© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
05.06.2015 09:00:09

Serena: Bolna sem!

Reuters

V finalu odprtega prvenstva Francije 2015 bosta igrali Američanka Serena Wiliams in Čehinja Lucie Šafarova. Slednja je dokaj prepričljivo ugnala Srbkinjo Ano Ivanović s 7:5 in 7:5, Serena pa je imela s Švicarko Timeo Bacsinzsky precej več težav, kot je bilo pričakovati, saj je zmagala šele po treh nizih s 4:6, 6:3 in 6:0.

Prva nosilka turnirja v Roland Garrosu Serena Williams je slabo začela polfinalni obračun z Bacsinzskyjevo, saj je 23. nosilka v prvem nizu zmagala s 6:4. V slabem položaju je bila tudi na začetku drugega niza, potem pa se je vzela v roke in postavila stvari na svoje mesto. Na začetku je Serena delala prav neverjetne napake za igralko njene kakovosti. Tako kot pravijo mnoge igralke, se Sereno lahko premaga, kadar "se ji ne da igrati".

bacsinzsky re
Reuters

In natanko to se je dogajalo v prvem nizu, saj se njenega naveličanega izraza na obrazu in napak, ki jih ne delajo niti petnajstletnice, drugače preprosto ne da razložiti. Švicarka je igrala dobro, vendar nič več kot to. Bila je borbena in izkoristila priložnosti, ki jih je ponudila Američanka. Večinoma je točke dobivala po Sereninih napakah. Najboljša tenisačica moderne dobe te igre se je tako uvrstila v 24. finale grand slamov, to pa je bil že deseti zaporedni finale na grand slamih in tako je na dobri poti, da po Moniki Seleš pred 23 leti zaporedoma osvoji OP ZDA, OP Avstralije in OP Francije.

williams re
Reuters

Serena se je na koncu počutila zelo slabo, saj niti ni mogla izreči prvih besed po zmagi na igrišču. Zdelo se je, da bo omedlela, izustila pa je samo: "Je suis malade – bolna sem!" Nekoliko kasneje je le povedala nekaj besed. "Nisem povsem prepričana, da vem, kako mi je uspelo zmagati. Mislila sem si samo, da dvoboja ne smem izgubiti brez boja," je povedala Serena, medtem ko je Timea v solzah odhajala z igrišča. Te pa se bodo kmalu posušile, saj je kljub vsemu dosegla največji uspeh v karieri in bo v ponedeljek na 15. mestu lestvice WTA.

safarova re
Reuters

V prvem polfinalnem dvoboju je Šafarova brez prevelikih težav premagala Srbkinjo. Igrala je natanko tako, kot je napovedala – kot levičarka na backhand stran Ivanovićeve, kar je Beograjčanki predstavljalo velike težave, zato je naredila tudi ogromno napak. "To je uresničitev sanj. Še vedno ne morem verjeti," je po svoji prvi zmagi v polfinalu grand slama dejala 27-letna Čehinja iz Brna, ki je nadaljevala: "Začela sem previdno, nato sem igrala vedno bolj agresivno, toda to je bila edina pot do zmage. Veliko sem tvegala, kar se mi je obrestovalo. To, kar sem v teh dneh dosegla v Parizu, je nekaj neverjetnega."

938-32-ivanovic safarova re
Reuters

V drugem nizu je Ivanovićeva po izgubljenem nizu že bila v izgubljenem položaju, saj je za svojo nasprotnico, ki je imela tudi servis, zaostajala s 4:5, vendar je izid izenačila, toda do preobrata le ni prišlo.
"Začela sem zelo dobro. Imela sem dober načrt za dvoboj in ga tako tudi začela. Dobro sem se počutila, toda Lucie je igrala vedno bolje, sama pa sem se počutila vedno slabše. Lucie je prikazala zelo dober tenis," pa je ob svojem porazu dejala Ivanovićeva, ki je bila seveda precej razočarana. "Prehitro sem postala utrujena, brez prave moči, udarci pa so bili prekratki in lahek plen nasprotnice. Lucie je bila agresivnejša, tudi gibala se je bolje od mene. Kljub vsemu pa sem ponosna na to, kar sem dosegla v teh dveh tednih v Parizu," je še dejala Beograjčanka, ki je med dvoboji na turnirjih popravljala svojo igro.

ivanovic re
Reuters

"Preden sem prišla na Roland Garros, moja igra ni bila na taki ravni, kot bi si želela. Med turnirjem, med dvoboji sem se popravljala in stopnjevala formo. To mi je ob tem, da sem igrala kar nekaj dvobojev, jemalo veliko moči. Kljub vsemu pa sem imela tudi danes priložnost za zmago, ki pa je nisem izkoristila," je povedala Ana, ki se je na koncu drugega nizu vrnila v igro, ko je Lucie postajala malce nervozna. "Da, imela sem priložnost, vendar mi ni uspelo zadržati svojega servisa in tako ni bilo več pomoči. Moj začetni udarec ni bil dovolj eksploziven, kar je bila težava med celotnim dvobojem. To je bila bistvena razlika med menoj in Šafarovo," je zaključila Ana, ki bo zagotovo našla pravo tolažbo pri fantu, ki tokrat na tribuni ni skakal kot prejšnje dni.