© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jb
jb
30.12.2014 09:43:57

Ante Šimundža - Človek za velike stvari

Ante Šimundža je peti kandidat za trenerja leta 2014.

Ko je Maribor po slovesu Anteja Čačića za novega trenerja najel Anteja Šimundžo, so se številni spraševali, ali je to res prava poteza Zlatka Zahovića. Danes dvomov kakopak ni več. Nekdanji vrhunski nogometaš je vnovič potrdil, da je preprosto človek za velike stvari. Dejansko za največje. Kar zadeva Maribor zagotovo.

ANTE ŠIMUNDŽA
43 let
Maribor


Šimundža je dosegel sploh prvi gol za Maribor v 1. SNL – čeprav je res, da so ga pozneje za zeleno mizo razveljavili, saj napadalec ni imel pravice nastopa. Bil je tudi prvi mariborski strelec na mednarodnem prizorišču, zabil je enega od treh golov, s katerimi so vijoličasti leta 1999 izločili Lyon in se sploh prvič prebili v ligo prvakov.


• NOGOMETAŠ LETA 2014

Popotovanje po slednji so nato začeli z zmago v Kijevu, edini gol je zabil – da, Šimundža. Naslednji mejnik je prišel lani, ko je Maribor že kot trener popeljal v izločilne boje lige Europa, vijoličasti so tako sploh prvič v zgodovini prezimili v Evropi.

Vrhunec vseh velikih stvari, ki so uspele Šimundži, je kakopak slavil letos, ko se je Maribor pod njegovo taktirko po petnajstih letih vrnil med najboljše klube na stari celini. Tam Šimundži sicer ni uspelo ponoviti podviga Bojana Prašnikarja, ostal je brez zmage, a vtis, ki ga je Maribor pustil, je bil vseeno odličen. Še zlasti če vemo, s kom vse se je moral kosati; Chelsea, Sporting in Schalke so spoštovanja vredni klubi, le Nemci pa so tisti, ki jim je moral Šimundža v Ljudskem vrtu priznati premoč. Joseju Mourinhu je pod Kalvarijo ni, ena najbolj zanimivih tekem v Mariboru v tem letu se je končala z remijem, s katerim si je Šimundža trenerski ugled kakopak še okrepil.

Če vsem prijetnim evropskim dogodivščinam dodamo še naslov prvaka in superpokal, potem je jasno, da je bilo leto 2014 za Šimundžo izjemno. Ne bo ga lahko ponoviti, a če lahko uspe komu, lahko 43-letniku. Navsezadnje je pač Ante Zgodovinski ...