© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
au
au
04.06.2015 13:07:35

(Ne)mogoč podvig: Zdravniki menijo, da bom umrl

Ameriški triatlonec James Lawrence se pripravlja na nevsakdanji podvig. V 50 dneh namerava premagati 50 ironmanov v 50 različnih zveznih držav v Združenih državah Amerike. Prva preizkušnja ga čaka 6. junija na Havajih.

Lawrenca se je vzdevek Železni kavboj prijel zato, ker na tekmah nosi barvni kavbojski klobuk. Je lastnik dveh svetovnih rekordov, zdaj namerava k svojemu imenu dodati še enega. "Ne moreš končati 22 polovičnih ironmanov v 30 tednih. Dokazal sem, da to lahko narediš. Rekli so tudi, da ne morem končati 30 celih ironmanov v enem letu, ampak sem znova dokazal nasprotno in sem to naredil. Zdaj pravijo, da ne morem opraviti 50 ironmanov v 50 dneh v 50 zvezdnih državah. Lahko in bom. Toda tokrat želim navdihniti državo, da se mi pridruži," je na svoji spletni strani zapisal Železni kavboj iz Utaha.

"Leta 2012 sem prišel do prvega, premagal sem deset dirk, dvakrat zmagal, petkrat sem bil drugi. Moja psiha in telo sta postajala še močnejša, ko sem se prebijal skozi 30 tekem v 11 državah. Poznam svoje meje, ki jih še nisem presegel leta 2012, zato želim telo in glavo preizkusiti do skrajnih meja z novim izzivom. Želim, da se mi Američani in drugi pridružijo," pravi triatlonec.

Pri norem podvigu, kakor so ga številni označili, bo imel podporo številnih pokroviteljev, Lawrence pa se bo spopadel s 50 ironmani (3,86 km plavanja, 180,25 km kolesarjenja in 42,2 km teka), kar pomeni, da bo skupaj v 50 dneh opravil z več kot 7000 miljami oziroma 11.265 kilometri.

"Govorijo nam, da je to nemogoče, zdravniki menijo, da bom umrl," pravi Lawrence, ki je pred začetkom popolnoma samozavesten, da mu bo uspelo. Prva tekma ga čaka 6. junija na Havajih, druga 7. junija na Aljaski, zadnja naj bi bila 25. julija v mestu Provo v Utahu.

Lawrence bo med podvigom zbiral denar za humanitarno društvo Quiet Way, ki bo sredstva namenilo za otroke v Afriki.