© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
pu
pu
03.12.2014 10:00:21

Vozlova kljub rekordu praznih rok, Dugonjić v polfinalu

Tjaša Vozel je plavalno svetovno prvenstvo v 25-metrskih bazenih v Katarju začela z novim slovenskim rekordom 31,18 na 50 m prsno.

Lasten rekord je izboljšala za dve stotinki sekunde, na najmočnejše zasedenem tovrstnem tekmovanju v zgodovini pa je popoldanski polfinale zgrešila za 46 stotink sekunde in zasedla 28. mesto. "S prvim nastopom sem zadovoljna, saj je osebni rekord le osebni rekord. Kar se 50 m prsno tiče rezerve še so, saj je tukaj res pomemben start in obrat, kjer mi še nekaj manjka. A vsekakor je izid zelo vzpodbuden za naprej," je ocenila Vozlova, plavala je ob sloviti Američanki Nathalie Coughlin, in dodala, da je bil že danes dosegljiv tudi izid pod 31 sekundami, če bi bolje izvedla skok.

Že pred njo je za ogrevanje na 200 m prosto nastopil Mariborčan Martin Bau in z 1:47,47 prav tako za dve stotinki popravil osebni rekord in bil 37. Prav 200 m prosto pa bo prva poslastica večera v Dohi. V finalu so se skupaj znašli Srb Velimir Stjepanović, najboljši plavalec leta 2014 Južnoafričan Chad Le Clos in kot osmi tudi verjetno prvi zvezdnik prvenstva Američan Ryan Lochte. A brez boja se zanesljivo ne bodo predali niti prvi trije iz kvalifikacij Madžar Dominik Kozma, Cristian Quintero iz Venezuele in Rus Danil Izotov.

DUGONJIĆ ZANESLJIVO V POLFINALE
Ravenčan Damir Dugonjić, na prvenstvu brani srebro iz Carigrada 2012, je v predtekmovanju na 100 m prsno s 57,65 zabeležil najboljši letošnji izid in bil sedmi.

"V vodi sem se počutil dobro. Seveda sem bil pred prvim startom živčen, saj nikoli ne veš, koliko si res pripravljen. A to je moj najboljši jutranji izid na teh tekmah, zato sem zelo zadovoljen," je dejal Dugonjić in opozoril na res ostro konkurenco. "Popoldan bo treba za finale treba plavati hitreje. Moram se pogovoriti s trenerjem, a morda sem imel malo prekratek zavesljaj. Vsekakor bom moral hitreje začeti," je po tekmi povedal 26-letni Dugonjić.

Najhitrejši je bil v kvalifikacijah evropski prvak Britanec Adam Peaty, a med najboljše so se uvrstili prav vsi favoriti z južnoafriškim svetovnim rekorderjem Cameronom van der Burghom in Brazilcem Felipejem da Silvo na čelu.