© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
25.11.2014 17:47:29

Ena skrb manj za skakalce

Arsen Perić

Prešernovo pesem Apel in čevljar z omenjenim verzom bo predsednik odbora in zbora za skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič priporočil v branje nekaterim članom Izvršnega odbora Smučarske zveze Slovenije, ki so na zadnji seji tega organa zahtevali, naj skakalci brez podpisanih pogodb ostanejo doma.

Sestanek med Jasničem in skakalci je vnovič potrdil rek, da se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha. Skakalci so pogodbe vendarle podpisali in se bodo jutri zjutraj v miru odpravili proti Kuusamu, kjer jih že v četrtek čakajo kvalifikacije za naslednjo tekmo svetovnega pokala.

Pogodbe so enake lanskim, a za zdaj brez aneksa glede denarnih nagrad, saj zanje denar še vedno ni zagotovljen. "Smo v končnih dogovorih z enim od pokroviteljev in denar, ki nam ga bo prinesla ta pogodba, bomo namenili za nagrade skakalcem," je pojasnil Jasnič in dodal, da je štiriindvajsetminutni sestanek minil brez polemičnih in povišanih tonov.

To je potrdil tudi predstavnik skakalcev Jernej Damjan, ki pravi, da nikoli ni bilo vprašanja, ali bodo skakalci pogodbe podpisali. "Šlo je le za to, da še nismo zaključili pogajanj, saj ne gre tako, da v roko dobiš pogodbo in rečeš: 'Aha, to je to'. Povedali smo, da potrebujemo še nekaj časa, danes pa smo se dogovorili, da bo pogodba taka, kot nam ustreza. Je taka, kot je bila že lani, tudi vse številke so enake. Vemo, da glede na finančni položaj v Sloveniji več ne moremo zahtevati in tudi nikoli nismo hoteli več. Res pa je, da nismo hoteli dobiti praktično ničesar. Glede na to, kako je bila sestavljena pogodba, bi se to lahko zgodilo. Seveda tako ne gre," je pojasnil Jernej, ki je bil z Robertom Kranjcem v vlogi glavnega pogajalca, današnjega sestanka pa so se udeležili vsi člani reprezentance.

Glavni kamen spotike so bili torej dodatki za nagrade, ki ostajajo enaki kot lani. Jernej pravi, da so bili s tem predlogom zadovoljni, in hkrati dodaja: "Tu smo zato, da skačemo. Imeli bomo pogodbo, kot jo imajo tudi zaposleni na zvezi. Tudi oni vsak mesec dobijo plačo ne glede na to, ali sponzorsko pogodbo podpišejo ali ne. Pri tem jih ščiti zakon o delu, ki ga mi kot zunanji izvajalci nimamo. Glede na to, da smo mi tisti, zaradi katerih sponzorji sploh dajejo denar, lahko mirne glave zahtevamo in tudi prav je, da dobimo tisto, kar nam pripada. Zavedamo se, da če bomo s svojimi uspehi presegli proračun za nagrade, vsega pač ne bomo mogli dobiti. Jasno je, da nobena pogodba ne more imeti neomejene številke."

Jernej je tudi iskreno priznal, da je fantom nekje v podzavesti ostalo dejstvo, da so še vedno brez pogodb: "V dveh dneh po vrnitvi domov sem se kar dobro pripravil na ta sestanek. Malce sem se poglobil v pogodbo, če bi bil kakršenkoli problem, a moram reči, da ga ni bilo. Z Jasničem smo se vse čisto lepo zmenili."

Kot je še dodal, nazadnje sploh ni bilo govora o tem, da na naslednji tekmi ne bi smeli skakati: "Do nas niti ni prišlo, da kdo ne bi smel iti na tekmo. To so bile samo stvari, ki so se pisale po medijih. Kot vem, nas panoga pri tem ni nikoli ovirala. Zdi se mi, da je v nacionalnem interesu, in ne le v interesu smučarske zveze, da gremo na tekmo. Vsekakor bi bila velika škoda, če ne bi šli. Hočemo le opravljati svoje delo, torej nastopati in tekmovati. Zato tudi vse leto delamo."

Verjeti je, da Ljubo Jasnič, ki je v takšni ali drugačni vlogi na zvezi prisoten že 16 let, na skupščini zdaj ne bo ponudil odstopa, kot je obljubil na zadnji seji izvršilnega odbora, ko je dejal, da bo to storil, ker nase prevzema krivdo, da pogodbe še niso podpisane. Na seji sta bila glede tega najglasnejša predsednik zbora za biatlon Srečo Barbič in predstavnik alpincev Srečo Medven in verjetno je ob predlogu iz naslova Jasnič imel v mislih prav njiju.

Seveda pri vsem skupaj tako nedolžno, kot bi to želelo javno prikazati, ni niti vodstvo smučarske zveze (tudi predsednik zveze Enzo Smrekar je pogodbe podpisal šele danes). "Pingpong" med vodstvom in panogo je trajal predolgo in ne enim ne drugim ni bil v čast, vsekakor pa gre razumeti tudi skakalce, ki niso hoteli podpisati pogodb, ki so jim jih porinili v roke šele tik pred odhodom na prvo tekmo v Klingenthal.

Zveza je vnovič izpadla neresno, saj v resnih smučarskih državah te stvari rešujejo še pred koncem prejšnje sezone ali takoj po njej. Ker se zgodba ponavlja iz sezone v sezono, zadeve ne moremo pripisati zgolj sanacijskemu programu zveze in izgubi 100 tisoč evrov zaradi slovesa Telekoma iz smučarskega sklada. Kdor bi že zdaj vplačal vložek na stavnici, da tudi naslednje leto pogodbe vsaj do začetka zimske sezone še ne bodo podpisane, bi imel dobiček praktično zagotovljen.