© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
29.11.2014 10:34:14

Še enkrat proti vsem pričakovanjem

Arsen Perić

Na prvi tekmi ju je ločil le gol, eni so pretekli konec tedna v Veszpremu klonili praktično brez izstreljenega naboja, drugi so na domačem terenu povsem nadigrali vodilno moštvo bundeslige, a če za »mnenje« pobarate stavne hiše, vseeno ni niti najmanjšega dvoma, komu pripada vloga favorita v nocojšnjem makedonsko-slovenskem dvoboju.

Že bežen prelet stavnih kvot kaže na to, da Celjanom na jugu nekdanje skupne države ne pripisujejo prav veliko možnosti. Pravzaprav bi bila zmaga pivovarjev po njihovem mnenju prava mala senzacija, ki bi vam za vsak vloženi evro prinesla osem, devet ali pa celo deset njih, odvisno seveda od stavnice do stavnice. Nenavadno, na neki način bi rekli celo podcenjujoče, glede na to, da Vardar jeseni še zdaleč ne upravičuje resda visokih pričakovanj ter da so po drugi strani Celjani nemalokrat, nazadnje v nedeljo, presegli sami sebe oziroma vsa (realna) pričakovanja. Zatorej, če radi stavite ...

ZA ZDAJ LE ŠTERBIK
Če so bili Celjani v eni najtežjih skupin, če ne že vnaprej odpisani, pa vsaj predvideni za bolj ali manj stransko vlogo, je bil Vardar programiran za najmanj tretje mesto v skupini. Poudarek je na tistem najmanj, potem ko so ga v lanski sezoni dobesedno sekunde ločile od Kölna, je poleti stopil še korak dlje, ruski gazda Sergej Samsonenko je znova odprl mošnjiček in na vse skupaj dodal še Arpada Šterbika, Blaženka Lackovića, Sergeja Gorboka, Daniela Šiškareva ter navsezadnje, v podobi moderne dvorane, tudi nov dom.

A z izjemo Šterbika, ki je Skopjance reševal v Celju, Montpellieru in bil prvo ime proti Rhein-Neckarju na domačih tleh, se drugi (še) niso izkazali za okrepitve. Lacković je s strgano ahilovo tetivo že končal sezono, Gorbok je načetega zdravja daleč od celjskega Harboka, močno pa se jim pozna tudi odsotnost lanskoletnega stebra obrambe Miladina Kozline, ki se ga – na začudenje številnih – niso pretirano trudili zadržati.

Igrajo po receptu toplo hladno, škripa tudi ali pa predvsem v organizaciji napada, katere niti v rokah ima nepredvidljivi Igor Karačić, ki je lahko briljanten, lahko pa, podobno kot konec septembra v Zlatorogu, povsem neviden. Zdaj jim voda počasi že teče v grlo, zavedajo se, da bi nov spodrsljaj, kar bi poraz s Celjem nedvomno bil, stvari v skupini le še dodatno zapletel, nemir v hiši pa bi bil posledično le še večji. Najtežje pa je takrat, ko – moraš.

DVOJČEK Z ODLIKO, ZDAJ TROJČEK
Celjani lahko po drugi strani nocojšnji obračun pričakujejo spokojno. Gostovanje v Skopju je za Celjane še eno tistih, na katerem ne morejo prav dosti izgubiti, lahko pa ogromno pridobijo. Prejšnji teden so z odliko opravili z dvojčkom Gorenje in Rhein-Neckar, zdaj je pred njimi še bolj naporen trojček. Danes gostujejo v Skopju, v sredo v Mariboru, nato pa naslednjo soboto gostijo Montpellier, kar so v Zlatorogu poimenovali kar tekma leta.

SKUPINA C
Veszprem - Čehovski medvedi   (sobota, 18.15)
Vardar - Celje PL             (sobota, 19.00)
Montpellier - RN Löwen        (sobota, 21.00)

1. Veszprem (Mad)     6    6    0    0    174:153    12
2. Vardar (Mkd)       6    3    1    2    175:169    7
3. RN Löwen (Nem)     6    3    0    3    177:167    6
4. Montpellier (Fra)  6    2    2    2    188:193    6
5. Celje PL (Slo)     6    2    0    4    170:175    4
6. Č. medvedi (Rus)   6    0    1    5    184:211    1


Ali gre resnično za tekmo leta, bi se sicer dalo razpravljati, nedvomno pa gre za tekmo jeseni. S kakšno popotnico se bodo podali v Miklavžev večer in bržčas odločilnih šestdeset minut na lovu za osmino finala, pa bo v veliki meri seveda odvisno od današnjega večera. Od obračunov v Skopju in Montpellieru, štiri kroge pred koncem je namreč v skupini C z izjemo prvega mesta, ki je bolj kot ne že oddano Veszpremu, namreč še vse odprto, štiri ekipe so v le treh točkah.

Na sredinem prvenstvenem obračunu s Sevnico (37:23), ki je bil predvsem in samo lažji trening, je Branko Tamše nekaterim udarnimi adutom namenil prost večer, med drugim tudi lažje poškodovanemu Blažu Blagotinšku, ki pa naj bi nocoj stisnil zobe.

blaz blagotinsek
Arsen Perić

Prav robustni, prek dva metra visoki in prek sto kilogramov težki dvajsetletnik (!) je eno od odkritij sezone. Morda je odkritje premočna beseda, navsezadnje je v ligi prvakov debitiral že v sezoni 2012/13, a letos je stopil korak, če ne kar dva naprej, kar razkriva že bežen pogled na statistiko. Če je lani v celotni sezoni zabil 19 golov, je v letošnji sezoni že pri številki 42, še večje breme pa na njegova široka ramena pade v obrambi, zato ne čudi, da se njegovo ime vse pogosteje znajde na ustnicah raznih menedžerjev in trenerjev, predvsem tistih iz Nemčije, kjer so bili tovrstni velikani vedno več kot dobrodošli.

NEMCI? KAKŠNI NEMCI?!
Celjski bojni načrt je sicer zelo preprost, »le« ponoviti nedeljsko predstavo, ko je v kraljestvu Zlatoroga orožje položilo eno najboljših moštev tam zunaj. Pregovorno previdni Tamše je sicer že nekaj minut po nedeljski tekmi poskušal v kali zatreti vsakršno evforijo, da spanje na lovorikah nikakor ne pride v poštev in da nov teden prinaša nove preizkušnje ter izzive.

»Prihaja nova tekma, ki nima nikakršne zveze s prejšnjimi. Lahko pa iz prejšnjih potegnemo določene zaključke, predvsem kaj moramo storiti drugače. Še nadgraditi moramo svoje znanje in ga povezati v celoto. Če nam to v vseh elementih igre uspe, potem se lahko zgodi marsikaj. Vedeti pa je treba, da je Vardar doma še za nekaj odstotkov boljši kot na gostovanjih. Malo bodo na igro vplivale tudi poškodbe, ki pa so sestavni del športa. Mi imamo težave na krožnem položaju, domačini bodo pogrešali Lackovića, ki pa ga lahko nadomesti kopica drugih igralcev, saj so močni kot kolektiv, ne le kot posamezniki,« pravi Tamše, ki upa, da bodo njegovi varovanci popravili realizacijo s tiste septembrske teme, ko se jim je v pogledu na velikana v vratih nekajkrat zatresla roka, med drugim so zapravili tudi štiri sedemmetrovke.

Vardar

Mesto: Skopje (Makedonija)
Dvorana: Jane Sandanski (5.500)
Lovorike: prvenstvo 8, pokal 8, liga SEHA 2
Nastopi v LP: 9.
Naj izid v LP: četrtfinale (2013/14)
Trener: Raul Gonzalez  (Španija)
Prišli: Arpad Šterbik (Barcelona), Blaženko Lacković (HSV Hamburg), Sergej Gorbok (RN Lowen), Daniel Šiškarev (Čehovski medvedi)
Odšli: Miladin Kozlina (Minden), Luka Raković (Zagreb), Zlatko Daskaloski (Universitatea Timišoara), Mitko Stojlov (Odorheiu)
Udarna sedmerica: Arpad Šterbik (Špa/Srb) - Timur Dibirov (Rus), Matjaž Brumen (Slo) - Blaženko Lacković (Hrv), Igor Karačić (Hrv), Alex Dušebajev (Špa) - Mihal Čipurin (Rus)