© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
04.09.2014 13:17:18

Vojna v MNZ Ljubljana: Brez sodnikov ni tekem

vszi

V okviru Medobčinske nogometne zveze Ljubljana prejšnji konec tedna ni bilo tekem ne v prvi in drugi članski ligi in ne v vseh mlajših kategorijah.

Razlog? Vodstvo MNZ oziroma klubi niso našli soglasja s sodniško organizacijo, zveza pa je od 20. avgusta tudi brez predsednika, saj je Bojan Gasior (predsednik NK Dob), ki je bil izvoljen lani, odstopil.
Razdalja med Ljubljano in Črnomljem je 95,81 kilometra. Uradni potni stroški so 35,45 € (0,37 €/km) v eno smer, bencina pa porabijo (7,2 l/100 km) za 9,94 €.

"Res sem odstopil 20. avgusta in to zaradi pomanjkanja časa," je povedal Gasior. Vodenje zveze je začasno, do novih volitev (razpisati jih morajo v 90 dneh od odstopa predsednika) ga je prevzela predsednica KMN Litija Samantha Tina Lovše.

Kot kaže, je bil izvirni greh narejen že prej. Ob kandidaturi za predsednika MNZ Ljubljana naj bi Gasior obljubil, da bo klubom pomagal pri znižanju sodniških stroškov. In tako se je tudi zgodilo.

Izvršni odbor je že pred časom sprejel odločitev, da se sodniški stroški in stroški delegata znižajo za 30 odstotkov. Dejstvo je, da ima IO po statutu pristojnost, da določa višino sodniških nadomestil (člen 27. q), vendar se take stvari v večini primerov sprejemajo v dogovoru oziroma pogovoru z obema partnerjema.

"Pred sprejetjem znižanja taks za 30 odstotkov se z nami niso pogovarjali," je dejal predsednik Društva nogometnih sodnikov Ljubljana Bajram Lazicani. To je precej nenavadno, saj se po navadi stranki, ki potrebujeta druga drugo, pred kakšnim sklepom dogovorita, kakšno bo sodelovanje, in se v takih primerih ne postavlja ultimativnih pogojev.
STROŠKI KLUBA NA TEKMO
(v regionalni ligi Ljubljana)
- glavni sodnik: 79 €
- pomočnika: 67 € vsak
- delegat: 67 €
SKUPAJ: 280 €

Dejstvo je, da pomanjkanje denarja pesti vse športne klube v Sloveniji, in nogometni klubi v MNZ Ljubljana niso nobena izjema. Dejstvo je tudi, da so stroški kluba za takse sodnikom in delegatom najvišje v Sloveniji.

"To drži, vendar so v MNZ Ljubljana tudi razdalje med klubi največje. 30 evrov za potne stroške ni pretirana cena. Drži tudi, da so v najnižji ligi v MNZ Lendava takse na tekmo 112 evrov, v MNZ Ljubljana pa 263 evrov, vendar to v Lendavi velja za eno tekmo, v Ljubljani pa sodniška trojka sodi ob istih potnih stroških še dve tekmi – mladinsko in kadetsko. Tako da primerjava ni najbolj umestna," je še dejal Lazicani.

Ljubljanski sodniki so se prejšnji teden, pred odpovedjo tekem prvega kroga, sestali s člani IO MNZ Ljubljana in predlagali nekaj rešitev. Pristali so na približno 15-odstotno znižanje taks, vendar klubi niso bili za to in so vztrajali pri 30-odstotnem znižanju.

Predlagano je bilo tudi, da se ukine obvezna prisotnost delegata na tekmi, kar bi pomenilo vse skupaj okoli 25-odstotno znižanje stroškov, vendar klubi niso podprli niti tega predloga.
PREDLAGANO ZNIŽANJE
(sklep DNS Ljubljana)
- glavni sodnik: 72 €
- pomočnika: 60 € vsak
- delegat: 45 €
SKUPAJ: 237 €

Tako sta obe organizaciji, ki druga brez druge ne moreta oziroma ne moreta delovati, vsaka na svojem bregu. Lige v okviru medobčinskih zvez niso pod pristojnostjo Nogometne zveze Slovenije, vendar bi se morala v spor vmešati tudi krovna nogometna zveza. MNZ Ljubljana je tudi ustanovna članica NZS in po svojem statutu deluje po pravilih mednarodne in evropske nogometne zveze.

Klubi se med seboj pogovarjajo, da bi sami našli sodnike (koga, kako in koliko za posamezno tekmo?) za drugi krog, ki bi moral biti konec tega tedna, vendar potem nobena tekma pod okriljem MNZ Ljubljana ne bo regularna oziroma po pravilih, ki jih ima zveza v statutu.

V MNZ Ljubljana je v tem trenutku kar 56 klubov. Trije nastopajo v 1. SNL, trije v 2. SNL in pet v 3. SNL zahod. V regionalni ligi Ljubljana nastopa 12 klubov, v ligi MNZ Ljubljana pa sedem klubov.

Seveda je edina rešitev dogovor med klubi in sodniško organizacijo, saj bo le tako tekmovanje lahko regularno. Težava je verjetno tudi v tem, da je sploh vprašanje, kdo se bo usedel za skupno mizo. Sodniki že imajo svojega predstavnika, koga pa bodo na drugo stran posadili klubi, saj predsednika nimajo, in vprašanje je, kdaj ga bodo sploh imeli.
ZNIŽANJE BREZ DELEGATA
- glavni sodnik: 72 €
- pomočnika: 60 € vsak
SKUPAJ: 192 €
(znižanje za skoraj 30 %)

Ali je lahko prava sogovornica Samantha Lovše, ki predseduje KMN Litija? Druga dva podpredsednika sta Janez Gradin in Darko Marinčič – bosta sogovornika onadva? Ali se s tem strinjajo vsi klubi? Že ob volitvah lani so bili klubi razdeljeni na pol, saj je ob prvih volitvah Stane Oražem dobil natanko toliko glasov kot Gasior (40).

Ali bodo zaradi principov in osebnih nesoglasij trpeli tisti, ki imajo radi nogomet? Pa naj vpleteni pomislijo vsaj na otroke, ki jim žoga pomeni vse.