© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
26.11.2014 09:51:24

Tina Maze: Ribe je izpustil nazaj v vodo

Arsen Perić

Dvakratna olimpijska zmagovalka, se tako kot večina najboljših smučark na nadaljevanje sezone pripravlja v Vailu.

Ta konec tedna bosta v Aspnu veleslalom in slalom, Tina pa si tam želi ponoviti dobre vožnje iz Levija. Naša najboljša smučarka je prost dan, ko je močno snežilo, izkoristila za ribolov.

VIHAR IN GNEČA
"Mrzlo je, zelo mrzlo," je na začetku pogovora dejala Tina. "Dan prej je bil pravi snežni vihar in nihče ni mogel trenirati, drugače pa so bili treningi v redu. Sicer je malce gneče na smučiščih, vendar vse poteka tako, kot smo si zamislili," je povedala Korošica, ki je prost dan izkoristila za ribolov. "Da, Andrea Vianello me je peljal ribarit na Modro reko," se je nasmejala Tina, ki se je v Silverthornu (mestece s 4000 prebivalci leži 2661 metrov nad morjem) prvič preizkusila v muharjenju.

Sicer imam rada ribarjenje, ko sem bila mlajša, me je bratranec večkrat vzel s seboj na ribolov in sem prav uživala. Tokrat pa sva šla z Andreo, ki je pravi profesionalec. To je njegov najljubši hobi.

POBEGNILA PO PETIH MINUTAH
"Težko je, zelo težko je. Sicer imam rada ribarjenje, ko sem bila mlajša, me je bratranec večkrat vzel s seboj na ribolov in sem prav uživala. Tokrat pa sva šla z Andreo, ki je pravi profesionalec. To je njegov najljubši hobi. Res pa je, da je bilo tako mrzlo, da sem po petih minutah pobegnila. Malce sem poskusila, kot me je učil Vianello, vendar nisem ničesar ujela. Andrea pa je imel pravo opremo in šel v vodo ter tudi nekaj ujel," je doživeto govorila Mazejeva, ki je omenila, da si letos v Severni Ameriki tudi sami kuhajo. Pa so ribe, ki jih je ujel Vianello, pripravili za večerjo? "Ne, ne," ji je spet šlo na smeh. "Andrea je rekel, da so premajhne in jih je izpustil nazaj v vodo."

tina maze nm
Nikola Miljković

V Vailu se je Tina že navadila na časovno razliko in tudi na ameriški sneg. "Kar zadeva časovno razliko, se včasih še zbudim ob štirih zjutraj, večinoma pa sem se že navadila na spremembo. Kar zadeva pa sneg, je ta višinski, je suh, mraz naredi svoje in je bolj agresiven. Na ameriškem snegu je zaradi omenjenega lažje smučati, vendar moraš to vedno početi z veliko občutka," je povedala Mazejeva.

Kar zadeva časovno razliko, se včasih še zbudim ob štirih zjutraj, večinoma pa sem se že navadila na spremembo.

NADZOROVANI ROKENROL
Po klofuti na veleslalomu na ledeniku Rettenbach in slalomski zmagi na Finskem so bili občutki precej mešani. "Če v Söldnu nisem dobila potrditve, da sem dobro pripravljena in da je material pravi, pa sem to dobila v Leviju. Po uvodni tekmi nisem smučala veleslaloma, priprave v tistem delu sezone so bile slalomske. V ZDA je bil na vrsti pretežno veleslalomski trening, da dobim prave občutke. Te že imam, kar bo treba pokazati zdaj še na tekmi. Ni pa bilo prave evforije po zmagi na Finskem. Res je bil rokenrol, ampak nadzorovani rokenrol. Tega se zavedam in iz tega črpam motivacijo za naprej. To je bila res prava potrditev zame," je še dejala Tina, ki je v Aspnu že zmagala, ni pa še slavila v dnevni sobi Lindsey Vonn, Lake Louisu.

CILJ JE KAJPAK JASEN
"Vsak kraj je lepo osvojiti. Lake Louisa še nisem in glede na to, da je to prvi smuk sezone, sem bila vedno v zaostanku za smučarkami, ki tekmujejo v hitrih disciplinah in imajo v nogah več treningov hitrih disciplin. Zdaj imam odlično ekipo in dober material, tako da lahko že zdaj dobro smučam. Cilj je jasen, želim si, da bom čim bolj pri vrhu. To je velik izziv."

tina maze ap
Arsen Perić

Pri Maruši in Vanji se je zaustavilo

Pred skoraj tremi tedni sta se slovenski smučarki Maruša Ferk in Vanja Brodnik odločili, da prek spletne strani makeachamp.com zbereta dodaten denar za priprave in tekmovanja v tekoči smučarski sezoni. Potem ko je šlo na začetku zelo dobro in sta pridno zbirali evre, pa se je po prvem tednu zaustavilo. Maruša je zadnji prispevek dobila pred 14 dnevi (do konca akcije je še 25 dni), do zdaj je zbrala 1595 evrov (od pričakovanih 3300 evrov), kar je 48 odstotkov od želene vsote. Podobno je pri Brodnikovi. Vanja si želi zbrati 3400 evrov, donirali pa so ji do zdaj 810 evrov (24 odstotkov od želene vsote). Pri Vanji je še 10 dni do konca akcije. Upamo, da bodo morebitni donatorji tako darežljivi, da se bodo številke na spletnih straneh makeachamp.com/marusaferk in makeachamp.com/vanjabrodnik zavrtele do prave številke.

FILOZOFIJA NAPADA
Korošica ima za seboj tudi dva dneva treningov superveleslaloma. "Za hitre discipline potrebuješ kilometrino, da imaš potem prave občutke in zaupanje vase. Tega še nimam in pred tekmami v Lake Louisu pričakujem čim boljše treninge in čim več informacij. Zadovoljna bi bila, če bi na tekmi pokazala to, kar kažem na treningu. Druge filozofije kot napadati in pokazati čim več na tekmi ni. Res se lahko primerjam z drugimi na treningih in primerjave so pozitivne. Toda trening ni nikoli kazalec tega, kar se dogaja na tekmah. Dobiš neke okvirje in informacije, ki pridejo prav. Trenutno sem na treningih v ospredju in sem s tem zadovoljna," je končala Tina, ki pogreša prijatelje in domače, s katerimi ohranja stik prek družbenih omrežij. "S tem sem bližje vsem, ki jih pogrešam."

Galerija