft, ki ga v Vikersdundu sploh ni bilo, je samo na zadnjih dveh tekmah zbral 81 točk več kot naš adut na zadnjih treh, Freund pa v tem času celo 201 točko več, s čimer je zelo hitro izničil ničlo iz Titisee-Neustadta, ko je bil diskvalificiran zaradi predolgih smuči.

Svoje pove tudi podatek, da najboljši slovenski športnik zadnjih dveh let za konkurentoma v tej sezoni zaostaja tako po številu zmag (Prevc 2, Kraft 3, Freund 6) kot po številu uvrstitev na zmagovalni oder (Prevc 9, Kraft in Freund po 12). Za zdaj mu ne pomaga niti dejstvo, da sta mu oba uslugo naredila s tem, da sta dve tekmi izpustila.

Dejstvo je, da je mladenič iz Dolenje vasi v zadnjem delu sezone napravil kar nekaj napak, ki jih prej od njega nismo bili vajeni, če sem prištejemo še tekmo na srednji skakalnici na SP v Falunu in tamkajšnjo ekipno tekmo. Ali to pomeni, da pritisk pričakovanj na njem vendarle pušča večje posledice, kot je bilo to prej, Peter najbolje ve sam. No, morda ga bo dejstvo, da se je zdaj, ko je slekel rumeno majico in se iz plena prelevil v lovca, razbremenilo in bo že jutri v Trondheimu skakal bolj sproščeno.

Ne nazadnje je tej skakalnici tudi nekaj dolžan, saj se mu je tam lani edinkrat v zadnjih treh sezonah primerilo, da je na 45. mestu ostal brez finalnega nastopa. Mimogrede, tudi Freund in Kraft takrat s sedmim in enajstim mestom nista blestela, zmagal pa je domačin Anders Bardal pred v tej sezoni izgubljenim Avstrijcem Andreasom Koflerjem in neuničljivim Noriakijem Kasaijem.

Prevc je na tej napravi nastopil le še predlani, ko je bil kot šesti uvrščen med Roberta Kranjca in Jurija Tepeša. Od Slovencev se je na skakalnici, ki prej svetovnega pokala ni gostila prav vsako leto, med vodilno trojko povzpel le Igor Medved, zdaj uspešen trener ekipe za celinski pokal, ki je leta 2001 pristal na tretjem mestu za Poljakom Malyszem in Avstrijcem Goldbergerjem.