© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
21.12.2014 13:38:12

Francija zadnja ovira na poti na Dansko

Reuters

Slovenske rokometašice se bodo v junijskih dodatnih kvalifikacijah pomerile s Francijo.

Težko bi zapisali, da je bil ples kroglic oziroma roka Poldeta Kalina naklonjena varovankam Marte Bon, zadnja ovira na poti na Dansko bo resnično visoka. Francozinje so na evropskem prvenstvu osvojile peto mesto, izgubile le tekmo s Švedsko in bile navkljub visoki uvrstitvi ene večjih, če ne kar največje osmoljenke turnirja. 

Amandine Leynaud, Alexandra Lacrabere, Paule Baudouin, Siraba Dembele in seveda novopečena Krimovka Allison Pineau so imena, ki sama po sebi še najbolj zgovorno pričajo za kakšno zasedbo gre. Zadnjih pet let so Francozinje del širšega svetovnega vrha, za razliko od Slovenk so redne udeleženke velikih tekmovanj, vrhunec pa je nastopil v letih 2009 in 2011, ko so zaigrale v finalu mundiala. V ekspanziji je tudi tamkajšnji klubski rokomet, med vse številčnejšimi tujimi rokometašicami pa so tudi slovenske reprezentantke Ana Gros (Metz), Nina Jeriček in Maja Šon (obe Nimes).

"Vedeli smo, da šibkih reprezentanc na žrebu ne bo. Po eni strani se veselim obračuna s kakovostnimi Francozinjami, po drugi strani pa si želim, da bi se razpletla v našo korist. Francija je na jakostni lestvici močnejša od Slovenije, tudi bolj izkušena in navajena težkih ter zahtevnih preizkušenj. Naša želja je, da se uvrstimo na veliko tekmovanje, pa tudi favoriti vedno ne zmagujejo," je po plesu kroglic v Budimpešti dejala slovenska selektorica Marta Bon.

marta bon
Grega Wernig

Prva tekma bo 6. ali 7. junija v Franciji, povratna pa 13. ali 14. junija v Sloveniji.


dodatne kvalifikacije

Nemčija - Rusija
Srbija - Romunija
Nizozemska - Češka
Ukrajina - Poljska
Črna gora - Islandija
Avstrija - Madžarska
Španija ali Norveška - Slovaška
Hrvaška - Švedska