© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
22.09.2014 12:21:08

Slovo ene največjih vseh časov

Nikola Miljković

Po več kot dveh desetletjih je dokončno zaklenila vrata. Z rokometnih terenov se je poslovila Cecilia Leganger, norveška, pa tudi evropska in svetovna rokometna legenda, ki jo je sredi prejšnjega desetletja pot med drugim zanesla tudi v Ljubljano.

Ena največjih vratark vseh časov, vrsto let v svetovni špici, lista njenih dosežkov je dolga, predolga za teh nekaj vrstic. V Ljubljano je prišla pred več kot desetletjem, v sezoni 2003/04, ko sta z še eno legendarno vratarko Luminito Dinu tvorili morda celo najmočnejši tandem na stari celini. Čeprav v najlepših letih zaradi poškodb v Ljubljani sicer nikoli ni pokazala vsega iz nedvomno bogatega repertoarja, vseeno pa se je ljubljanski klub takrat še predzadnjič uvrstil v finale lige prvakinj, kjer pa je bil močnejši danski Slagelse z neponovljivo Bojano Popović na čelu.

Zadnja leta je prebila v domovini, v vrstah Lavrika, s katerim se je prav preko Krima v sezoni 2012/13 še zadnjič prebila v finale lige prvakinj. Zdaj je pri 39. letih, vsega nekaj mesecev po tistem, ko je to storila soigralka Lene Rantala, še ena legenda med vratnicama, tudi sama dokončno zaklenila vrata, z njenim odhodom pa se je končala tudi neka era v norveškem, evropskem in svetovnem rokometu. Poškodbe ji sicer tekom kariere niso prizanašale, a ko je bila prava, ji ni bilo para, ko je bila prava, je bila najboljša tam zunaj. Pa srečno Cecilia!