© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
muk
muk
21.09.2014 16:29:11

Težka pot do Brazilije

ehf

Medtem ko so na Škotskem odločali o prihodnosti države, pa so v sosednjem Dublinu odločali o prihodnosti evropskega rokometa.

V okviru kongresa EHF so nekajkrat zaplesale tudi kroglice, med drugim so svoje tekmece v kvalifikacijah za SP 2015 dobili slovenski mladinci (U21). Na poti v Brazilijo varovancem Slavka Ivezića stojijo Hrvati, Romuni in Bolgari, Južno Ameriko pa bo videl le zmagovalec turnirja. Za Slovence bo pot do tja še toliko težja, saj niso med kandidati za organizacijo turnirja. Poleg zmagovalcev osmih kvalifikacijskih turnirjev, bodo staro celino v Braziliji konec julija oziroma v začetku avgusta predstavljali še evropski prvaki Nemci, podprvaki Švedi ter aktualni svetovni prvaki Danci.

Težko delo čaka tudi slovenske kadetinje (U17), ki se bodo potegovale za mesto na evropskem prvenstvu, ki ga bo avgusta gostila Makedonija. Slovenke se bodo za eno izmed dveh vozovnic potegovale v družbi vrstnic iz Moldavije, Španije in Črne gore, predvsem zadnji dve pa bosta predstavljali velik zalogaj.

Dve leti starejša dekleta (U19) se bodo na evropskem prvenstvu zbrale sredi julija 2015 v Španiji, Slovenke pa si bodo morale pot na Iberski polotok izboriti v družbi Hrvaške in Bolgarije, ki ima prednostno pravico za organizacijo turnirja. Na EP bo potovala le zmagovalka turnirja.

Naj še dodamo, da bo tekmovanje mlajših kategorij v bližnji prihodnosti deležno korenitih sprememb, kvalifikacije so oziroma bodo postale preteklost, po vzoru na hokej bodo v bodoče reprezentance razdeljene na dve diviziji, ki seveda ne bosta hermetično zaprti, ampak bodo najboljši štirje iz druge napredovali v prvo, najslabši štirje iz prve pa izpadli v drugo.

sistem