© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
11.03.2015 19:54:06

Jurlova zmagala, Slovenke slabe

vsz6i

Ruska biatlonka Jekaterina Jurlova (41:32,2/0) je zmagovalka 15-kilometrske posamične preizkušnje na svetovnem prvenstvu v Kontiolahtiju.

Drugo mesto je osvojila Čehinja Gabriela Soukalova (+23,2/1), tretje pa Finka Kaisa Mäkäräinen (+24,4/2). Najboljša Slovenka je bila Andreja Mali na 61. mestu (+6:28,9/4), Urška Poje je bila mesto slabša (+6:29,9/3). Anja Eržen pa je tekmo končala kot 88. (+9:10,4/7). 

Svetovno prvenstvo v Kontiolahtiju se je nadaljevalo z žensko 15-kilometrsko posamično preizkušnjo, na kateri je imela Slovenija tri predstavnice. Erženova je nastopila s startno številko 49., Malijeva s 83., Pojetova pa s 86.

Večina najboljših biatlonk je nastopila v prvi skupini oziroma do startne številke 36, ki jo je nosila Finka Kaisa Mäkäräinen, pogoji pa so bili na Finskem tokrat nekoliko boljši kot na začetku prvenstva, saj so bile proge trše, na strelišču pa je bil prisoten manj močan veter.

Boj za odličja je bil napet, na koncu pa je pri odločitvi o prvakinji prišlo do velikega presenečenja. Čehinja Gabriela Soukalova, ki je startala četrta po vrsti je zgrešila le 19. strel in postavila čas 41:55,4. Z istim strelskim izkupičkom je drugo mesto nekaj časa zasedala Italijanka Dorothea Wierer, ki je za Soukalovo zaostala le 1,6 sekunde, domači navijači pa so čakali še konec nastopa Mäkäräinenove.

Ta je bila s po enim zgrešenim strelom na drugi in tretji postaji v zadnjem krogu izredno hitra in se uvrstila na drugo mesto s samo 1.2 sekunde slabšim časom in že se je zdelo, da so dobitnice kolajn določene. Kar nekaj časa po prihodu v cilj letos najboljših biatlonk pa je na sceno stopila Rusinja Ekaterina Jurlova, ki je z dvajsetimi zadetimi tarčami prišla do naslova prvakinje s kar 23 sekund boljšim časom od Soukalove.

Med slovenskimi tekmovalkami je bila najvišje uvrščena Malijeva. Ta je na prvih dveh postajah streljala 80-odstotno, na tretji je dobila dve minuti pribitka, po petih zadetih tarčah na koncu pa je zasedla 61. mesto. Takoj za njo je bila uvrščena 17-letna Pojetova, ki je poskrbela za zelo lep nastop. Prvo streljanje se je izteklo po načrtih, na naslednjih treh pa je pokrila štiri tarče. Streli Erženove so bili manj natančni, saj je s sedmimi dodatnimi minutami na koncu zasedla 88. mesto.

"Pripravila sem se kolikor sem še imela moči. Vmes se je že malo poznalo, da mi je pošlo malo moči. Danes na koncu mogoče ni bilo najbolje startati, naredila se je sipina od tiste soli, ki so jo posuli. Na strelišču sem poskušala narediti svoj maksimum, a je bilo malenkost vetra. Tisto streljanje v leže me je delilo od enega boljšega rezultata, a sem na koncu v stoje vseeno pokazala, da znam ustreliti eno lepo nulo brez čakanja, tako da je to ena svetla točke dneva. Rezultat je takšen kakršen je. Štirje zgrešeni streli so bili danes povprečje, a v smučini sem bila vseeno prepočasna," je dejala Malijeva.

Ta se veseli štafetne preizkušnje. "Nova tekma in priložnost bo že v petek in mogoče tudi na skupinskem startu. Mislim, da se bo že po današnji tekmi videlo ali startam ali ne. To bi bila lepa nagrada za cel teden nazaj, tako da se bom veselila tudi te tekme. Vsi ti prosti dnevi vmes so kar dobrodošli, šest tekem je kar veliko, a tako bo tudi za druge tekmovalke, tako da bomo na istem. Kolikor moči bo ostalo, bo ostalo, poskušala bom vmes počivati, nabirati moči za te tekme, se pripraviti po najboljših močeh. Mislim, da je vsaka točka pomembna, borimo se za tisto 17. mesto z Romunkami. Mislim, da imamo lepo priložnost, zato se mi zdi da je dobro, da startamo to štafeto, da dobimo to kvoto. Mislim, da se vse punce veselijo te tekme," je še dejala Malijeva.

Tekmo je ocenil tudi trener Uroš Velepec: "Andreja je bila morda preveč utrujena, sama je tarnala nad utrujenostjo, saj sta za njo že dve težki dirki. Presenečenje pa je nedvomno Urška Poje, kar se zdi morda malo smešno ob 62. mestu, a je najmlajša, tri leta bo še mladinka, naredila je najboljšo člansko predstavo doslej. Anja Eržen je žal naredila preveč napak. Razmere pri nastrelitvi so bile kaotične, nato se je veter nekoliko umiril, pojavljal se desni veter, zato smo izbrali korekcijo, potem ni bilo več težav. Zadnji del tekmovalk je imel malo sreče, veter se je zmanjšal."

V Kontiolahtiju bo v četrtek na sporedu moška 20-kilometrska posamična preizkušnja, na kateri bodo slovenske barve branili Janez Marič, Lenart Oblak, Klemen Bauer in Jakov Fak.

IZIDI
 1. Jekaterina Jurlova (Rus)     41:32,2/0
 2. Gabriela Soukalova (Češ)     +  23,2/1
 3. Kaisa Mäkäräinen (Fin)          24,4/2
 4. Dorothea Wierer (Ita)           24,8/1
 5. Darija Virolajnen (Rus)         37,9/1
 6. Laura Dahlmeier (Nem)           40,5/2
 7. Anais Bescond (Fra)           1:05,7/1
 8. Veronika Vitkova (Češ)        1:21,2/2
 9. Monika Hojnisz (Pol)          1:22,0/1
10. Franziska Hildebrand (Nem)    2:22,5/2
...
61. Andreja Mali (Slo)            6:28,9/4
62. Urška Poje (Slo)              6:29,9/3
88. Anja Eržen (Slo)              9:10,4/7