© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
21.08.2014 07:45:00

Tujina, obljubljena dežela

vszi

Trd je legionarski kruh, pravijo, a kaj ko je doma še trši oziroma ga je ostalo bore malo, pravzaprav je ostala le še skorja. Tako iz leta v leto večje število legionarjev ne čudi. Fantov, ki se s trebuhom za kruhom podajajo prek slovenskih meja.

V obljubljene dežele, kot sta Francija in Nemčija, pa na vse bolj bogati vzhod in tudi v kar so morda še včeraj bile v rokometnem svetu bolj kot ne amaterske, če je že eksotične premočna beseda, lige. Avstrijska in poljska druga liga, francoska in nemška tretja liga, pa Luksemburg, Belgija, Slovaška, ne nazadnje tudi Belorusija ...

Eksodus, ki mu ni videti konca. In ko vse to sešteješ, dobiš rekordno številko. Šestdeset, sedemdeset in še nekaj njih, kar pa seveda še ni končna številka. Precej jih je še na trgu in se bodo v inozemstvo morda podali v prihodnjih dnevih/tednih/mesecih, za nekaterimi se je izgubila sled, še nekaj smo jih pozabili ali spregledali, v nekatere nižje lige nismo po drugi strani niti pokukali. A tudi brez vseh teh je številka zastrašujoče – ali pa navdušujoče, odvisno seveda od zornega kota – visoka.

NAJVEČ V FRANCIJI

Največ jih je v vse močnejši in vse privlačnejši francoski ligi, tudi ali pa predvsem zaradi kolonije v Montpellieru, ki je od letošnje sezone bogatejša še za enega moža, staroselcem Draganu Gajiću, Vidu Kavtičniku, Mateju Gabru in Juretu Dolencu se je pridružil še Borut Mačkovšek. Potepuški Maček, za katerega je to še šesti klub v dobrem letu dni. Novinca v deželi evropskih prvakov sta tudi Klemen Cehte, ki je po vmesni postaji v Katarju pristal pri Noki Serdarušiću v Aixu, ter Uroš Bundalo, ki je nov izziv našel v Tremblayju, katerega član je postal tudi vratar Aljoša Rezar, lani najboljši igralec francoske druge lige. Ob Gorazdu Škofu (Nantes) in Mihi Žvižeju (Toulouse) smo pri okrogli številki deset, deset rokometašev v plačilno morda trenutno celo najmočnejši ligi, ki je z donosno pogodbo z medijsko hišo BEIN Sports stopila še korak dlje.

Nekaj manj v primerjavi z lansko sezono jih je v sosednji bundesligi, že februarja se je od nje poslovil že omenjeni Mačkovšek, aprila je kovčke pospravil Peter Pucelj, poleti mu je sledil še Uroš Paladin, sicer pa si ne Pucljev Eisenach ne Paladinov Emsdetten nista priigrala obstanka med nemško elito. Tu so še vedno Prošt, Bezjak, Natek in Pajovič, novinec oziroma povratnik v rokometno NBA pa je Miladin Kozlina, pred leti nekaj mesecev član Göppingena, ki bo prihodnjo sezono soigralec trenutno poškodovanega Nenada Bilbije v Mindnu.

ZNOVA TUDI V ŠPANIJI...

Po nekaj letih bo slovenski rokomet imel predstavnika v španskem prvenstvu, tamkajšnja ASOBAL se počasi trga iz krempljev recesije in postavlja na noge, zato španski klubi v iskanju okrepitev znova malce manj sramežljivo pogledujejo tudi prek Pirenejev. Anaitasuna je tako okrepitev za mesto med vratnicama našla v Celju, danes 32-letni Gregor Lorger bo po Valadolidu in La Rijoi oblekel dres še tretjega španskega prvoligaša.

Lorger je bil sicer preteklo sezono kot član Gyora osamljeni slovenski jezdec v prvenstvu naših vzhodnih sosedov, v prihajajoči pa bo v deželi paprike in tokaja igrala kar četverica. Gašper Marguč je okrepil madžarsko rokometno institucijo Veszprem, Dean Bombač bo imel v rokah dirigentsko paličico večno drugega Pick Szegeda, Anže Ratajec je podpisal za Csurgó, Matevž Čemas pa za Orosházi.

... IN NA DANSKEM

V sosednji Avstriji bo v prvi ligi igrala trojica Saša Barišič (Leoben), Uroš Paladin (Köflach) in Aleš Šišmanovič (Linz), še vsaj dvakrat, trikrat toliko jih bo v nižjih ligah. Luki Groffu se je v Belgiji pridružil Matej Flajs, Vasja Furlan pa je po letih na Norveškem nov izziv našel v vrstah ambicioznega slovaškega prvaka Tatran Prešova. V nasprotni smeri, iz juga na sever, se je odpravil izkušeni Boštjan Kavaš, ki je na jesen kariere okrepil norveško moštvo Stord Elite, na severu pa ostaja tudi Miha Gorenšek, le da bo namesto Runarja branil barve Lillestroma.

Na Poljskem za razliko od Kavaša seveda ostaja kapetan slovenske reprezentance Uroš Zorman (Kielce), družbo mu bo delal Aljoša Čudič, ki bo imel v bodoče v rokah ključe od vrat Slask Wroclawa, v poljski drugi ligi bo igral Rok Šimič. Tudi v Skopju bo Slovenija še vedno imela svoje rokometne ambasadorje, Matjaž Brumen še naprej ostaja član Vardarja, novopečeni makedonski reprezentant, zimzeleni Renato Vugrinec, pa Metalurga. Davidu Špilerju se je v vrstah ambicioznega Brest Meškova pridružil še Simon Razgor, v švicarski prvi ligi pa bosta tudi v prihodnje igrala Dino Bajram (Pfadi Winterthur) in Robi Konečnik (Aarau).
In za konec, slovenski rokomet se s Sebstianom Skubetom vrača tudi v deželo Hamleta, Trebanjec bo dirigiral igri danskega Bjerringbro-Silkeborga. Pa srečno vsem.

francija

Jure Dolenec (Montpellier)
Matej Gaber (Montpellier)
Dragan Gajić (Montpellier)
Vid Kavtičnik (Montpellier)
Borut Mačkovšek (Montpellier)
Miha Žvižej (Toulouse)
Gorazd Škof (Nantes)
Uroš Bundalo (Tremblay)
Aljoša Rezar (Trembaly)
Klemen Cehte (Aix)


nemčija

Marko Bezjak (Magdeburg)
Jure Natek (Magdeburg)
Nenad Bilbija (Minden)
Miladin Kozlina (Minden)
Aleš Pajovič (Lubbecke)
Primož Prošt (Göppingen)


španija

Gregor Lorger (Anaitasuna)


madžarska

Gašer Marguč (Veszprem)
Dean Bombač (Pick Szeged)
Anže Ratajec (Csurgoi)
Matevž Čemas (Orosházi)


Poljska

Uroš Zorman (Kielce)
Aljoša Čudič (Slask Wroclaw)


makedonija

Renato Vugrinec (Metalurg)
Matjaž Brumen (Vardar)


Belorusija

David Špiler (Bret Meškov)
Simon Razgor (Bret Meškov)


Danska

Sebastian Skube (Bjerringbro-Silkeborg)


Švica

Dino Bajram (Pfadi Winterthur)
Robi Konečnik (Aarau)


Slovaška

Vasja Furlan (Tatran Prešov)


Avstrija

Saša Barišič (Leoben)
Uroš Paladin (Köflach)
Aleš Šišmanovič (Linz)


Norveška

Boštjan Kavaš (Stord)
Miha Gorenšek (Lillestrom)