© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
16.01.2015 07:57:58

Novi bo verjetno kar stari

agency.kratermedia.si

Čas hitro teče. Verjeli ali ne, skoraj štiri leta so že mimo, odkar je vajeti Nogometne zveze Slovenije (NZS) v svoje roke prevzel Aleksander Čeferin.

To med drugim pomeni, da bo krovna organizacija kmalu spet organizirala volitve, ki pa bodo po naših informacijah bolj ali manj formalnost. (Drastičnih) sprememb namreč ne gre pričakovati.

Čeprav se slovenska članska reprezentanca v Čeferinovi vladavini (še) ni uvrstila na veliko tekmovanje, so bila zadnja štiri leta vseeno precej plodna za nogomet v deželici na sončni strani Alp. Predvsem na klubski ravni; državno prvenstvo je doživelo pravi preporod. Po nekaj kritičnih sezonah se je vse skupaj stabiliziralo, klubi so se spravili v red in liga je zacvetela.

1429

dni na predsedniškem stolčku NZS sedi odvetnik Aleksander Čeferin.

Ena od najboljših potez NZS pod Čeferinovim vodstvom je bila vsekakor medijska razsvetlitev klubskega nogometa. Če je bil slednji dolgo časa močno zapostavljen v medijih, je zdaj drugače in predvsem vedno bolje. Tudi redni televizijski prenosi tekem 1. SNL so nekaj, kar je več kot dobrodošlo, a seveda tudi nekaj, kar se za leto 2015 več kot spodobi. 


Kakorkoli, prvega Čeferinovega četrtletja je konec, o njem bodo prihodnji mesec razpredali tudi veljaki NZS. In se nato odločili, kako naprej. Marsikaj bo seveda odvisno tudi od tega, kdo vse se bo odzval na razpis volitev za novega predsednika NZS.

822-5-volitve
agency.kratermedia.si

Nekaj vprašanj se zagotovo poraja: ali ima Čeferin še željo po vodenju krovne organizacije? In tudi: ali se sploh kje skriva kdo, ki razmišlja o tem, da bi se podal v boj za eno najbolj prestižnih, vendar tudi najbolj odgovornih vlog v slovenskem športu? Javno se ni javil še nihče. To seveda ne pomeni, da se ne bo, toda zdi se, da bodo volitve bolj ali manj rutinska zadeva.

Izvedeli smo, da se bo Čeferin, ki ob prvi izvolitvi ni imel tekmeca, potem ko je Tugomir Frajman odstopil od kandidature, potegoval še za en štiriletni mandat, menda ima tudi vso podporo tistih, ki odločajo. Opozicije (skorajda) ni, tudi če bo kdo vložil kandidaturo, se bo bržčas spustil zgolj in samo v bitko z mlini na veter.

30

delegatov bo odločalo o tem, kdo bo novi predsednik NZS. Največ jih ima MNZ Ljubljana.

Kdor vseeno razmišlja o tem, da bi vsaj poskusil priti na čelo NZS, mu bo vsekakor koristilo nekaj osnovnih podatkov. Kandidature je na sedež NZS treba oddati najkasneje do 3. februarja, in sicer do 12. ure. Mogoča sta dva načina oddaje: po pošti oziroma osebno na sedežu NZS na Brnčičevi 41g v Ljubljani.

822-5-aleksander ceferin
agency.kratermedia.si

Kandidature morajo biti poslane oziroma oddane v zaprti ovojnici, na njej mora biti poleg naslova NZS še pripis "ne odpiraj – volitve 2015". V boj za predsednika zveze se lahko sicer podajo vsi tisti, ki imajo v kandidaturi pripravljen program dela, izjavo in dokazila o tem, da so vsaj tri leta aktivni v nogometu, in tudi izjavo, da niso bili nikdar pravnomočno obsojeni za kaznivo dejanje.

20

let je krovno slovensko nogometno organizacijo vodil Rudi Zavrl, ki se je poslovil leta 2009.

"Volilna komisija NZS bo po preizkusu skladnosti vloženih kandidatur s Statutom NZS in Pravilnikom o volitvah in razrešitvah voljenih organov NZS določila seznam z imeni kandidatov za predsednika, seznam z imeni kandidatov za podpredsednika ter seznam z imeni kandidatov za predsednika Arbitražnega sveta NZS z žrebom," so sporočili s sedeža NZS in hkrati dodali, da bo seznam kandidatov objavljen najkasneje deset dni pred dnevom glasovanja.

Torej najkasneje 8. februarja, volitve bodo namreč na sporedu 18. februarja (z začetkom ob 17. uri), in sicer na Brdu pri Kranju, kjer raste še en projekt, ki se ga je zveza lotila pod Čeferinovim vodstvom: novi prostori krovne organizacije in reprezentančni center za trening.

O tem, kdo bo novi (stari?) predsednik NZS, bodo odločali delegati. Teh je 30: MNZ Ljubljana jih ima pet, MNZ Maribor štiri, MNZ Celje, MNZ Murska Sobota in MNZ Ptuj po tri, MNZ Gorenjska, MNZ Koper, MNZ Lendava in MNZ Nova Gorica po dva, po dva pa imajo tudi "sodniki" (ZNSS) in "trenerji" (ZNTS). "Za predsednika NZS je izvoljen kandidat, ki je dobil več kot polovico veljavnih glasov tistih, ki imajo pravico glasovati," piše v Pravilniku o volitvah in razrešitvah voljenih organov NZS.

822-5-nzs
agency.kratermedia.si

Skratka, volitve so blizu, več ali manj pa je že jasno, da kaj preveč razburljive ne bodo. Scenarij je skoraj že napisan, tudi naslednja štiri leta bo krovno nogometno organizacijo skoraj zagotovo vodil 47-letni ugledni odvetnik Čeferin.

3

toliko predsednikov (Zavrl, Simić, Čeferin) je imela nogometna zveza od osamosvojitve.

Pred njim je to vlogo zasedal Ivan Simić, ki je na oblast prišel leta 2009, dve leti kasneje pa odstopil, v prvi vrsti zaradi spora z reprezentanti glede premij za uvrstitev na svetovno prvenstvo. Še pred njim je bilo krmilo kar 20 let v rokah neuničljivega Rudija Zavrla, danes častnega predsednika NZS.