© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
03.06.2015 11:21:09

Novak vs Rafael: Legenda o Atlantidi

Reuters

Danes se bosta ob 15.30 v četrtfinalu Roland Garrosa pomerila velika rivala – igralec številka ena na svetu, ki še nima pariške lovorike, in devetkratni zmagovalec peščenega grand slama.

Španec je v desetih nastopih osvojil devet naslovov in ima na pesku Roland Garrosa izjemen odstotek zmag in porazov – 70:1 (edini poraz je doživel v četrtem krogu leta 2009, ko je izgubil proti Robinu Söderlingu). Danes pa bo Nadal v zanj zelo nevsakdanjem položaju – avtsajder. Današnji obračun bo ponovitev dveh final v zadnjih treh letih in ponovitev legendarnega štiri ure in pol trajajočega polfinala pred dvema letoma.

djokovic re
Reuters

Nadal pa do zdaj na drugem grand slamu sezone ni bil videti tako slab kot v dosedanjem poteku peščene sezone v Evropi, ko je izgubil kar štiri dvoboje – proti Đokoviću, Fabiu Fogniniju, Andyju Murrayju in Stanu Wawrinki. Toda še zdaleč pa ni Nadalova igra podobna tisti, ko je v preteklih letih kraljeval v Parizu. Đoković pa je tudi na pariškem pesku nadaljeval odlično igro v tej sezoni in ima trenutno za seboj 26 zaporednih dvobojev brez poraza.

nadal re
Reuters

Rafa in Nole se bosta srečala že 44-ič v karieri. Boljši je Nadal, ki je zmagal v 23 dosedanjih dvobojih, toda Beograjčan je slavil na petih od zadnjih šest medsebojnih obračunih – edina izjema – lani v finalu Pariza.
"Lahko pišete, kar hočete, če bo to bolje prodajalo vaše časopise, toda tekme leta so finali in samo finali. Odločilni dvoboji," je Nadal dejal novinarjem.

Povsem naravno je, da skuša Rafa zmanjšati pomembnost tega dvoboja, saj je igralec, ki mu nekaj pomenijo le lovorike, zmage na turnirjih, in morebiten izpad v četrtfinalu bi bil zanj osebno velik poraz. Kljub temu pa Nadal ni brez možnosti za zmago, saj je ponavadi iz dvoboja v dvoboj boljši, poleg tega pa je imel do zdaj dokaj lahke nasprotnike, nobenega nosilca mu ni bilo treba premagati. Ampak Nadal je tisti, ki ga mora bolj skrbeti kot Đokovića, saj pada po lestvici ATP in išče in išče pot iz krize. Na drugi strani pa je Nole v naletu.

djokovic re
Reuters

Pod kapo ima zmage na štirih mastersih in prvem grand slamu v sezoni. In Nole je navajen vloge favorita, saj je v njej že zadnjih pet let in se z njo zelo dobro sooča. Letos je Nole, ki je postal očka in mož, zadovoljen tudi izven igrišča, in morda zato še bolj odločen, da se z zmago na Roland Garrosu vpiše med nesmrtne, med tiste, ki so osvojili vse štiri grand slame (le trije so taki, ki ste jih lahko videli – Roger Federer, Rafael Nadal in Andre Agassi, še štirje pa so iz prejšnjih časov – Fred Perry, Don Budge, Rod Laver in Roy Emerson).

Letos je prvič po letu 2005, da Nadal ni absolutni favorit v Parizu. Takrat nihče ni verjel, da se bo med Rafo in Roland Garrosom stkala tako neverjetna zgodba, prava čarovnija, ki se je prekinila le za hip, zagotovo pa še ne končala. In morda se ne bo končala niti letos, čeprav smo blizu konca neke zgodbe, pravljice, legende o Atlantidi. Se res lahko konča? Blizu smo, toda Novak bi moral na pariškem pesku zmagati že v letih 2011, 2012, 2013, 2014. Pa ni.