© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
05.06.2015 10:33:43

Ko ti v glavi pleše črv

Reuters

Danes sta na drugem grand slamu sezone na vrsti še moška polfinalna obračuna. Najprej se bosta na osrednjem igrišču udarila domačin Jo-Wilfried Tsonga in Švicar Stan Wawrinka (začetek ob 13. uri), potem pa sledi veliki dvoboj med Srbom Novakom Đokovićem in Britancem Andyjem Murrayjem.

Tsonga in Wawrinka bosta v senci drugega polfinala, čeprav bo utegnil biti ta dvoboj tekmovalno precej bolj izenačen kot drugi. Do zdaj sta se vrstnika (oba imata po 30 let) srečala šestkrat, in zanimivo, kar petkrat na pesku. V medsebojnih dvobojih je stanje izenačeno 3:3, zadnja dva obračuna pa je dobil Wawrinka. Lani je bil boljši v finalu Davisovegta pokala, leto prej pa je v četrtfinalu Madrida slavil Švicar, v četrtfinalu Monte Carla pa Tsonga. Zanimivo, da sta se Tsonga in Wawrinka že dvakrat srečala tudi na igriščih Roland Garrosa.

938-30-tsonga re
Reuters

Leta 2012 je v osmini finala slavil Tsonga, leto prej pa v četrtem krogu Wawrinka. Obakrat sta morala za zmago odigrati pet nizov. To samo po sebi pove, kako sta tekmeca med seboj izenačena. Zdi se, da je v rahli prednosti Švicar, čeprav si Francija in Tsonga še posebno želita, da bi v finalu domačega grand slama končno zaigral Francoz, saj je bil zadnji, ki je igral zadnji dvoboj na turnirju, leta 1988 Henri Leconte (izgubil je proti Matsu Willanderju), torej takrat, ko je bil Tsonga star tri leta, zadnji francoski zmagovalec odprtega prvenstva Francije pa je bil leta 1983 Yannick Noah (premagal je Willanderja), torej dve leti pred rojstvom Tsongaja.

938-30-wawrinka re
Reuters

PRVI POLFINALE
(ob 13. uri)

Wawrinka (Švi/8) – Tsonga (Fra/14)
28. 3. 1985 rojen 17. 4. 1985
183 cm višina 188 cm
81 kg teža 91 kg
22/8 zmage/porazi (letos) 6/5
359/223 zmage/porazi (v karieri) 325/152
9 zmage na turnirjih 11
15,8 zaslužek (v mio USD) 14,6
3 medsebojni dvoboji

Morda je zaradi tega tudi preveliko breme na plečih visokoraslega tenisača, čigar oče je bil rokometaš, ki je prišel v Francijo iz Brazzavilla v Kongu. "Breme je veliko, toda tudi moja ramena so široka," se je nasmejal Tsonga. "Naredil bom vse, da bo po 27 letih v finalu spet Francoz," je še dejal Jo-Wilfried, ki bo letos drugič igral v polfinalu (pred dvema letoma je izgubil proti Davidu Ferrerju) drugega grand slama v sezoni (sicer je to njegov peti polfinale grand slamov, osvojil pa ni še nobenega).

tsonga re
Reuters

Na drugi strani je Wawrinka bolj razbremenjen. Naredil je že več, kot je pričakoval, v četrtfinalu pa je opravil tudi z rojakom, velikim Rogerjem Federerjem, ki pa v resnici ni bil v najboljši formi. Zanj je to tretji finale grand slamov v karieri (slavil je lani v Melbournu). Dejstvo je, da se je Stan prebudil šele ob koncu dvajsetih, saj je bil pred 28. letom prej zelo dober kot vrhunski igralec, po zmagi na OP Avstralije pa se mu je odprlo. Švica po zaslugi Federerja seveda ni imela finalista pred desetletji, saj je Roger nazadnje igral v finalu pred štirimi leti, zmagal pa je leta 2009. V obračunu med Tsongajem in Wawrinko lahko po dosedanjih dvobojih sodeč pričakujemo odločitev po petih nizih, zmagal pa bo ...

NAJBOLJŠA V TEM TRENUTKU
Tudi v drugem polfinalu se bosta udarila vrstnika, le da sta dve leti mlajša od igralcev v prvem polfinalu. Đoković in Murray sta tudi najboljša tenisača tega trenutka. Britanec je zmagal na 15 zaporednih dvobojih na pesku, Srb pa prav tako.

djokovic
Reuters

Đoković je zadnji dvoboj izgubil konec februarja v finalu Dubaja (proti Federerju), letos pa ni zmagal le na dveh dvobojih, na katerih je igral. Letos sta se Nole in Andy pomerila že trikrat in vedno je Murray potegnil krajši konec (Miami, Indian Wells, Melbourne). Zadnja zmaga Britanca nad Beograjčanom je stara že skoraj dve leti, saj se je to zgodilo v finalu Wimbledona 2013, Đoković pa je potem zmagal na sedmih zaporednih medsebojnih dvobojih.

DRUGI POLFINALE

Đoković (Srb/1) – Murray (VB/3)

22. 5. 1987 rojen 15. 5. 1987
188 cm višina 190 cm
80 kg teža 84 kg
35/2 zmage/porazi (letos) 31/5
639/142 zmage/porazi (v karieri) 512/156
53 zmage na turnirjih 33
78,4 zaslužek (v mio USD) 37,3
18 medsebojni dvoboji 8


Toda Murray je optimist, kljub negativnemu nizu in nasploh negativni statistiki, ki jo ima proti vrstniku.
"Moram pozabiti, kaj se je dogajalo na zadnjih sedmih obračunih med menoj in Novakom. Moja naloga je, da se osredotočim na dvoboj in na svojo igro," je včeraj govoril Murray. "Moram odigrati kar najbolje. Pokazati moram svojo najboljšo igro in imeti najboljši možni načrt, da lahko računam na zmago nad Đokovićem," je dejal Andy, ki se zaveda, kako velika želja tli v Novaku, da bi osvojil še edini grand slam, ki mu manjka. "Očitno res igra odlično, saj je njegova zmaga nad Rafaelom Nadalom v treh nizih v Špančevi dnevni sobi, na pesku Roland Garrosa, res izjemna," je še dodal Murray, ki je dvakrat že igral v polfinalu pariškega grand slama (2011 in 2014), a obakrat izgubil proti Nadalu.

murray re
Reuters

Toda letos je prvič v karieri osvojil turnir na pesku, in to celo dva. Če je bila tista zmaga v Münchnu bolj slabo cenjena, ker konkurenca ni bila najboljša, pa je v Madridu (kjer je manjkal Đoković) že nekaj povsem drugega, saj je v finalu podobno nadigral Nadala, kot ga je Nole v Parizu. "Mislim, da je nekaj dvobojev, ki sem jih odigral v Madridu, in nekaj takšnih, ki sem jih odigral tu, najboljši tenis na pesku v moji karieri. Na pesku sem letos dosegel nekaj posebnega – še nikoli prej nisem premagal Ferrerja, Nadala, Keja Nišikorija in Miloša Raonića. Zadnji dvoboji so mi dali pravo samozavest, s katero grem v dvoboj proti Noletu. Slednji je letos najboljši tenisač in eden najboljših igralcev na pesku v zadnjih letih. Vem, da bo zelo težko, tega se dobro zavedam, vendar moram gledati na vse pozitivne stvari, ki sem jih doživel letos. Igram boljši tenis, kot sem ga igral lani ob tem času, in tudi fizično se počutim bolje," je še povedal Murray, ki še ni izgubil dvoboja, odkar se je na začetku aprila poročil s Kim Sears.

In morda bo prvi Britanec po drugi svetovni vojni, ki bo prišel v finale Roland Garrosa. Toda Nole je favorit in zmaga Murrayja bi bila presenečenje. Sicer ni nemogoče, toda današnji poraz bi bil za Đokovića katastrofa, za Murrayja pa zgolj navaden poraz. In morda je Britančeva prednost ravno v tem.