© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
muk
muk
16.08.2014 11:48:51

EP 2020: Tri države, sedem mest in 24 ekip

vszi

Ni bilo ravno pogosta praksa v rokometu, da bi evropsko prvenstvo gostili dve državi, pravzaprav sta nedavno tega ledino orali Norveška in Danska, ki sta skupaj pripravili žensko EP leta 2010, decembra pa se bo cvet evropskega ženskega rokometa zbral na Hrvaškem in Madžarskem. V moški konkurenci je bila po drugi strani do zdaj ustaljena praksa, da je bilo prvenstvo omejeno na eno samo državo. A tudi to se bo kot vse kaže spremenilo leta 2020.

Štirinajsto prvenstvo stare celine bo namreč, kot vse kaže, posebno v več pogledih. Na njem naj bi nastopilo kar 24 moštev, ki se bodo merila v treh državah in sedmih mestih. Švedska, Avstrija in Norveška so vložile skupno kandidaturo in ker so edini kandidat pravzaprav ni dvoma, da bo EHF na septembrskem kongresu (19. in 20. v Dublinu) prikimala njihovem ambicioznemu načrtu.

Načrtu, po katerem bi predtekmovalne boje gostili avstrijska Dunaj in Gradec, norveška Trondheim in Oslo ter švedska Malmö in Göteborg. Prizorišči glavnega dela bi bila Dunaj in Malmö, zaključek, vključno z bojem za medalje, pa bi gostila velikanska Tele 2 Arena v Stockholmu, ki sprejme prek dvajset tisoč gledalcev.

Prvenstvo leta 2020 bo torej nov mejnik v zgodovini evropskih prvenstev ter nov korak h popularizaciji te igre, vsaj tako se nadejajo na Dunaju.