© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
04.06.2015 07:04:24

Prekletstvo se je zanj končalo

Reuters

Novak Đoković je končno, po devetih letih in šestih zaporednih porazih na peščenih igriščih drugega grand slama v sezoni premagal Rafaela Nadala. Pričakovano in precej lažje, kot so mnogi napovedovali – s 7:5, 6:3, 6:1.

V polfinalu bosta tako zaigrala Đoković in Andy Murray, ki je s 7:6 (4), 6:2, 5:7 in 6:1 ugnal Španca Davida Ferrerja.

Nadal tokrat ni imel odgovora na igro prvega igralca sveta. Če se je v prvem nizu še nekako upiral, je že v drugem Srb Špancu vsilil svojo igro, tretji niz pa je bil le še formalnost. "To je zagotovo velika, velika zmaga, ki se je bom še dolgo spominjal. Igrati proti Rafi na tem igrišču je vedno nekaj posebnega. V tem uspehu bom nocoj užival, ampak potem bo treba v tem slogu nadaljevati. Sem sem prišel, da se borim za naslov najboljšega. V polfinalu bom moral to pokazati," je po zmagi dejal Đoković, ki si s to zmago seveda še ni zagotovil pariške krone, edine od velikih, ki mu še manjka, vendar je naredil verjetno odločilni korak proti peščenemu prestolu.

djokovic re
Reuters

Prav zanimivo je bilo, kako so Noletovi privrženci trepetali pred tem dvobojem. Vsi so govorili, da je Nadal še vedno Nadal, kralj peska, ki ima z Roland Garrosom poseben, skoraj magičen odnos. Toda izkazalo se je, da so imeli bolj prav tisti, ki so bili prepričani, da je Đoković letos v veliki prednosti. Niti ne toliko zaradi svoje igre, ki je res prepričljiva, kot zaradi tega, da je Nadal daleč od tiste forme, s katero je zadnjih deset let strašil po pariških igriščih.

nadal re
Reuters

Če pogledate mojo statistiko na Roland Garrosu, se vam bo zdelo, da je to presenečenje. toda ni tako – številka ena je premagala številko šest, ki poleg tega še ni v pravi formi. to je to.
Rafael Nadal

"Na tak dvoboj se taktično pripraviš kar najbolje. Pripraviš se tudi psihično, in ko stopiš na igrišče, moraš samo izpeljati načrt, ki si si ga narisal," je dejal Nole, ki Rafi dejansko ni pustil niti kančka upanja, da bi morda spet zidal peščene gradove. Ostalo mu je samo še, da sezida gradove v domačem peskovniku. "Res je tudi, da je veliko lažje narediti načrt kot pa ga potem uresničiti na igrišču, toda meni je danes uspelo. Zavedal sem se, da je Rafa tu izgubil vsega enkrat v svojem življenju. Toda uspelo mi je. Dobro sem začel in igral odlično, razen v drugem delu prvega niza in na začetku drugega niza. Potek dvoboja je bil povsem na moji strani," je še dejal Nole, ki je igral tako dobro, da je Nadalu, to se je videlo v tretjem nizu, zlomil duha, kar je bilo odločilno. "Moja taktika je bila, da igram agresivno od začetka do konca in da sem zbran za vsako točko. Načrt sem skoraj v popolnosti izpolnil. Rafo zelo spoštujem, toda danes ni igral tenisa, kakršnega se od njega pričakuje v tej sezoni," je še navrgel Nole.

djokovic re
Reuters

Nadal, ki včeraj ni praznoval svojega 29. rojstnega dneva (čeprav ga je dejansko imel), pa je priznal, da ni imel nobenih možnosti. "Đoković si je zaslužil zmago. Če pogledate mojo statistiko na Roland Garrosu, se vam bo zdelo, da je to presenečenje. Toda ni tako – številka ena na svetu je premagala številko šest na svetu, ki poleg tega še ni v pravi formi. To je to. In Nole je igral najboljši tenis na pesku v svoji karieri. Danes je bil boljši od mene, tako preprosto je to. Ko igra nasprotnik bolje in je v boljši formi kot ti, se zgodi to, kar se je zgodilo," je dejal Nadal. Zdaj bo na pokalu mušketirjev, ki ga dobi zmagovalec Roland Garrosa, po petih letih spet vpisano novo ime.

ŠKOTSKI BOJEVNIK
V drugem polfinalu je tudi Murray, ki mu kot Škotu mušketirji sicer niso preveč blizu, nadaljeval svoj niz nepremaganosti v tej sezoni na pesku, saj ni izgubil že 15 zaporednih dvobojev. Proti Ferrerju je vodil z dvema nizoma prednosti in imel vodstvo tudi v tretjem, ki pa ga je v svojo korist le odločil Španec. Četrti niz je bil povsem v Škotovi domeni, saj je Murray nasprotniku dovolil zgolj igro. "Tretji niz je bil zame precej težak, saj sem imel priložnost, da že dobim dvoboj. Potem so malce z vodo namočili igrišče, kar sem izkoristil, da sem skočil na stranišče in se spet popolnoma zbral. Vrnil sem se svež in dokončal delo. V polfinalu bo proti Novaku precej težje. Moral bom igrati na res visoki ravni, če bom želel imeti priložnost za zmago," je dejal Andy, ki je tako postal prvi Britanec, moški ali ženska, ki se je uvrstil v polfinale Roland Garrosa (v vsej teniški zgodovini).

murray

Na drugi strani Ferrer ni bil preveč razočaran, saj je 33-letnik vedel, kje so njegove meje: "Nisem dobro serviral, poleg tega pa je Murray igral bolj agresivno kot jaz. Igral je tudi bolj samozavestno, kar ga je pripeljalo do zaslužene zmage."
Vsekakor se lahko samo veselimo petkovega spektakla, ko se bosta udarila Đoković in Murray.