© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
27.10.2014 08:59:27

Kaj mi je tega treba

Grega Wernig

Po klofuti, ki jo je Tina dobila na prvi tekmi sezone na ledeniku Rettenbach, sem se pogovarjal s slovensko snežno kraljico in po tem pogovoru sem se tudi sam začel spraševati, tako kot se sprašuje ona.

Na poti v Sölden sem štiri ure stal v koloni pred predorom Tauren, ker je bila cesta zaradi snežne nevihte in nepazljivega voznika tovornjaka neprevozna.

In imel sem čas razmišljati o tem, kakšno je življenje profesionalnih smučarjev. Kolikokrat se je Tini in ostalim članom njene ekipe zgodilo, da so čakali v koloni na kakšnih gorskih, zasneženih cestah, sredi noči in nekje bogu za hrbtom visoko v Alpah.

Več kot 15 let Tina potuje na tekme svetovnega pokala v hladne doline in visoko v gore. Več kot 15 let in več tisoče zasneženih kilometrov, stalne nevarnosti na cesti. In tega se počasi naveličaš. Na tekme svetovnega pokala sicer ne potujem prav pogosto, sem pa bil že marsikje in mi je prav lepo, če grem trikrat ali štirikrat na leto in odmislim pot do cilja.

Za Tino pa je to služba. Tako kot poletne priprave na sezono, ko je na prvem mestu mukotrpna telesna priprava - garanja, znoj in bolečine. Da, vse to preneseš, če si na koncu nagrajen za svoje delo. Potem pa kot olimpijska prvakinja osvojiš na prvi tekmi, kjer si že trikrat zmagala, le 22. mesto. Katastrofa. Zanič. Slabo. Obupno.

In takrat se vprašaš, ali je meni treba vsega tega. Postavil sem se v Tinino kožo, oblekel sem Tinin tekmovalni dres in poskusil razmišljati kot ona. "Sem dvakratna olimpijska prvakinja, dvakratna svetovna prvakinja, imam več kot dvajset zmag v svetovnem pokalu in zdaj se tu sramotim z 22. mestom? Ali potrebujem razprodajo svojega ugleda? Sem Tina Maze, ena najboljših smučark vseh časov na svetu. Osvojila sem največ točk v zgodovini smučanja. Ne, take tekme niso zame. Zmaga da, drugo mesto še nekako, tretje ne pride v poštev, 22. pa ..."

Tina je perfekcionistka in ni ji vseeno, ko kraljico belih strmin porivajo sem ter tja kot neko smrkljo, ki je prvič tu. To boli, zelo boli in zato je imela Tina v soboto solzne oči, ko je poslušala ameriško himno v čast Mikele Shiffrin. Ona želi biti na vrhu ali pa je ne bo zraven.

In moje mnenje je, da morda Tina niti ne bo končala te sezone. Odločilne bodo tekme na severu Amerike. Če se v Evropo ne bo vrnila z dobrimi občutki in prepričanostjo, da lahko zmaguje, potem lahko pričakujemo, da bo Tina na prvi dan v letu 2015 oznanila, da je njena kariera končana. Za zmeraj. Tako kot zmagovati je treba znati tudi končati.