© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
02.12.2014 14:17:47

Višnar: Zdaj sem lahko mirna

Grega Wernig

Tridesetletna Katja Višnar, ki zadnja leta živi na Norveškem, je letošnjo sezono začela najbolje doslej. Z drugim mestom na sprintu v klasični tehniki je v Kuusamu napovedala resno kandidaturo tudi za kolajno na SP v Falunu.

Na uvodnem sprintu ste delovali zelo zanesljivo. Ste letos več delali na vzdržljivosti?
Pozna se, da imam za sabo dobro poletje, brez poškodb in bolezni. S to tekmo sem opravila brez kakšnih napak ali nervoze, bila sem zelo osredotočena na tekmo. Vedela sem, da lahko, če imam dober dan, posežem visoko. Vem, da bi lahko takšen rezultat dosegla že prej, a v sprintu se ti mora zanj res vse iziti.

Prejšnja leta se vam je večkrat primerilo, da vam je v finišu začelo zmanjkovati moči, tokrat pa ste je ves čas imeli dovolj.
Res je. Na tekmi sploh nisem bila utrujena. Tudi ko sem pogledala posnetek, sem videla, da sem bila v finišu res močna. To je gotovo posledica treningov, na katerih delam daljše in težje intervale. Tudi testi na krosu in rolkah so pokazali, da je vzdržljivost boljša kot prej.

katja visnar nm
Nikola Miljković

Če bi zdaj nastopila slabo, bi bila malce v dvomih, sploh ker zdaj dolgo ne bo nobenega sprinta v klasiki. No, tako sem lahko mirna in se osredotočim na prosti slog.


Rekli ste, da vam je celo žal, da niste skušali Marit Bjørgen v finalu še bolj napasti ...
Tudi na posnetku se vidi, da sem, ko sem prišla na vrh klanca, najprej kar malce počivala in čakala, kaj se bo zgodilo. Takrat še nisem videla, koliko so druge že zaostale. Na tistem mestu sem res malce 'zaspala', saj bi lahko že pred ovinkom stopila v svojo smučino, namesto da sem šla za Marit. Res me zanima, kako bi se takrat odzvala ona.

Do SP v Falunu sta še več kot dva meseca, a po tem rezultatu lahko zdaj k naslednjim tekmam pristopite še toliko bolj sproščeno in samozavestno.
Res je. Če bi zdaj nastopila slabo, bi bila malce v dvomih, sploh ker zdaj dolgo ne bo nobenega sprinta v klasiki. No, tako sem lahko mirna in se osredotočim na prosti slog. Vem, da delam dobro in da moram le ohranjati tehniko, ki jo imam.

Do SP sta samo še dva sprinta v klasični tehniki. Bo to dovolj?
Gotovo bom nastopila še na kakšni tekmi nižjega ranga, ki jih je na Norveškem dovolj. Januarja imam v Falunu še tekmo v klasiki na isti trasi, kot bo na SP. V svetovnem pokalu pa merim visoko tudi v sprintih v prosti tehniki. Čeprav je letos v ospredju klasika, jih vseeno nisem zanemarjala. Kam sodim v tej tehniki, še ne vem točno, a glede na treninge nisem opazila, da bi v njej nazadovala. Za začetek si želim že konec tedna v Lillehammerju uvrstitve v finale.

Kaj kaže primerjava z dobitnico olimpijskega brona Vesno Fabjan?
Na treningih smo vse kar izenačene, saj tu ni le Vesna, ampak sta tudi Alenka in Nika. Res je, da letos delamo več sprintov v klasični tehniki, ker bo v njej svetovno prvenstvo, medtem ko smo se v prosti tehniki primerjale le na rolkah. Na smučkah te primerjave še ni bilo, tako da bo Lillehammer dobra generalka.

Na nedeljski tekmi na razdalji vas ni bilo na startu. Se boste torej to sezono v celoti posvetili le sprintu?
Na kakšni tekmi na razdalji bom gotovo startala. Že v Lillehammerju nameravam odteči vse tri tekme (še pet kilometrov prosto in 10 kilometrov zasledovalno, op. p.). V Kuusamu mi je sprint pobral precej moči, ob štirih startih so bile tu še obveznosti s podelitvijo in kontrolo dopinga. Tako je bilo prav, da sem si nedeljo vzela prosto, sploh ker je sprint v Lillehammerju že v petek. Vseeno imam tudi na teh tekmah svoje ambicije, saj sem lani na razdalji osvojila prve točke in tudi tu naredila napredek. Vsekakor pa hočem biti spočita za sprinte, saj lahko tam posežem najvišje.

Norvežani so v Kuusamu prevladovali v obeh konkurencah. Vas je to kaj presenetilo?
Niti ne. Že na tekmi FIS v Beitostølnu se je videlo, da so zelo dobro pripravljeni. Veliko jih je in imajo res močno ekipo ter odlično pripravljene smuči. Verjetno bo tudi v Lillehammerju podobno kot v Kuusamu. Navadno na začetku sezone prevladujejo bolj kot potem v nadaljevanju. V sprintu so Norvežanke vseeno lažje premagljive kot na razdalji.

Gotovo vam veliko pomeni, da lahko trenirate z njimi.
Res sem vesela, da lahko tu v Lillehammerju treniram z nekaterimi dekleti. Tudi na tekmi je lažje, saj jih poznam in vem, kako se odzovejo. Tako se lažje odločim, da sledim kakšni Norvežanki kot pa Finki ali Rusinji, ki je ne poznam.